Nekima je to bio prvi auto, nekima jedini i skoro  svako ko je odrastao na prostorima ex YU, može da navede makar jedno iskustvo koje je vezano upravo za automobil ove marke. Sve manje automobila proizvedenih u kragujevačkoj fabrici jezdi našim putevima, entuzijasti, se međutim ne predaju i okupljanja fanova Zastave sve su brojnija. To je potvrdio i 5. Zastava Summer Car Show održan u Donjem Milanovcu na kome je bilo pedesetak automobila i trostruko više učesnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, čak i Holandije i Velike Britanije. U Donji Milanovac je stigao Ralf Van Der Zijden, vlasnik dva „stojadina“ koje koristi za vožnju stranaca po Beogradu u takozvanim jugoturama, kao i Robert K Cee, Britanac nostalgičan za jugićima, koji živi i radi trenutno u Beogradu.

– Imajući u vidu da su u isto vreme u Srbiji organizovane tri manifestacije sličnog karaktera, ovaj skup ocenjujem kao odlično posećen. Nadam se takođe da će se iduće godine ponoviti bar ovakav odziv, ako ne i veći – kaže organizator skupa Danijel Dokić iz Zastave 101 kluba.

– Došao sam radi druženja i da posetim drugare – kaže sedamnaestogodišnji Filip Papić, koji je zajedno sa prijateljima na prikolici dovezao juga iz Pljevalja.

Gotovo svi  izloženi automobili izgledali su kao da su juče sišli sa fabričke trake,  a najmlađa je bila Zastava 101 Marka Ugrenovića iz Zrenjanina iz 2008. godine. Najstariji je bio fića ili Milana Dimitrijevića iz Zaječara koji ima 51 godinu. Klasični, kabrioleti, ali i automobili na kojima se vidi inventivnost  vlasnika, kao što je Jugo skejtera, Marka Milenkovića iz Bora sa haubom od drvenih letvica.

– Namera mi je bila da bude malo drugačiji, jedinstveniji. Svako ima neki svoj projekat, zamisao koje prebacuje na auto – objašnjava svoju ideju Marko.

I ove godine bilo je vlasnika koji su imali manje godina od automobila koje voze, kao i onih starijih kod kojih se s godinama stvarao određen prisan odnos na relaciji vlasnik-automobil gde je četvorotočkaš postajao ljubimac koji se čuvao i voleo bez obzira na probleme kojih je bilo.

Mada neizrečen, čini se da je jedinstven stav učesnika 5. Zastava Summer Car Showa da se Zastavini automobili vole, a svi ostali se voze.

Nagrađeni

U kategoriji fića pobeda je pripala i najstarijem automobilu skupa, Zastavi 750 Milana Dimitrijevića iz Zaječara, drugi je Darko Marković iz Miroča, a treći Ivan Jović iz Negotina. Ivan Jovanović iz Kragujevca vlasnik je najlepšeg Juga, Filip Papić iz Crne Gore je drugi, a Vladimir Jelić iz Beograda treći u ovoj takmičarskoj kategoriji. Pobednički pehar u kategoriji Zastava 101-128 pripao je Danijelu Dokiću, drugi je Nikola Stojisavljević iz Zaječara, a treći Miloš Lasković iz Rume.