Zimbabve (2): Nostalgija prohujalih vremena 1Foto: Wikipedia.org

Ozbiljnije bavljenjem turizmom zapravo je počelo 1905. godine, kada je završena izgradnja železničkog mosta preko Zambezi kanjona za prugu „od Kejpa do Kaira“, a već sledeće godine prvi gosti odseli su u Viktoria Fols hotelu.

Ovaj živi deo istorije izgrađen na samom početku 20. veka, u autentičnom Edvardian stilu, posetiocima veoma slikovito priča priču o eri kolonijalizma u Zimbabveu.

Dok istorija i elegantni dekor čine snažnu osnovu identiteta hotela, obližnji Viktorijini vodopadi su ti koji pomažu da se u tome i definišu.

Posetivši ovaj stari hotel sa 5 zvezdica, dugom istorijom i tradicijom, iskoristila sam odsutnost hotelskog osoblja da zavirim u neke prostorije i hotelske sobe, koje su odisale nostalgijom i prohujalim vremenima, bez obzira na diskretno prisustvo klima uređaja, ventilatora, TV prijemnika, sefa i fena za sušenje kose.

Sobe uronjene u kolonijalni stil, sa prekrasnim pogledom na kanjon Zambezi reke, mobilijarom u toplim krem i tamnim tonovima i rafiranom elegancijom, budile su u meni osećaj povratka u prošlost.

Ono što pripada tradiciji i luksuzu jesu i sobe sa vlastitim kupatilom.

Posebno atraktivna kupatila su ona koja se nalaze u starom krilu hotela, sa staromodnim kadama, lavaboima, slavinama i detaljima koji doprinose autentičnosti hotelskog enterijera.

Hotel je sada proširen, jedan je od vodećih svetskih hotela znan kao „The Grand Old Lady of the Falls“ i član je ekskluzivnih, „Leading Hotels of the World“.

Njegova arhitektura, hodnici i prostorije popločane crno belim pločicama, recepcija, prijatni restorani i trpezarije, saloni, terase za ispijanje popodnevnog čaja ili koktela, nameštaj, meki tepisi, bazen, prekrasni vrt, negovano cveće, ribnjaci sa ljiljanima, fontane i fantastičan pogled na vodopade, odišu posebnim prirodnim šarmom.

Sve to skupa, ovu autentičnu i raskošnu, kolonijalnu ostavštinu, čini očaravajućom nekretninom.

Na hotelskoj terasi sa koje se pruža pogled na most koji povezuje Zimbabve i Zambiju, nalazi se tabla na kojoj piše da je od tog mesta Kejp Taun udaljen 1.647 km, a Kairo 5.165 km.

Viktorija Fols hotel je savršena polazna tačka za istraživanje fenomenalnih Viktorijinih vodopada i kišnih šuma koje ga okružuje, za treking, safari, jahanje i adrenalinske sportske aktivnosti kao što su rafting, splavarenje divljim brzacima ispod vodopada, bandži džamping, letenje helikopterom iznad vodopada i interaktivne šetnje sa lavovima.

Ovaj hotel sa ukusom kolonijalnih vremena, za svakoga ko ga poseti, ili u njemu odsedne, je pravo osveženje u odnosu na svet u kome danas živimo.

Ako mi se koji slučajem dogodi novi život, volela bi da medeni mesec provedem u Viktorija Fols hotelu!

U skladu sa mojom adrenalinskom zavisnošću, nisam propustila uzbudljivu šetnju sa lavovima po džungli i proplancima u kojoj žive slobodno i bezbrižno, zaštićeni od prirodnih neprijatelja i ljudi.

Poseban doživljaj bilo je letenje helikopterom iznad Viktorijinih vodopada, čija vodena prašina se pela do kabine letilice, u kojoj sam drhteći od uzbuđenje posmatrala jedinstveni pejzaž i vrhunac sirove snage reke Zambezi.

Odlomak iz knjige „U pesku vremena – Afrika, magični kontinent tajni raznolikosti i predrasuda“, u izdanju Derete

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.