Sedam neverovatnih prednosti cvekle 1Foto: Shutterstock / New Africa

Upotreba cvekle datira još iz vremena starih Grka i Rimljana, koji su je konzumirali kako za ishranu, tako i zbog njenih blagotvornih svojstava i lekovitih efekata.

Međutim, mnogi ljudi često kupuju samo koren cvekle dok lišće bacaju pre nego što počnu da kuvaju korenje, ne znajući da se na taj način odriču niza vitamina i minerala kojima su listovi bogati, piše N1 info.

Evo sedam neverovatnih prednosti cvekle:

1. Sprečava probleme sa srcem

Pre svega, cvekla je bogata kalijumom, pa oko 100 grama sadrži 909 mg kalijuma, što zadovoljava 19,34% dnevne potrebe.

Ovo, osim što pomaže u smanjenju zadržavanja vode povećanjem izlučivanja urina i smanjenjem nivoa natrijuma, može smanjiti krvni pritisak uklanjanjem viška natrijuma iz tela.
U stvari, visoki nivoi natrijuma mogu podići krvni pritisak, a visok krvni pritisak je poznati faktor rizika za srčana oboljenja.

2. Pomaže u prevenciji osteoporoze

Osteoporoza je stanje koje karakterišu slabe, porozne kosti povezane sa niskim nivoom kalcijuma.

Neke studije su otkrile da ishrana bogata kalijumom može sprečiti osteoporozu smanjenjem količine izgubljenog kalcijuma u ​​urinu.

Kad smo kod toga, jedno istraživanje pokazalo je da su žene koje su jele najviše kalijuma imale najveću ukupnu koštanu masu, piše Novi list.

3. Sprečava stvaranje kamena u bubregu

Kamen u bubregu se formira u urinu kao rezultat visokog nivoa kalcijuma.

Istraživanja su pokazala da kalijum snižava nivo kalcijuma u ​​urinu i sprečava stvaranje kamena u bubregu.

U stvari, jedna studija je navodno otkrila da ljudi koji konzumiraju najviše kalijuma svaki dan imaju 35 posto manji rizik od kamena u bubregu.

4. Pomaže u prevenciji makularne degeneracije povezane sa starenjem

Između ostalog, 100 grama kuvane cvekle sadrži 383 mcg vitamina A, 1,81 mg vitamina E i 24,9 mg vitamina C.

Neke studije su otkrile da svi ovi hranljivi sastojci zajedno nude zaštitu od makularne degeneracije povezane sa starenjem kod ljudi koji su bili pod visokim rizikom od razvoja bolesti.

5. Održava kožu zdravom

Sadržaj vitamina C i E u cvekli može učiniti ovo povrće odličnim oružjem protiv kožnih problema.

Istraživanja su pokazala da vitamin C deluje kao antioksidans i da je ključan za sintezu kolagena.

Takođe se bori protiv oštećenja slobodnih radikala izazvanih izlaganjem suncu, posebno u kombinaciji sa vitaminom E, koji održavaju kožu dobro hidratizovanom i smanjuju bore.

6. Promoviše zdravo varenje

Cvekla sadrži 2,9 grama dijetetskih vlakana na 100 grama. Dijetalna vlakna prolaze kroz creva i apsorbuju vodu, stvarajući masu koju crevni mišići mogu lako da izbace iz tela kao otpad.

Naravno, konzumiranje dovoljne količine cvekle može sprečiti zatvor.

7. Bori se protiv anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa

Konačno, cvekla nudi 1,90 mg gvožđa na 100 grama, što je 13,8% preporučenog dnevnog unosa.

Uključite cveklu u ishranu ako ste anemični i verovatno ćete osetiti smanjenje simptoma, piše Novi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari