Zbog velike potrošnje, kako bi se elektroenergetski sistem sačuvao od iskakanja, Vlada je juče odlučila da struju isključi svim velikim industrijskim potrošačima čija delatnost nije od javnog interesa.

– Mi smo na vreme apelovali na građane da racionalno troše struju kako ne bi došlo do problema, ali i vremenske okolnosti su takve da je odluka bila potpuno nužna kako bi se izbegla „iskakanja“ iz sistema i restrikcija. Elektroprivredi Srbije i elektrodistribucijama date su odrešene ruke i one će moći da odlučuju kojim privrednim potrošačima treba obustaviti dostavljanje struje, a Elektromreža Srbije će biti zadužena za isključivanje sa visokog napona – kaže Milan Budimir, savetnik za medije u Ministarstvu infrastrukture i energetike Srbije. Prema njegovim rečima, u slučaju da isključenjem struje može biti ugrožen proces proizvodnje, ta preduzeća će biti izuzeta kako im se ne bi ugrozilo normalno poslovanje.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije smatra da poslovanje privrede neće biti ugroženo odlukom Vlade.

– Poznato je da u zimskim uslovima, privreda radi u manjem obimu, tako da se odluka Vlade neće odraziti na njeno poslovanje. Ne vidim problem u tome da privreda pauzira sa radom u ovom trenutku kada su vremenski uslovi loši. Sve što se sada propusti, moglo bi se nadomestiti naknadnim radom. Inače, smatram da je odluka Vlade Srbije praktična, odgovorna i sasvim razumna – naglašava naš sagovornik.

Centralni tim EPS-a za praćenje elektroenergetske situacije ističe da ne planira restrikcije u snabdevanju domaćinstava električnom energijom, osim u slučajevima više sile. Predsednik tog tima i pomoćnik generalnog direktora EPS-a Zoran Manasijević kaže da je ta kompanija iscrpla sve mere koje su joj bile na raspolaganju i još jednom ponavlja apel svim potrošačima da na svaki način smanje potrošnju električne energije, makar za 10 odsto. Elektroprivreda Srbije je počela da primenjuje naredbu Vlade Srbije o isključenju industrijskih potrošača čija potrošnja nije od vitalnog značaja za javni interes. Izuzetak od ovoga mogu biti samo one firme čiji tehnološki proces zahteva nešto duže vreme zaustavljanja, ali će i u tim slučajevima odluka biti primenjena. Iz tog kriznog štaba pojašnjavaju da će biti objavljen spisak svih industrijskih potrošača na koje se odnosi naredba vlade, a koji će biti isključeni sa mreže u toku sledeća 24 sata. Isključenja, posle upućenog obaveštenja su u toku i nije moguće trenutno saopštiti spisak svih isključenih privrednih subjekata, jer se radi o više stotina korisnika.

Manasijević je istakao da se trenutno uvozi oko 800 megavata na sat, čime je dostignuta gornja granica koja, pri tom, nije održiva, jer je Bugarska objavila da od ponedeljka neće biti moguća kupovina struje sa njene teritorije. To će dodatno otežati elektroenergetsku situaciju jer praktično neće biti mogućnosti za dodatni interventni uvoz. U tom slučaju dnevno ćemo u inostranstvu kupovati redovnih 4.800 megavatsati, umesto sadašnjih 18.000. On je naveo i da se kupovina struje odvija dan za dan, i da će na kraju obračunskog perioda biti objavljen konačan podatak o ceni uvezene energije, što će delom zavisiti i od trenutnog odnosa kursa dinara i dugih valuta.

Elektrovojvodina sprovodi odluku Vlade

Apel za smanjenje javne potrošnje, i preporuku da lokalne samouprave preduzmu sve raspoložive mere štednje, u cilju očuvanja celovitosti i sigurnosti snabdevanja, uputila je juče i Elektrovojvodina. U saopštenju je navedeno i da je odluka vlade počela da se primenjuje, obaveštenja i isključenju i „skidanje“ sa mreže preduzeća koja nemaju delatnost od javnog značaja je u toku. Izuzetak mogu biti samo oni potrošači ciji tehnološki proces zahteva nešto duže vreme zaustavljanja, ali i tu će se reagovati što brže – navodi se u saopštenju Elektrovojvodine.

Siromašni bez februarskog obračuna

Krizni štab potvrđuje da će preporuka predsednika Srbije Borisa Tadića o oslobađanju od plaćanja računa za utrošenu električnu energiju najsiromašnijih građana Srbije biti ispoštovana. Stručni tim Direkcije za trgovinu EPS-a će razmatrati svaki pojedinačni zahtev, pre svega korisnika materijalnog obezbeđenja. Elektroprivreda Srbije podseća da su i dosad korisnici pomenute socijalne pomoći imali popust od 50 odsto prilikom izmirivanja računa za utrošenu struju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari