O izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom izjasniće se Vlada Srbije tokom ove sedmice, a njime će, kako je rekao Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, koji je sa saradnicima, tokom vikenda, posetio Valjaonicu bakra Sevojno, biti regulisana kompletna oblast upravljanja otpadom i trgovina sekundarnim sirovinama.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Podsetivši na to da je PKS pokrenula izmene tog zakona nakon sugestija domaćih kompanija, Čadež je dodao da će se novom regulativom omogućiti stabilnije i jeftinije poslovanje, pa i otvaranje novih radnih mesta. On je naveo da se više neće dešavati da domaća industrija uvozi sekundarne sirovine koje su prethodno izvezene iz naše zemlje, već da će ta vrsta sirovina, pre izvoza, biti ponuđena domaćim preduzećima.

Dodao je da će planirane izmene sprečiti i sivu zonu u nabavci sekundarnih sirovina, a da će domaća industrija biti konkurentnija.

– Naše fabrike do sada nisu bile konkurentne, jer su morale da uvoze sirovine koje se izvoze, iako mogu da se prerađuju u Srbiji – rekao je Čadež i dodao da će biti formirana berza sekundarnih sirovina, a da će izmenjeni zakon urediti i upravljanje otpadom.

Čadež je posetio Valjaonicu bakra i razgovarao sa poslovodstvom, jer ta fabrika za svoju proizvodnju koristi sekundarne sirovine, a delom se snabdeva bakrom iz RTB Bor, i jedna je od najvećih domaćih izvoznika i veliki snabdevač naše odbrambene industrije. Zapošljava oko 1.130 radnika i prošle godine je ostvarila profit od četiri miliona evra.

– Sekundarne sirovine su nama veoma važan izvor snabdevanja. Kupujemo ih na tržištu, ali ta oblast nije baš najbolje regulisana, jer ih nije kupovao onaj ko je ponudio najpovoljnije uslove, već su se one raznim kanalima izvozile zbog nekih drugih interesa. To je šteta za naše proizvođače, koji sekundarne sirovine mogu da koriste i da ostvaruju dodatni profit – poručio je Milija Božović, generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno.

Snabdevanje iz RTB Bor

Čadež je istakao da je važno da se nastavi dobra saradnja između Valjaonice bakra i RTB Bor o snabdevanju barkom sevojničke fabrike, kako ona ne bi došla u situaciju da ne može da ispuni obaveze prema namenskoj industriji. „Veoma je važno da RTB Bor i dalje bude siguran snabdevač Valjaonice bakra“, poručio je Čadež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari