Vranje: Dah prošlih vremena 1

Vranje je mali grad na jugu Srbije, koji se izdvaja po bogatoj istoriji i raznim znamenitostima koje ova mala oaza poseduje.

Mali parkovi, uske ulice i prelepa šetališta biće raj za one koji uživaju da spoje lepo i korisno, a šetnja kaldrmisanim ulicama ovog grada vratiće vas u davna vremena.

Ovaj grad predstavlja kulturni i ekonomski centar Pčinjskog okruga. Nalazi se na magistralnom putu, a kroz grad protiče čak pet reka. Vranje važi za jedan od gradova koji je veoma bogat istorijom i još uvek se osećaju tragovi prošlosti koje je čuveni književnik Borisav Stanković, koji i i sam potiče odatle, opisivao u svojim delima.

Ono što svakako treba posetiti jeste upravo glavno obeležje ovog grada, a to je Muzej kuća Bore Stankovića. Veoma je interesantno napomenuti da je Vranje bilo 422 godine pod turskom vlašću, stoga je to ostavilo tragove u vidu izgrađenih džamija, konaka i hamama. Neizostavno je posetiti staro tursko kupatilo – hamam, kao i konak Haremluk. Zanimljivo je što je dosta turskih izraza preuzeto i čak se i dan-danas upotrebljavaju u govoru Vranjanaca. Pored mesta, veoma je lepo videti najznačajnije spomenike srednjeg veka, kao što su tvrđava Markovo Kale, džamiju, kao i Beli most. Ostali spomenici se nalaze u gradskom parku, među njima su spomenik Borisavu Stankoviću, Justinu Popoviću i drugi.

Za one koji vole šetnju i bogatstvo netaknute prirode, preporučio bih izletište Kazanđol, kao i izletište zvano Ćoška, a za one koji žele da vide pun sjaj ovog predivnog grada preporuka je restoran Pržar, koji je smešten na samom vrhu, sa koga se pruža neverovatan pogled na ceo grad.

Svakako je najzanimljivije osetiti čari ovog grada uz čuvene zvuke Vranjske trube, čija je muzika živopisna i vesela. Međutim, za one koji vole moderniju muziku, preporučuje se restoran Hobbit – kuća vilenjaka, koji će vas privući, ne samo dobrom hranom i muzikom nego i nesvakidašnjim ambijentom. Naravno, tu su i brojni kafići, pivnice, kao što je Strong beer, i dobro poznati Irish pab – Shamrock.

Pored svih ovih zanimljivosti, neizostavne su književne manifestacije, poput Borine nedelje, koju svakako treba posetiti, i čuvenih Borinih pozorišnih dana, koji predstavljaju jedan od najznačajnijih događaja u Vranju. Kao šlag na tortu dolazi i kulturna manifestacija Dani Vranja, gde posetioci mogu videti i slušati koncerte poznatih muzičara.

Za sve gurmane preporučio bih poznati specijalitet samsa – prazna pita prelivena kiselim mlekom i belim lukom, koju možete probati u poznatom restoranu Kod bake na ručak, a, osim samse, treba pomenuti i propeć – testo preliveno sirom i jajima, koje će vas takođe oduševiti.

Iako manje poznat i skoro zaboravljen, ovaj grad će vas za trenutak podsetiti na prošlost i osetićete toplinu i gostoljubivost zbog koje ćete odlučiti da dođete ponovo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Vranje: Dah prošlih vremena”

  1. Lele brate…. Živim u Vranje i opet ti ništa od ovog ne verujem… cccccc…..

  2. Jel ovo deo izborne kampanje!? Vranje je danas civilizacijski, ekonomski i politicki potpuno unisten grad. O cemu prica ovaj covek?!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.