Prvo malo, a i ne treba više, o pivu: Lav, Jelen, Zaječarsko, Hajneken, Laško, Tuborg, Nikšićko, sva kao iz supermarketa, samo točena, jedno češko, tri nemačka i odlični Nektar iz Banjaluke. Za pivopije dovoljno, ali bilo je uzdaha za Valjevskim, Skopskim i još nekim belosvetskim pivima.

Na više mesta u gradu – brojni kulturni sadržaji, a glavni su na Žitnom i obližnjem Trgu slobode. U sedam dana impresivan broj pozorišnih predstava, radionica, programa za decu, folklornih grupa i muzičara: Marija Šerifović, Riblja čorba, Bajaga, Leksington, Darko Rundek, Garavi sokak, Haris DŽinović, Željko Vasić, Neverne bebe… spektakularni (očekivano) koncert Bijelog dugmeta i ono što je sigurno obeležilo ovogodišnje Dane piva – prilično neobičan, ali izvanredan nastup Zrenjaninske filharmonije sa Novosadskim Big bendom i tri izuzetna vokala i jednim operskim u svetskim okvirim vanserijskim pevačem.

Od filharmonije očekujete da vas podseti na Vivaldija, Ravela, Mocarta, Betovena… a dobijete Tinu Tarner, Bi DŽize, Modunja, instrumentalne verzije evergrina iz osamdesetih, italijanske megahitove… i to u kakvom izvođenju, lako pogađate – u vrhunskom. Sve aranžmane napisao je dirigent F. Vrtačnik. Moćni vokali Danke Adamov i Zorana Šandorova teraju vas da se zapitate: gde se kriju ovi vanserijski izvođači. Nastupila je i Mirna Radulović u okviru svojih (ogromnih) mogućnosti, pa valjda i zbog toga nepogrešivo peva, a svetski tenor Bela Mavrak samo je prelio čašu oduševljenja prepunog trga raskošnim izvođenjem italijanskih muzičkih himni O sole mio, Volare… Dugo će Zrenjaninci i njihovi gosti pamtiti ovaj izlet vrhunskih muzičara u savremenu, popularnu muziku.

Divno je kada se ozbiljni ljudi povremeno vrate u mladost i poklone nam njenu obogaćenu verziju.