Zašto plačemo kada sečemo luk? 1Foto: Profimedia

Svakome ko je nekada seckao luk je dobro poznat osećaj nelagodnosti koji nam stvara usitnjavanje ove namirnice. Prvo slede peckanje i svrab, a potom suze. Zašto ova zeljasta biljka, koja je ključni sastojak naših recepata u kuhinji prouzrokuje suze?

Glavni krivac za ovu pojavu jeste mehanizam koji štiti luk od oštećenja. Kada se luk ošteti sečenjem, on oslobađa materije koje hemijskom reakcijom stvaraju nešto što se zove syn-propanethial-S-oksid, a što smeta našem oku. Suzne žlezde reaguju na ovu pojavu jer je registruju kao nešto što predstavlja potencijalnu opasnost po oko.

Među kuvarima je česta tema upravo seckanje luka i plakanje. Neki kažu da uporedo treba žvakati hleb, dok drugi kažu da treba disati na usta. Evo nekoliko saveta kako da se otarasite ove dosadne i neprijatne pojave.

Nosite naočare

Iako zvuči suludo, oni koji su probali da nose naočare dok seku luk kažu da ovaj trik radi. Pojedine kompanije čak nude posebne naočare za tu svrhu. Možda ćete osetiti nelagodnost u nosu, ali što se tiče suza, tu ste bezbedni. Takođe, ljudi koji nose kontaktna sočiva kažu da su primetili da im oči manje suze tokom seckanja luka. Sočiva pokrivaju rožnjaču i time blokiraju sva isparavanja i onemogućavaju drugim materijama da iritiraju oči. Zamenite naočare sočivima i više nećete imati problema sa seckanjem luka.

Koristite oštar nož

Kada sečete luk, najvažnije je da to radite oštrim nožem. Što je rez precizniji, to luk luči manje enzima koje naše oko prepoznaje kao potencijalnu opasnost, zbog čega stvara suze.

Koristite maslinovo ulje

Jedna baka na društvenoj mreži TikTok je podelila trik kako iseći luk, a da vam oči ne zasuze. „Magičan sastojak“ je svakako maslinovo ulje koje će uz oštar nož pomoći pri seckanju bez posledica.

„Potreban vam je zaista dobar i oštar nož. Premažite ga maslinovim uljem, a zatim iseckajte luk. Videćete, nema suza“, objasnila je ona.

Potopite luk u vodu

Pre nego što odlučite da spremite neko ukusno jelo, uklonite zaštitnu ljusku luka, a potom ga potopite u vodu. Brojna svedočenja pokazuju da voda iz luka izvlači jedinjenja koja su odgovorna za suze, te ćete biti u prilici da ga usitnite bez problema.

Žvaćite
Kuvari kažu da je ova metoda efikasna u odtklanjanju tegoba prouzrokovanih seckanjem luka. Bilo da je u pitanju žvaka, hleb ili neka druga namirnica, grickanje, prema rečima mnogih kuvara, pomaže u tome.

Stavite luk u zamrzivač
Ukoliko luk stavite u zamrzivač na 30 minuta ili u frižider na 2 sata pre seckanja, oči će vas manje peći. Takođe, možete da ga stavite i u vrelu, proključalu vodu na nekoliko sekundi, a dasku za sečenje blago natopite sirćetom.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari