Čaj koji pospešuje imunitet 1Foto: Shutterstock / taa22

Nutritivno jaka hrana u toku zime je svakako nešto što se preporučuje, kao i dodatan unos vitamina i minerala, ali da li postoji još nešto što naš imunitet može podići a da nema mnogo kalorija i ne utiče na naš plan ishrane?

Da, zapravo postoji.

Čaj od koprive, đumbira i limuna podići će vaš imunitet na zavidni nivo, ali bez mnogo kalorija.

Zašto baš ove tri namirnice?

Kopriva sadrži brojne vitamine i minerale, pa je mnogi smatraju za prirodni multimineralni i multivitaminski kompleks. Kopriva sadrži vitamin C, karotenoide (provitamin A), vitamin K, B2, B5, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, silicijumovu kiselinu (mravlju kiselinu i histamin koji žare).

Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala, vitamina B6, B12, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvožđe i druge elemente. Često se koristi za preventivno sredstvo za jačanje otpornosti organizma.

Limun jer je izvorište vitaminima C, a pored toga sadrži etarska ulja, pektin, celulozu, provitamin A, neke vitamine B- grupe i mineralne materije.

Većina recepata na internetu podrazumeva med, međutim med je visokokalorična namirnica koja sadrži dosta šećera i može remetiti plan ishrane. Sa druge strane veliki broj ljudi je aelergično na med.

Ukoliko u ovaj napitak ipak želite dodati med, savetujemo da to učinite „dozirano“.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari