Kreativni i pametni ljudi uvek nađu dobar način da knjiga dopre do onih koji je vole. Tako je nedavno u izdavačkoj galaksiji bljesnuo Reflektor. Reč je o izdavaču audio-knjiga i drugih elektronskih sadržaja koji se globalno distribuiraju putem interneta. U razgovoru za Danas Ana Pejović iz ove izdavačke kuće napominje: „Namera nam je da objavljujemo inovativne audio-naslove regionalne produkcije. Kreativnost autora i dela koje mi izdajemo zaslužuje novi život na internetu, kao i novu publiku koja ne želi da bude ograničena bilo kojim fizičkim medijumom.“


Koliko je u pravu govore do sada objavljeni naslovi – „Grobnica za Borisa Davidoviča“ Danila Kiša (čita Predrag Miki Manojlović), „Komo“ Srđana Valjarevića (čita Nebojša Glogovac), „U potpalublju“ Vladimira Arsenijevića (čita Nikola Đuričko) i „Filter Jugoslavija“ Predraga Lucića, koji čita autor.

Procedura je vrlo jednostavna. U knjižari se kupi drop-kartica sa željenim naslovom. To je novi mnogo efikasniji način kupovine audio-knjiga, umesto izrade i prodaje diskova. Na poleđini kartice je greb-greb polje. Kad se ono izgrebe, ispod se nalazi kod ili šifra. Kupac odlazi na sajt www.reflekt.me i u predviđeno polje ukucava taj kod. Onda kupac svlači, odnosno daunloduje knjigu na svoj računar, koju dalje može prebaciti na plejer ili na mobilni telefon, i time je cela procedura kupovine završena. Važno je napomenuti da kartica nije nosač zvuka, već svojevrsni vaučer za kupovinu knjige. Budući da piraterija kao aktivnost cveta, izdavač moli kupce da po pitanju umnožavanja i slobodnog deljenja audio-fajla sa snimkom knjige, treba da imaju razumevanje i savest te da to ne čine, jer time ugrožavaju ili sasvim uništavaju ovaj pionirski i vredan projekat. Koliko je ovaj projekat važan i za buduće generacije koje dolaze govori i podatak da se upravo radi na naslovu „Čupoglavac iz kutije“ Jovana Jovanovića Zmaja, a magiju Zmajevih reči upućenih deci, ali i odraslima, oživeće Raša Popov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari