Znaci koji pokazuju da vašem telu nedostaje vitamin D 1Foto: Tatjana Baibakova / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Vitamin D je neophodan ljudskom telu jer održava zdravlje kostiju, mentalno zdravlje i pomaže pri spavanju. Zbog toga njegov nedostatak može dovesti do ozbiljnih posledica.

Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje, svaka četvrta odrasla osoba u SAD-u ima nizak nivo vitamina D. Doktorka Mindi Lejsi kaže da se to ispoljava najviše kod pacijenata koji se bore sa umorom i onih koji imaju probleme sa kostima.

„Nedostatak vitamina D je sve češći poslednjih godina“, objašnjava dr Lejsi.

Ona navodi da mnogi pacijenti ne pokazuju simptome, ali ako se osećate umorno, imate bolove u kostima ili imate promene raspoloženja, to su znaci da imate nizak nivo ovog vitamina.

Međutim, ovo nisu jedini simptomi koji ukazuju na njegov nedostatak. Ljudi koji imaju nizak nivo vitamina D mogu iskusiti simptome depresije i doživeti gubitak kose i apetita. Takođe, lakše obolevaju, češće boloveu mišićima lica i imaju bledu kožu.

Ako imate neki od ovih simptoma, najbolje bi bilo da se obratite lekaru, koji će analizirati opseg vitamina D u vašem telu.

Ukoliko se utvrdi da imate prenizak nivo vitamina D, moraćete da koristite suplemente, ali je pored njih preporučljivo više vremena provoditi na otvorenom i konzumirati hranu koja je izvor vitamina D. To svakako uključuje i vrste vitamina D, ribe kao što su losos, tunjevina, pastrmka i skuša, ali i žumanca i goveđa i riblja džigerica, piše klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari