Zašto slavimo Srpsku Novu godinu?

Ostavite komentar

 1. Julijanski kalendar je pogresan, tj. racunanje vremena po njemu nije tacno. To nema veze sa religijom, pravoslavljem ,istokom, zapadom vec sa tacnim racunanjem vremena. To kaze nauka.

  1. Isto kao sto je pogresan i gregorijanski, kao sto ni racunanje vremena po gregorijanskom nije u skladu sa lunarnim kalendarom

  2. Niko nikog noje sprecavao da slavi koju hoce novu godinu! Naravno pravi komunisti nisu slavili sve te verske praznike koji pripadaju paganstvu, pa ni novu godinu!

   1. Ja sam kao pravi komunista slavio i slavu i Srpsku novu godinu u kafani Marš na Drinu kod Kališa,gde nas je milicija izserivala a mi smo je ipak dočekivali.Veća smo prava imali tada nego sad.

 2. Izvinite molim Vas, ali Srbi nikada nisu bili tako "veliki vernici" kao katolici; mi u Vojvodini smo uvek mali pune katolicke Crkve nedeljom i gootovo prazne pravoslavne. Kolonisti posle Prvog i Drugog Svetskog rata nisu ni imali ni obicaj ni navike da idu u crkvu, niti potrebu da imaju pravoslavnu crkvu u svom selu. Milosevic je probudio srpski nacionalizam i kod ovih Srba, pa su sa istom takvom revnoscu kakvom su bili titoisticki politicki komesari, sada postajali "veliki vernici" i poceli sa gradnjom crkava po Vojvodini, koje i danas stoje prazne. Jedino su starosedeoci Srbi iz Vojvodine, pod uticajem kosija Madjara i Nemaca, stekli naviku da idu u crkvu. Starosedeoci se groze turbo-folk proslavljanja Bozica i Nove godine, da se razumemo. Ovi novopeceni "vernici" se pre svega kur*e u visenacionalnim sredinama kao sto je Vojvodina ili konkretno grad Subotica, galameci, pucajuci, mlatarajuci zastavama i koristeci sredstva koja nemaju veze ni sa pravoslavljem ni sa hriscanstvom ali imaju veze sa srpskim nacionaliznmom i primitivizmom.

  1. Hvala ti „Bazuka“?! Da nisam pročitao tvoj visokoumni komentarne bih znao koliko su katolici revnosni, za razliku od pravoslavaca koji su obični varvari, čije crkve služe više da se prave važni nego kao mesta vere. Nije ti, možda, palo na pamet da religija ne treba da bude hodočašće i svakodnevna obaveza, svakodnevni ritual, već nešto što je intimna stvar i nešto što se nosi u srcu. Ali, kada su Srbi u pitanju, to je stvar nekulture, retardiranosti i zaostalosti. Ne znam da li ti je poznatro ali, ti, revnosni katolici, su tokom Drugog svetskog rata, a i mnogo ranije, napravili silne pokolje „varvarskog i divljačkog“ pravoslavnog stanovništva.

    1. I moj deda je slično govorio, bio je veliki Srbin i nije mario za crkvu i običaje, sem za velike praznike.

   1. Knežević nikada nije živeo u Vojvodini da bi mogao da razume ono što je komentarisao Bazooka Joe. S druge strane, piše besmislice i čist je šovinista. Uz to neobrazovan čovek.

  2. Bazooka Joe odlican komentar , bozic je tih porodicni praznik a ne pucanje i divljanje kao sto to rade ovi sto su uzjahali popove kad su dosli u Vojvodinu , a sad su veliki vernici

  3. Ne dlave Srbi julijansku novu godinu zato što su vernici.
   Slave je iz inata, i da bi bili različiti od drugih.
   Jer će Srbin rado uraditi nešto na svoju štetu samo da bi dokazao da je nešto posaban.
   Zato živimo ovako bedno na dnu Evrope, a bogami i biramo najgore isto iz inata. Većinski su to polupismeni podanici bez svog mišljenja.

  4. Pa vidis predji ponovo istoriju pa ce ti biti jasnije. Nama nije bitno da svake nedelje budemo u crkvi ali je bitno da budemo za odredjene praznike i da te iste obelezimo u kuci. U tome je razlika izmedju katolika i pravoslavaca, mi nismo toliko vezani za crkvu, kod nas vera lezi u nama u vidu indetiteta i vere. Dok je kod katolika vezana za crkvu. A sada posto smo se povukli za nacionalizam i milosevica je l’ to bese isti oni katolici sto su pozivali na 1/3 poklati, 1/3 pokrstiti (vec krsten narod) i 1/3 proterati? Ne brini se ti za vernike koji idu u crkvu po vojvodini i one koji idu u crkvu samo u odredjenim datumima po sumadiji, pravoslavci ne etiketiraju tako svoje vernike.

  5. Po popisu iz Kraljevine Nugoslavije iz tridesetih godina na prostoru današnje Vojbodine većinsko stanovništvo je bilo nemačko jer su od pamtiveka pripadali ugarskoj ili austro ugarskoj.Nikad čak ni za vrene cara Dušana Vojvodina nije bila u Srbiji.Elem Srbi su nešto malo imali manje id nemaca,a mađari manje 3% od srba.Lala-siromašan čovek.

  6. Potpuno ste u pravu! Izgleda da kod nas Srba Hrišćanstvo nije imalo dubok koren. Zato su se komunizam i Titoizam tako dobro primili.
   Već desetak godina na Božić mladi „pravoslavci“ u gradovima prave žurke uz mnogo alkohola, pucanja i orgijanja. To naravno veze nema sa Hrišćanstvom i pravoslavljem, niti se pominje bilo šta što ima veze sa Božićem. Čak i u crkvama na badnji dan prave se spektakli sa kazanima vruće rakije i paljenjem badnjaka, pa neki „vernici“ sutradan Božićnu liturgiju dočekuju mamurni (ko uspe da ujutru ustane).
   Bivši Titoisti, od kojih su mnogi kasnije prigrlili S. Miloševića, komunistu – nacionalistu (!?) sada nam dele lekcije o patriotizmu i pravoslavlju. A prrodali su svojevremeno veru za večeru, tj. partijsku knjižicu (i pripadajuće privilegije).

 3. Što da neslavimo. Pa jel treba da slavimo novu godinu prokletih engleza? DOle engleska i liberalizam! Živela Srbija i Rusija, pa i Turska bolje nego Eu logor

 4. nije vazno sta i kako,kao narod volimo da slavimo mnogo a bogami da radimi sasvim malo…!!!

 5. Srpsku Novu godinu slavimo zato što je Julije Cezar bio srbin. Toliko za vaše neuke novinare.

  1. To je tacno da je Julije Cezar bio Srbin, sto je I porvrdio svojom zadnjom recenicom. „Zar I ti sine brate“.

    1. Gresite, po najnovijem istrazivanju Beckog instituta za migracije bio je samo po majci Hrvat. Nemojte unositi zabunu neproverenim informacijama

  2. Pročitao sam više puta da je najsavršeniji kalendar Milutina Milankovića . E sad , nije mi jasno zašto ne prihvatimo taj kalendar , pogotovo što svi znamo da je Milanković Srbin . Za razliku od Julija Cezara , što mnogi od nas ne znaju da je bio Srbin . A još jedna bitna stvar je da se Milankovićev kalendar trenutno slaže sa gregorijanskim kalendarom , koji na svakih 3280 godina kasni jedan dan . Julijanski kasni jedan dan na svakih 128 godina , dok Milankovićev kalendar tek za 28800 godina kasni jedan dan . Pa, brate , treba prihvatiti Milankovićev kalendar pa i da nije bio Srbin .

   1. Pa ne možemo mi da prihvatimo najbolji kalendar koji postoji zato što je i najtačniji i što je delo našeg čoveka. Mi prihvatamo sve sa zapada a što je sa zapada to je najgore.

  3. Milw Ilić po tebi ispada da i Adam i Eva bili su srbi hihihihihihi….jos malo i sunce …mjesecina bice srbsko naravno po vama

   1. Nego šta da su Adam i Eva bili Srbi!
    Kad im je lepo i kulturno rečeno „ne dirajte jabuke sa ovog drveta“, šta su oni uradili? Tačno ono što svaki Srbin uradi kad mu se kaže da nešto ne radi: samo kaže „jok, ti će mi kažeš?!!“ i iz inata uradi tačno ono što mu je rečeno da ne radi i od čega će imati najveću štetu. Tako je ono dvoje isterano iz raja. I evo gde smo danas…

  4. A pravo ime mu je bilo Ljubivoje Cezic, ali rimljani nisu znali da izgovore Ljubivoje, pa skratili na Julije. Dokazano! Dokazao Jovan Deretic.

 6. Danas se proslavlja praznik Sveti Vasilije ali i dan kad je vršeno svečano obrezanje Isusa Hrista kako piše u veliko crkvenom kalendaru sve to pada na današnji dan starokalendarske Nove godine.

   1. Da, Dusane mi slavimo obrezanje Hristovo ali “ da se turci ne dosete“ preimenovsli smo u srpsku novu godinu! Rusi je nazivaju ruskom novom godinom ali ne daju joj toliki znacaj kao mi. Obrezanje Hristovo je jedan od glavnih praznika u Hriscanstvu.

    1. Pa zasto se onda i mi Srbi ne obrezujemo. To čine jevreji i muslimani. Mi samo slavimo.

 7. Mile nije Cezarov nego Kleopatrin. Julije Srbin je doduše "servisirao" Kleopatru dok je kalendar radio neki grčki astronom. Može se reći da su svi uložili truda, cezar po najviše zato je nagrađen da se po njemu nazove kalenda. "Da je Srbin to je valjda svima jasno"….

 8. Ako se slavi Bozic po julijanskom kalendaru onda je logicno da je Nova godina posle Bozica kao po gregorijanskom. Gde je tu problem ?

    1. Vojkane, koji je datum na tvom kompjuteru, telefonu…? Po kom kalendaru slaviš svoj rođendan? Po kom kalendaru rezervišeš kartu za avion ili smještaj u hotelu?
     Zašto bi papa Grgur Srbima bio mrskiji od Julija Cezara? Potpuno pogubljen narod…

    2. Da se danas venčaš u nekoj crkvi SPC, koji će datum pisati u dokumentu koji dobiješ od crkve? 1.1.2020 ili 13.1.2020, isto kao na venčanici koju dobiješ od opštine (ako se danas i registruješ u opštini). Ovaj drugi, naravno. Dakle, SPC zvanično koristi NOVI, gregorijanski kalendar, kao i ceo svet, barem njegov najveći deo.
     Samo Božić POGREŠNO praznuje po starom, juljanskom kalendaru! Zašto je tako, duga je priča…

 9. Od početka XVIII veka Stara nova godina ponovo je uvedeno i do danas se slavi u nekim nemačkim protestantskim mestima u Apenceleru (Štajn, Hundvil,..).

  1. Da, da, velika i važna mesta i veliki i važan praznik.
   A znaš li ti da u Engleskoj još od viktorijanskog doba neki ljudi ponovo slave svakog 20.juna prolećnu ravnodnevicu, tako što druidi dolaze u Stounhendž i pevajući pozdravljaju rađanje Novog Sunca?

 10. ZASTO SLAVIMI PRAVOSLAVNU NOVU GODINU PA ZATO STO SMO PRAVOSLAVCI , A MALO ZAINAT , SRECNA NOVA PRAVOSLAVNA GODINA .I SLAVICEMO I DALJE .

  1. Kakve to veze ima, pa do 16.veka su svi hriscano koristili julijanski kalendar, ne samo pravoslavci. Nije julijanski kalemdar izum pravoslavlja (vec paganskog Rima), niti je ikada bio ekskluzivno pravoslavni, nego ga je citava Evropa preko 15 vekova koristila.

  2. Srećna nova 2012. našoj pravoslavnoj braći u Etiopiji!
   Neka veruje svako u šta god hoće!
   Srbi su uglavnom zabranjivali Srbima da slave religiozne praznike zato što su hteli da dokažu da su veći komunisti i od samog Lenjina.
   Sada je moderno slaviti i biti religiozan, bacati petarde u porti crkve za praznik mira ma kog datuma on bio slavljen.
   Sve je lepo objašnjeno: “ slavićemo iz inata”! Kome u inat osim sebi samima.100x nam se olupao o glavu. Globalizacija ne trpi inaćenje, ako do sad nisi primetio.
   To možeš da vidiš na primerima Srbije i “bratske” nam Etiopije!

   1. Poslao si komentar i čestitku Etiopljanima sa zakašnjenjem od „samo“ 9 godina. Ne znam sa koje planete si sleteo.

 11. Problem je u tome što smo i bez talibanskog kašnjenja od 15 dana za civilizovanim svetom, šupak od države i potpuno dezorijentisan narod. U Kraljevini Jugoslaviji je 14. januar bio radni dan, "nova godina" se nije čekala ili se čekala za svoj račun, ali se ujutru išlo na posao. Problem je moj Stevice što Evropa koja je finansijski nešto malo bolje stojeća od nas, slavi od 25.12 do 02.01. i počinje da radi, a siromašni građani Srbije ne rade od 18.12. do 15.01. To je problem.

 12. Veoma povrsan tekst. Ako cemo objektivno, Nova godina se ni u ostatku sveta nije proslavljala ranije na isti nacin. dok je crkva bila snazna, Bozic i Uskrs su bili glavni praznici svugde – i na istoku i na zapadu, i po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru. Sa slabljenjem crkve slabi i kult Bozica te raste privlacnost Nove godine. A te gluposti o tome kako je bila zabranjivana itd, to mozda u SSSR-u, u staroj Jugoslaviji se islo pijano ceo januar (od gregorijanske Nove godine pa sve do julijanskog Sv. Jovana!).

  1. U Jugoslaviji nije smela da se slavi srpska Nova godina. Bozic je bio radni dan, tako da ne znam o cemu pisete? Zabrano je bilo sve sto je imalo veze sa pravoslavljem. Ili bolje receno radjeno je sve da srpska generacija 50-tih potpuno zaboravi versku pripadnost. Sa druge strane se to nije zahtevalo od katolika koji su nesmetano slavili svoje praznike. Sve je to sada deo proslosti i trebali bismo da u ovim vremenima osmislimo svoje praznike ne svodeci ih na izlake, pice, hranu, muziku.
   Svako dobro i srecna Nova godina.

   1. Apsolutno ste u pravu, Svetlana. Srbija je dolaskom Tita na vlast, kao jedina koja je otvoreno bila protiv njega, bila bukvalno „rascetvorena“ na UZAS (Uza Srbija), Makedoniju (tek dolaskom Tita postaju „narod), a 1974 ponizava Srbiju jos dublje, otimajuci joj Vojvodinu i Kosovo. Pravoslavlje, ali i Islam bili su itekako proganjani, dok se katolicima sve gledalo kroz prste.Srpska Crkva je zbog toga dozivela raskol i danas je bedna senka ponosne crkve od pre 2.Sv. rata. Pogledajmo samo kako slavimo obicnu, ne Srpsku Novu Godinu.okicena jelka, Deda Mraz, Pokloni ispod jelke, samo jos fali da zapevamo Stille Nacht. Znaci, Tito, kao Austrijanac (bio je clan SJ – Sozialistische Jugend u Becu) „uvalio“ je Katolicki Bozic celoj SFRJ u obliku Nove Godine. A mi mu jos cuvamo i negujemo grob u Bg-u. Zapitajmo se ko je tu ustvari glup?

    1. Baš tako! Moja deca su dobila online za Materice od mahle i Ice od mene. Jelku nemamo.

   2. Uopšte nije tačno da se u Jugoslaviji nije smeo slaviti Božić i „srpska“ Nova Godina (koja, uzgred, nije nimalo „srpskija“ nego bušmanska ili hotentoska).
    Tačno je samo to da Božić nije bio državni praznik i neradni dan, ali gde piše da je praznik samo ako je neradni dan?
    Ljudi su po kućama slavili bez problema i Božić, i Uskrs i slavu, doduše ne ovako bučno, napadno i prostački kao danas, nego diskretnije i umerenije, kao što bi i trebalo da rade normalni ljudi.
    Jedino je to bilo ne baš preporučljivo za one koji su se javno mnogo busali u komunističke grudi i svakako je bilo mrštenje ako bi neko takav slavio Božić i slavu. Ali to je u redu, jer to se zove licemerje, zar ne?

   3. Poluistine u Vasem komentaru. I katolici su radili na svoj Bozic. Dovoljno sam matora da da znam.

 13. Ma slavićemo mi šta god, samo da se krka, napija i ne radi. Tako stoje stvari u našoj Srbiji, to je definitivno utvrđeno. I uz sve to, tvrdićemo da nam neko brani da slavimo, zato što nas mrzi. I tako dođosmo do toga da nas ceo svet mrzi.

 14. Slavicemo dok god ne bude pomerena na 14 januar i uvideti da je to besmisleno.Kad je uveden novi kalendar(1582god.) razlika je bila 10 dana a sad 13 dana pa ce biti 14 i to 2100godine.Mi imamo novi julijanski kalendar(Milankovicev)koji su skoro sve pravoslavne crkve prihvatile 1923 godine koji je cak tacniji od georgijanskog kalendara ali nasa crkva je i dalje neodlucna mada ga je bila prihvatila pa zbog Rusa tu odluku ponovo ponistila…

 15. Julijanski kalendar ne poznaje 29. februar svake četvrte (prestupne) godine… kalendar koji danas koristi SPC i uporno naziva "Julijanski" – to nije… bolje bi mu pristajalo ime: ““Modifikovani Julijanski kalendar"… SPC je prihvatla nakon reforme kalendara u XVI veku ““29. februar““, ALI ne i ““minus““ 14 dana… najverovatnije iz straha od asimilicije (koji je danas u SPC prisutniji nego ikad)… SPC i Božić obeležava u ““pogrešno““ vreme…. Božić bi trebalo da se obeležava treći dan posle najkračeg dana i najduže noći (zimske obratnice), kada se ponovo "rađa" Sunce… dakle, sve radimo (izgleda namerno) naopačke… tako npr. i Beograd nazivamo ““prestonicom““, a u njemu nigde prestola…

 16. Ko god slavi hrišćansku "Novu godinu", slavi je 1. Januara. E sad, što nekom 1. januar pada malo kasnije, to je druga stvar.
  Generalno, Srbiju već dugo, dugo vode loši i nesposobni. Zašto se onda pitamo zašto nam je loše i gore nego drugima?

 17. Sav problem potiče iz razloga što Julijanski kalendar nije bio dovoljno precizan pa je zamenjen gregorijanskim kalendarom. Srpskoj državi je eto trebalo da dođe do ujedinjenja pa da prihvati taj kalendar iz krajnje praktičnih razloga. Crkvi to do danas služi i služiće da i na taj način drži sebe na distanci od ostalih hrišćanskih crkava. A narod ko narod. Najviše voli da radi nešto iz inata. Kad zna da nečime što radite drugog izazivate, ili bar umislite da to sad “nekog“ nervira, onda Vam je super.
  Većina nas neće biti živa kad 2100 godine julijanska bude prestupna a gregorijanska ne. Verivatno će se naši potomci podeliti pa neki nastave da čekaju Srpsku novu godinu 13.01 a neki 14.01.

 18. Само Срби присвајају овај дан! Ни Руси, ни Украјинци, ни Белоруси, ни Румуни, ни Грци га не својатају, већ га зову православна Нова година. Мада, треба рећи, да је то Нова година и код гркокатолика.

  1. Румуни и Грци су прихватили грегоријански календар, па не знам ни шта би могли славити и „својатати“ 13. јанара. Толико о вашем резоновању.

 19. Propusteno je navesti pravoslavnim hriscanima da je 14 Januar sedmi dan Hristovog zivota, tacnije dan Hristovog obrezanja.

 20. Praznici za „uhljebe“. U drzavnoj upravi, javnim preduzecima i svim parazitskim klonovima. Treba malo i putovati, a niko nista ne radi i ovako i onako, e takva drzava takva i uprava odnosno JP. E njima upravo je uvek malo praznika i pauza za dorucak, kafu, rucak… Nema ovde veze religija sa sustinom, samo se tako pakuje na gde.. RTSu naravno

 21. Da li i Rusi slave srpsku Novu godinu?
  Ovo nije ni srpska, ni pravoslavna Nova godina,vec je to Nova godina po Julijanskom kalendaru i takodje pocetak te Nove godine je 1.januar
  ,ali po Julijanskom (naravno netacnom) kalendaru.

 22. Има овде више питања.
  Један припадник млађе генерације од раније познат потписнику ових редова, ишао на прославу Нове Године у Будимпешту. Ништа. Како код нас викендом, уз једва видљиви ватрометић.
  Зашто у опште ми придајемо толики значај празнику, који никоме није најважнији? Обавезно са Деда-Мразом у одори Кока-Коле? И то са два дана за трежњење!?
  Друго: Шта се тиче оних који не славе Нову Годину по Јулијанском календару зашто је ја славим? Моје прасе, моје вино, молим лепо.
  Треће: Јесте ли ви за компромис? Јесте. Па зар није логично тада да се залажете да и католици и савремени Ортодоксни пређу скупа на Миланковићево мерење времена? Оно је најтачније. Што тако нећете ни Папа ни ви?
  Четврто: Да ли сте ви сигурни да је Грегоријански календар тачнији од Јулијанског? Мани га Мито. У време Гргура, неприкосновена догма беше да је земља равна плоча. Данас ко то тврди (а има их) сматра се да нису под винклу. Грегоријански календар је геоцентричан такође, што ће рећи да је овај каменчић на коме битишемо центар Васељене. Нема ничег у људској сујети глупавије од тога. Насупрот томе, календар који се зове Јулијански, али заправо потиче из старог Египта, је у ближој коресподенцији са Свемиром. Он рачуна време према Сунцу. Изгледа зато астрономи када рачунају велика временска раздобља, радије се ослањају на овај календар.

  1. Ovo je istina, ne samo za Budimpestu. Bio sam za „doceke“ sirom Evrope, i sto rekoste „najludje“ je u Beogradu…

 23. Konacno neko da postavi ovo pitanje:Zasto slavimo fucking srpsku NG? Ako smo toliko pravoslavci, zasto onda ne ignorisemo onu katolicku,odlazimo redovno na posao, i cekamo ovu „nasu“. Ne, svidja nam se da spajamo praznike, a ovamo cemo da izigravamo „Srbende“ sa sajkacama, kuvsnom rakijom, kiselim kupusom i Bozic Batom, koji deci deli srpske paketice na kojima pise Santa Claus.

 24. Mi smo veru primili od Grka , a oni su prešli na gregorijanski kalendar i za crkvene praznike , što je i logočno , a ne kao mi živimo svetovni život po gregorijanskom , a duhovni po julijanskom , pa tako moramo da postimo na dočeku gregorijanske Nove godine . Grci lepo proslave Božić 25 decembra kao sav zapadni , hrišćanski svet i imaju sastavljen božićni i novogodišnji odmor . Zbog toga nisu ništa manji pravoslavci od nas .

  1. Grci nisu prešli na gregorijanski nego na Milankovićev kalendar, koji je najtačniji. Grci i oni koji praznuju po Milankovićevom kalendaru će 2800. godine jedini slaviti i Božić i Novu Godinu tačnog datuma, ako im se još neko ne pridruži i pređe na Milankovićev kalendar.

 25. Nova godina 13,14,02 je spored gregorijanskokalendara a nije Srpska nego
  kako vidte slave seu zemjama pravoslavne vere NIJE SVE SRPSKO.

  1. Sve pravoslavne crkve sem ruske i srpske su prešli na gregorijanski (Milankovićev) kalendar.

 26. Nismo ni bolji ni pametniji od Grka ,Bugara i Rumuna, koji su mnogo davno usvojili Gregorijanski kalendar i slave Bozic kad i treba da se slavi, Prva stvar koju ce Milo da uradi je da svojoj crkvi promeni kalendar odnosno stavi u upotrebu tacniji i to bez da iko pocne da lupeta. Kad bi Rusi promenili praznovanje mi bi bili prvi koji bi tvrdili da je gregorijanski kalendaar ono pravo. Komentari koje citam se do zla boga bolesni i jadni.

 27. Svi nocni praznici i slavlja su paganska. nove godine, cekas 12h, noc muzeja, noc vestica,itd . . . Nocni praznici nemaju veze sa pravoslavljem.

   1. Nisam mislio na noc muzeja da je praznik, nego na ga uvrstio kao nesto totalno besmisleno, kakv smisao ima noc muzeja?? Nocu da ides u muzej, ne vidim nikakav smisao. Zato kazem da mi mnogo toga, smo preuzeli od pagana i mnogo toga poistovecujemo sa paganskim obicajima.

    1. Ne vidite smisao do sad provereno najboljeg nacina, da se muzeji (cija je popularnost bila u velikom padu pre par 10 godina), priblize publici? Znaci nocu ako se ide u muzej, to je poistovecavanje sa paganskim obicajima??

    2. Gorane, ovako nesto mogu reci samo prazni i nemastoviti ljudi koji nemaju pojma koju car i ugodaj daje nocna posjeta muzejima. Nesto posebno, samo treba probati!

   2. Noć muzeja nije praznik.Ništa se tamo ne slavi.To je kao sajam gde jedno veče kad većina ljudi je slobodna obiđe da vidi nešto ne obično.

  1. Nocu se spava, 31.12. , 1.1. , 13.1. , 14.1. , sasvim obicni datumi i sasvim obicne noci i sasvim obicni dani u zivotu normalnih i pametnih ljudi. Pravoslavni praznici se praznuju danju. Pravoslavni praznici su dnevni, a kao sto ti rece paganski su nocu, tu nebih svrstao ‘noc vestica’ to je vec satanizam.

 28. Sutra je praznik,Sveti Vasilije Veliki, ovo veceras je nesto kaobajagi docek, pevaci dobili dobru lovu iz budzeta, narod ce da se smrzava po ovoj zimi, vtromet je takodje placen iz budzeta, kaobajagi sve dzabe, a ustvari sve je placeno drzavnim parama.

  1. Ja vala ne slavim ni jednu novu godinu, 3 dana godišnje praznujem, Božić, Vaskrs i Slavu. To mi je bio i uslov svakom poslodavcu na razgovoru.

  2. A to ti Bog lično rekao da je Vasilije svetac ?Dal je i Isus kao tvoj svetac bio car nekog kraljevstva ?

 29. Tacan Kalendar je Gregorijanski jer dan ( obrtanje Zemlje oko svoje ose ) po Julijanskom kalendaru traje 24 sata …ali tacnim merenjem modernim uredjajima je to i potvrdjeno ( i po Gregorijanskom kalendaru ) dan traje 23 sata 59 minuta i 56 sekundi …dakle razlika je 4 sekunde po danu pa racunanjem u nazad od hriscanskog pocetka brojanja godina ( rodenja Hrista ) do danas iznosi oko 13 ali se priblizavamo 14 – om danu
  Ipak slavimo “ Pravoslavnu ili Srpsku novu godinu jer nam “ prija “ zbog tradicije , zelje da smo “ drugaciji “ i zbog ogromnog vekovnog uticajem Moskovske Patrijarsije mada SPC “ priznaje “ Carigradsku Patrijarsiju

  1. Gregorijanski kalendar ima grešku i od modifikovanog Julijanskog se ne razlikuje (ovaj drugi u startu kasni ali obračuni su danas isti). Jedini precizniji je Milankovićev kalendar (njegovo obračunavanje je do danas najtačnije ali to nije najbitnije za svakodnevnu upotrebu te zbog toga nije insistirano na njemu). SPC je htela da pređe na Milankovićev kalendar ali je u tome nije podržala RPC (baćuška rekao njet) i zato su (podvijenog repa) ostali kod Rimljanina.
   A kada već komentarišem da kažem da smo mi u porodici obeležavali Božić a novu smo počeli da ‘čekamo’ tek krajem 60.-tih godina (zbog društva, uglavnom). Kasnije sam ‘proslavljao’ ‘Srpsku’ kao sjajnu priliku da radim (radimo) nešto kontra, jer je bilo zabranjeno (pogotovu u Beogradu, u selima je i moglo da prođe). Dešavalo nam se da šef kafane pred ponoć zaključa vrata da nas ne ometaju ‘uskoci’ (nekada nas je milicija izbacivala a bogami bilo je prilika kada su nam se pojedini plavci pridruživali). Siguran sam da nas još ima koji smo čekali novaka u Staroj Srbiji na Čuburi.

   1. Mora da se Julije modifikovao tj mutirao.I naravno Zemlja ravna ploča koje je za vreme Julija bilo popularno.

 30. ZAŠTO DA NE?: Npr. i Kinezi slave Novu godinu po svom kalendaru, a njih je mnogo više pa nikom ne smeta!

 31. Srpska Nova Godina, ili mali Božić kod mene se slavi od kad znam za sebe, a i moji stari su mi potvrdili da su je i njihovi dedovi i bake slavili. Ovde se naravno razlukuje način slavljenja u određenim vremenskim periodima kraljevina SHS, sfrj, srj i danas. Ono što je uvek bilo i ostalo to su doček Nove u ponoć i deljenje vasuljica, neki ih zovu i vasilice (lepinjice sa medom koje su ime dobile po Sv.Vasiliju Velikom, koji se tog datuma upokojio) najbližim rođacima i komšijama 14-tog ujutru.
  Što se tiče samih kalendara, postoje ukupno tri kalendara:
  1.Julijanski koji je prvonastali nosi ime po Juliju Cezaru i njega su u početku svi koristili, i katolici i protestanti i muslimani i pravoslavci za računanje vremena i praznike. Po njemu praznuju rusi i srbi, ali niko po njemu više ne računa vreme. Zanimljivo je da ukoliko naša crkva ostane pri tome da zadrži julijanski kalendar još 80 godina, božić će se 2100. godine slaviti 08. januara umesto 07.januara ako preračunamo vreme gregorijanskim kalendarom.
  2.Gregorijanski kalendar je nastao zbog netačnosti julijanskog, a ime je dobio po papi Grguru, koji je dao na se napravi novi, tačniji kalendar. Po ovom kalendaru svi katolici i protestanti obračunavaju vreme i praznuju. Međutum ni ovaj kalendar nije savršen i na 2.800 godina odstupa jedan dan. Zanimljivo je da će katolici 2800.godine slaviti Božić 26. decembra umesto 25.decembra ako preračunamo vreme najtačnijim kalendarom koji je napravio jedan poznati srbin Milutin Milanković.
  3.Milankovićev kalendar je najtačniji od svih i nastao je na zahtev SPC, a izradio ga je naš poznati naučnik Milutin Milanković 1923.godine. Ovaj kalendar ima odstupanje od jednog dana na više od 30.000 godina, dakle više od 10 puta je tačniji od gregorijanskog. Međutim iako je dogovoreno da svi pravoslavci pređu na ovaj kalendar, iz nekog razloga od toga odustaju Vaseljenska i ruska crkva, a srpska crkva ih sledi, dok grci počinju da praznuju po Milankovićevom kalendaru. Dakle grci ne praznuju po gregorijanskom „papinom-katoličkom“ kalendaru već po Milankovićevom kalendaru, a svi pravoslavci obračunavaju vreme po Milankovićevom kalendaru.
  Po meni bi svi trebali da pređemo na Milankovićev kalendar koje god vere i nacije sa smo.

  1. Da poštujemo sebe, koliko pošujemo naš nacionalizam, prigrlili bismo, s pravom ponosno, Milankovićev kalendar, kojji je najtačniji, a rezultat je genijalnosti jednog od najumnijih Srba u istoriji. Međutim, situacija u nas je takva da bi, da je nešto živ, Milanković bio srećan da ga ne proglase za ‘drugosrbijanca’, ‘autošovinistu’, ‘pljuvača po sopstvenom narodu’ i, svakako, ‘agenta Zapadnih sila’ ( biti agent ruske pravoslavne crkve, ne računa se u izdaju).

 32. Sve je to lepo nego koji ste to vi i zasto o sebi govorite u mnozini? Nije to dobro.

 33. srpska nova godina se slavi zato sto je lepo imati dve nove godine i julijansku i gregorijansku, taj patent bi trebalo i ostali koji imaju samo jednu novu godinu da prihvate.sta ima lose u slavljenju, cestitkama, picu i icu pa i petardama.svako slavljenje je bolje i zdravije od mrznje, kuknjave ili zavisti. i mala napomena ove godine srbija je usla u 7528 godinu.to je racunjanje koje je bilo u proslosti a onda nam je posle berlinskog kongrsa nametnuto ovo koje je danas zvanicno tj. da smo u 2020. ziveli.

 34. Свима који данас дочекују, по Јулијанском календару, Нову 2021. годину желим да је дочекају у оквиру породице у весељу и неизмерне радости, да их служи здравље, срећа и власти у њој и да им се испуне све жеље које су замислили и оне које су заборавили. Све моје честитке грађанима и грађанкама који славе данас дочек Нове 2021. година иду са мојом пригодном песмом за ову прилику. Срећна и берићетна вам била Нова 2021. година.

  СРЕЋНА ПРАВОСЛАВНА НОВА 2021. ГОДИНА

  Рачунали смо на
  лепше снове
  и бољи живот
  годинe нове.

  Ал’ ето свака
  година стара
  ипак мање може
  да нас завара.

  Срећна Година нова!
  Пустимо да стара
  ипак заслужено
  иде да одмара.

  Борско злато суво
  радо ће сијати
  у нечијем наручју
  због чега ће неко долијати.

  А тек реке бакра жубор
  и туризам у борској јами
  на нашу срећу и избор
  цео свет ће намамити.

 35. Opcija „ne“ je na prvom mestu! Nisam to očekivao, znači mi koji čitamo Danas smo „izdajnici“! Uraaa

 36. Odgovor na pitanje iz naslova je veoma jednostavan – uglavnom zbog nedostatka inteligencije. To se odnosi i na „redovnu“ Novu godinu. Drugi, i ne manje bitni, razlozi su sklonost ka piću i prejedanju, kao i izražena odbojnost prema radu.

 37. Neshvatljivo je da koristimo dva kalendara kako nam kada odgovara.Nesto novo pocinje uglavnom uvek od pocetka.od jedinice itd.Ako koristimo kao i ceo svet Gregorijanski kalendar zasto bi slavili praznike iz Julianskog kalendara i sl.Bez veze je

 38. Sledeće pitanje je zašto Srbi pravoslavne vere slave halloween i Valentinovo? Po čijem je to kalendaru srpsko? Uzgred, neka slavi šta ko hoće, samo neka ne prangija i ne smara druge.

 39. Julijanski ima gresku koja se meri danima,Gregorijanski u sekundama.
  Zato se koristi u vecini zemalja sveta,osim u Izrealu koji mere vreme po nekim njihovim veoma cudnim pravilama, godina je 5600,tako nesto.

Ostavite komentar

Život

Naslovna strana

11. maj 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.