Zbog čega nam se nakon alkohola jede "teška" hrana? 1Foto: Pixabay/ThorstenF

Da li ste se ikada zapitali zašto žudite za sočnim roštiljem kada se vratite iz noćnog provoda? Naučnici su možda konačno pronašli odgovor.

Australijski istraživači kažu da alkohol podiže nivoe hormona u telu zbog kojih žudimo za proteinima.

Rezultati studije koja je tokom 24 sata pratila navike 9.341 odrasle osobe Australije biće predstavljena na Međunarodnom kongresu gojaznosti u Melburnu, 40 odsto njih je tog dana konzumiralo alkohol.

Oni su konzumirali više slane hrane od onih koji nisu pili, kao i mnogo više kalorija od ostalih. Većina od skoro 4.000 ispitanih konzumenata je odlučila da utaži glad nemasnim mesom, ribom i orasima, dok je trećina izabrala ćevape i čips.

„Klonite se slanih grickalica sa niskim sadržajem proteina jer tako izbegavate debljanje“, rekla je vodeći autor studije dr Amanda Greč, a prenosi IndexHR pozivajući se na Dejli mejl.

„Poznato je da alkohol povećava apetit, posebno želju za slanom hranom. Nedavne studije su pokazale da se nivoi FGF-21, hormona koji povećava žudnju za proteinima, povećavaju nakon konzumiranja alkohola“, dodao je dr Greč.

Ona predlaže da birate sir, neslane orašaste plodove, slanutak i sirovo povrće ili humus umesto visokokalorične i nezdrave hrane nakon izlaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.