Nakon što je Skupština grada nedavno imenovala nove članove upravnih odbora i umetničke direktore beogradskih festivala, na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavili su se neki od njih – nadležni za filmske manifestacije koje su pod ingerencijom Direkcije Festa.

Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, zahvalio se na početku svim članovima odbora kojima je istekao mandat na njihovim rezultatima prilikom vođenja festivala. On je istakao da je njihov cilj da najpopularnija filmska smotra Fest postane najugledniji festival u regionu, dok Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma ima kao imperativ povećanje broja gledalaca.

Novi umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić, koji je na to mesto postavljen umesto Borislava Anđelića, naglasio je da je njegova ideja da već sledeće izdanje festivala bude onako kako bi trebalo ubuduće da izgleda.

– Fest se malo uspavao. Ali on mora da ide napred. Mi više nemamo vremena za odlaganje. Suviše dugo smo čekali da se nešto promeni – kazao je Pantelić, dodavši da će nastaviti ono što je bilo dobro prethodnih godina, ali i da će uvesti i mnogo novina koje će biti precizirane u novembru.

On je ipak napomenuo da će ubuduće Fest jak akcenat staviti na domaći film, tako što će uvesti nacionalnu selekciju, u kojoj će biti prikazani svi filmovi koji su se pojavili u poslednjih godinu dana, i koji će biti nagrađivani u svim relevantnim kategorijama. Osim toga, slavljenje domaćeg filma podrazumevaće i poseban segment posvećen istoriji domaće kinematografije, pa će tako sledeće godine u središtu pažnje biti dva važna jubileja – 20 i 30 godina od Zlatne palme za filmove „Podzemlje“ i „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice.

– Svake godine potrudićemo se da izaberemo jedan biser domaće kinematografije koji će biti restauriran i prikazan u selekciji Fest klasik – kazao je Pantelić. On je dodao da će nukleus festivala ubuduće biti program Evropa van Evrope, koji će postati glavni program Festa, dok će i dalje značajno mesto, ali u okviru specijalnih projekcija, imati filmovi koji su nagrađeni na svetskim festivalima ili su u konkurenciji za važne filmske nagrade.

Novi selektor festivala, reditelj Mladen Đorđević (koji je zamenio Ivana Karla), istakao je da ekskluzivnost jednog festivala čine premijere, te da će raditi na tome da ubuduće bude što više regionalnih premijera na Festu. On je napomenuo da će ova smotra i dalje biti posvećena mejnstrim ostvarenjima, ali da će važno mesto imati i alternativni programi sa filmovima koji pomeraju granice, po ugledu na selekciju „Đavo u telu“ koji je 70-ih uređivao Dušan Makavejev.

Umetnički direktor popularnog Kratkog metra, reditelj Mladen Matičević, koji je na tom mestu zamenio Janka Baljka, objasnio je da je poslednjih godina ovaj festival izgubio svoj značaj u odnosu na druge smotre posvećene dokumentarnoj formi. On je napomenuo da već neko vreme na festivalu nema dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja, iako su dugometražni dokumentarci poslednjih godina dominantni filmski žanr koji čak pobeđuje na festivalima u kojima se takmiče i igrani filmovi.

– Učinićemo sve da autori svoje filmove žele da predstave na martovskom festivalu, a ne nekim drugim manifestacijama na kojima sam i sam učestvovao i koje jako cenim. Ipak, ovo je festival uz koji smo svi odrastali i za koji se nekada tražila karta više – istakao je Matičević, dodavši da Kratki metar treba da bude krovna kuća za sve autore, te da će on u narednom periodu razgovarati sa svima stvaraocima koji se bave dokumentaristikom, eksperimentalnim filmom i kratkim metrom, ne bi li vratili staru slavu ovom festivalu.

On je napomenuo i da će odsada naglasak biti na regionalnim premijerama u okviru takmičarskog programa.

Novo rukovodstvo Filmskog festivala u Sopotu juče nije predstavljeno, budući da je 43. Sofest u toku, i da je ovo poslednje izdanje koje vodi stari Odbor.

Odbori Festa, Kratkog metra i Sofesta

Na čelu Odbora Festa je Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, Nada Popović Perišić, novoizabrana predsednica UO Filmskog centra Srbije, Dunja Kusturica, selektor takmičarskog programa Kustendorfa, Snežana Penev, producentkinja, i Mina Đukić, rediteljka filma „Neposlušni“ i kovlasnica producentske kuće Kiselo dete. U Odboru Kratkog metra su: Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika, Bogdan Petrović, producent, Igor Toholj, reditelj i montažer, Stevica Živkov, animator, i Pera Jakonjić, montažer i scenograf. Odbor Sofesta čine: Maja Uzelac, rediteljka, Saša Radojević, reditelj, Aleksandar Avramović, novinar i producent, Dragan Marinković, producent, i Suzana Anastasov Marković, direktorka Centra za kulturu Sopot.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari