Otkriven novi hormon u crevima za preživljavanje gladi 1Foto: Pixabay

Kineski stručnjaci otkrili su novi hormon u crevima koji doprinosi prilagođavanju metabolizma tokom perioda umanjenog unosa hrane, poput gladovanja ili posta.

Ljudska creva, najvećim delom tanko, odgovorna su za apsorbciju i regulisanje metabolizma različitih organa tokom unosa i varenja hrane, a hormoni koji se u njima luče velikim delom kontrolišu taj proces.

Do sada, međutim, nije bilo jasno da li creva igraju ulogu u matabolizmu tokom posta ili gladovanja.

U studiji objavljenoj u magazinu Sel riserč (Cell Research), istraživači sa Univerziteta Cinghua i Medicinskog fakulteta u Džeđangu, otkrili su novi hormon famsin, takođe nazvan i hormon za preživljanje gladi, prenosi RTS .

Utvrdili su da se tokom perioda smanjenog unosa hrane, on prvi odvaja od proteina HM11437 i vezuje za receptor OLFR796. Njihovo vezivanje podstiče stvaranje glukoze iz određenih ne-ugljenih hidrata i ketona tako što razlaže masti i smanjuje potrošnju energije.

Osim toga, proces vezivanja famsina za receptor dovodi do popravljanja nivoa glukoze u krvi kod miševa sa dijabetesom, što znači da famsin može biti potencijalno sredstvo za lečenje dijabetesa.

Kineski stručnjaci zaključili su da je studija pokazala da je komunikacija između creva i drugih organa kritična za prilagođavanje metabolizma tokom perioda gladovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.