zaštita od komaracaFoto: Pixel-Shot / Shutterstock.com

 

Sa toplijim vremenom dolaze sve vrste zabavnih aktivnosti i, neizbežno, poneki problemi. Uzmimo, na primer, komarce. Ako provodite više vremena napolju ili unutra sa otvorenim prozorima, možda ćete primetiti neželjeno prisustvo ovih stvorenja i verovatno ćete se pitati koji je najbolji način da ih se otarasite.

Sredstva protiv komaraca često sadrže hemikalije, koje su efikasne u borbi s ovim insektima, ali nisu uvek praktične ili poželjne (naročito kada radite sa hranom). Srećom, postoji mnogo efikasnih načina da se zaštitite od komaraca i sprečite da vas ujedu, bez skupih, hemijskih proizvoda, piše Kitchn.

Prema preporukama stručnjaka, sledećih pet načina za borbu protiv komaraca daju odlične rezultate.

Kartonska ambalaža za jaja

Spaljivanje kartonske ambalaže za jaja jedan je od načina da se zaštitite od komaraca. Trent Koperfild, koji radi deratizacije i dezinsekcije, predlaže da se izabere mesto bezbedno od požara, a zatim da se zapali kartonska ambalaža za jaja. Miris ove paljevine trebalo bi da odvrati komarce dok večerate na otvorenom.

Voda sa belim lukom

Beli luk je takođe poznat repelent protiv komaraca, kaže Koperfild. Pokušajte da napravite „uradi sam“ sprej tako što ćete pomešati nekoliko izdrobljenih čenova svežeg belog luka sa kašikom mineralnog ulja, a zatim ostaviti smešu da odstoji jedan dan. Po isteku ovog perioda, procedite beli luk, a potom ga dodajte u bocu vode sa sprejom. Koperfild preporučuje da ovom mešavinom prskate u blizini svih izvora spoljašnje svetlosti kako bi se stvorila barijera koju komarci neće želeti da pređu.

Talog od kafe

Na internetu se nedavno proširila informacija da komarci mrze miris kafe, pa su ljudi ovim napitkom počeli da prskaju svoje bašte i terase. No, nema razloga da bacate savršeno pitku kafu, već će biti dovoljno da iskoristite samo njen talog. Kafa, inače, odbija i druge vrste insekata, a ne samo komarce.

Tamjan

Paljenje određenih vrsta tamjana ili sveća takođe može pomoći da se komarci, koji se gade određenih mirisa, drže podalje. „Citronela i limunska trava su poznate po svojim svojstvima odbijanja insekata“, kaže Koperfild i dodaje: „Zapalite ih u svom domu i oko njega da biste stvorili prirodnu barijeru protiv komaraca.“

Eterična ulja

Ako imate eterična ulja pri ruci, onda već imate isprobanu metodu za odbijanje komaraca. Koperfild preporučuje da dodate nekoliko kapi eteričnih ulja poput majčine dušice, lavande ili peperminta u bocu sa raspršivačem napunjenu vodom, a zatim ga prskate po vašoj kuhinji i otvorenim prostorima sa komarcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari