Da li ste uvek gladni iako mnogo jedete? Pokušajte da promenite nekoliko navika 1Foto: Freepik/rawpixel.com

Iako je osećaj gladi prirodan biološki proces, stalni osećaj potrebe za jelom može dovesti do loših navika u ishrani i drugih nezdravih životnih navika.

Na sreću, stalni osećaj gladi nije nešto što je nemoguće prevazići, prenosi N1 Zagreb.

Ovo su neki od najčešćih uzroka stalne gladi:

Prebrzo jedete

Brzina kojom jedete definitivno utiče na osećaj gladi. Ljudi koji jedu brzo često imaju veći apetit od onih koji jedu sporo. Osećaj gladi često dolazi nakon brzog obroka jer se stomak nije pravilno proširio tokom obroka. Sporo jedenje i potpuno žvakanje hrane daje vašem mozgu dovoljno vremena da pošalje signal vašem telu da ste siti.

Ne konzumirate dovoljno proteina

Zdrava ishrana koja uključuje proteine je suštinski deo kontrole apetita. Konzumiranje adekvatnih količina proteina pomaže u povećanju proizvodnje hormona koji signaliziraju da ste siti, dok istovremeno smanjujete količinu hormona zbog kojih osećate glad.

Međutim, konzumiranje proteina ne znači uvek jedenje mesa. Svojoj ishrani možete dodati proteine u obliku raznih mlečnih proizvoda kao što su mleko i jogurt, a postoji mnogo opcija za dobijanje proteina iz biljnih izvora, kao što su orasi i semenke.

Ne spavate dovoljno

Pravilan san je jedan od najvažnijih elemenata zdravog načina života. Osim što vašem telu i umu pruža preko potrebnu energiju, san takođe pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema i čak smanjuje rizik od hroničnih bolesti. Pored toga, pravilan san pomaže u kontroli apetita jer reguliše hormon koji stimuliše apetit, grelin. Ako ne spavate dovoljno, nivoi grelina će biti viši, zbog čega ćete češće osećati glad.

Jedete previše rafinisanih ugljenih hidrata

Rafinisani ugljeni hidrati su podeljeni u dve kategorije: šećeri i žitarice. Jedan od najčešćih oblika rafinisanih ugljenih hidrata je belo brašno, koje se često nalazi u različitim vrstama hleba i testenina.

Ovi rafinisani ugljeni hidrati u suštini ne sadrže vlakna koja omogućavaju vašem telu da ih vrlo brzo svari, ostavljajući vam osećaj gladi ubrzo nakon što ih konzumirate. Rafinisani ugljeni hidrati takođe dovode do brzih fluktuacija šećera u krvi, što bi moglo da zbuni vaše telo da pomisli da je gladno, prenosi MSN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari