Podstaknuto nizom informacija i tumačenja vezanih za rad Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza(SIEPA) i eventualne posledice njenog ukidanja, koje smatra neistinitim, Ministarstvo privrede je juče saopštilo da je posle višemesečnih pokušaja najzad utvrdilo da dosadašnjim subvencijama države nije otvoreno 55.000 nego samo 16.097 radnih mesta.

– Iz podataka o 55.000 radnih mesta prezentovanih javnosti, izostavljeno je da su u to uračunata nepostojeća, a ugovorena 8.162 radna mesta kod 35 investitora sa kojima je država raskinula ugovor o podsticajima. Takođe u preostala potencijalna 47.882 radna mesta uračunato je i svih 31.785 još uvek nepostojećih, koja su investitori u obavezi da otvore u narednom periodu prema 163 ugovorena aktivna projekta – navodi se u saopštenju i dodaje da je neosporno otvoreno 11. 929 radnih mesta u 56 projekata u sistemu monitoringa održavanja broja zaposlenih i 4.168 u 22 projekta koja su formalno okončana.

Ministarstvo privrede napominje da je subvencije dosad dobilo 240 preduzeća za 163 aktivna projekta, 56 projekata u sistemu monitoring održavanja broja zaposlenih i 22 projekta koja su formalno okončana, a da u proteklom period kod njih nije izvršena nijedna ni formalna ni materijalna kontrola ispunjenja ugovora. Niti je izvršena provera kakvo je stanje u odnosu na dan potpisivanja ugovora.

„Ministarstvo privrede od formiranja pokušava da utvrdi stvarno stanje sa subvencijama investitorima za otvaranje radnih mesta, ali više od dva meseca SIEPA nije u stanju da utvrdi tačan broj novih radnih mesta koja su investitori otvorili uz podsticaje iz budžeta Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da je analizom utvrdilo da je „bilo slučajeva da je preduzeće ugašeno, svi zaposleni privremeno na jedan dan prijavljeni Nacionalnoj službi za zapošljavanje, da bi se odmah sutradan zaposlili kod investitora uz podsticaje. Tako su mnogi investitori uz poklonjeno preduzeće dobijali i značajnu finansijsku podršku države. Tako da se ne radi ni o svim zaista novim radnim mestima“.

SIEPA je odmah po formiranju sadašnjeg Ministarstva privrede u septembru ove godine, dostavila veliki broj izveštaja investitora koji treba da se kontrolišu, uz objašnjenje da to nije urađeno jer tadašnje Ministarstvo finansija i privrede nikada nije donelo Pravilnik o kontroli, koji je po Uredbi bilo dužno da donese. To potvrđuje, zaključuje Ministarstvo privrede, da Nacionalna služba za zapošljavanje nije kontrolisala sprovođenje ugovora sa investitorima u delu zapošljavanja , dok Agencija za privatizaciju nije kontrolisala da li su ispunjene investicione obaveze. Bez ikakvih kriterijuma i merila opravdanosti, u 78 slučajeva izvršeno je aneksiranje osnovnih ugovora investitorima, produžavani rokovi za ispunjenje obaveza, menjan način isplate podsticaja i naknadno vršena revizija ranije odobrenih investicionih projekata i biznis planova. Niko nije vodio računa ni o trošku kamata, jer investitori sredstva dobijaju unapred bez kamate, zaključuje se u saopštenju Ministarstva privrede

Takođe se dodaje, da je to Ministarstvo pre 12 dana aktiviralo bankarske garancije u osam slučajeva u kojima investitori nisu izvršili svoje ugovorene obaveze. Time je pokrenuta procedura za povraćaj 1,4 miliona evra.

U mnogim slučajevima to nije moguće učiniti jer su banke koje su davale garancije prestale da postoje, a odgovorna lica u državnim institucijama nisu blagovremeno pokrenula pitanje zamene garancije niti ih prijavila kao potraživanje u stečajnim postupcima. Sve garancije je sada preuzelo Ministarstvo, a zapisnička primopredaja sa SIEPA obavljena je 1. novembra, navodi se u saopštenju.

„Tada je konstatovano da je trenutno nenaplativo oko 20 garancija vrednih više od dva miliona evra“, napominje Ministarstvo privrede i dodaje da će se od 2014. godine „kod svih ugovora koji su korisnici državnih podsticaja ustanoviti sistem obavezne kontrole za sve vreme trajanja ugovorom preuzetih obaveza“.

Država će poštovati važeće ugovore

Svi dosad zaključeni ugovori sa investitorima koji su ispunili svoje obaveze poštovaće se. U svrhe podsticaja za otvaranje novih radnih mesta u budžetu Ministarstva privrede za 2014. godinu predviđeno je pet milijardi dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari