Sisanje palca u detinjstvu smanjuje rizik od alergija 1Foto: Pixabay / tookapic

Deca koja sisaju palac ili grizu nokte otpornija su na alergije u odraslom dobu, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Otago na Novom Zelandu.

Kako prenosi Index, pozivajući se na Vašington post, naučnici su pratili više od hiljadu dece uzrasta od pet, sedam, devet i 11 godina, nakon čega su u starijoj dobi testirani na različite alergije, tačnije između 13 i 32 godine.

Istraživanje je pokazalo da je 49 odsto 13-godišnjaka koji nisu sisali palčeve ili grizli nokte bilo pozitivno na barem jednu alergiju. Među onima koji su u ranom detinjstvu imali bar jednu od ove dve navike, procenat pozitivnih na alergije bio je 38 odsto, dok je 31 odsto pozitivno u kategoriji onih koji su kao deca sisali palčeve i grizli nokte.

Kasniji test otpornosti na alergije, sproveden u dobi od 32 godine, dao je iste rezultate.

Šta kažu stručnjaci?

Iako su dosadašnje studije pokazale da sisanje palca izaziva neke negativne pojave kao što su krivi zubi i mogući problemi u govoru, najnovija studija pokazuje da do određenog uzrasta to i nije tako loše.

Objašnjenje bi moglo biti u takozvanoj higijenskoj hipotezi, prema kojoj se izlaganje određenim mikrobima povezuje sa pozitivnim uticajem na razvoj imunog sistema deteta i time smanjuje rizik od alergija, smatraju naučnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari