Uprava Ateljea 212 sazvala je juče vanrednu konferenciju za novinare kako bi, kako upravnik ovog pozorišta Kokan Mladenović kaže, skrenuli pažnju javnosti na „lošu projekciju budžeta za kulturne ustanove“ zbog koje će finansije pozorištima ubuduće biti skresane za 30 odsto. U znak protesta, uprava Ateljea simbolično je obustavila rad na tri nove predstave.


– „Maticu“, „Oca na službenom putu“ i predstavu „Sedam i po“, prestali smo da spremamo, ali samo na petnaestak minuta. Da smo neozbiljni kao naša država, napustili bismo ih zauvek. Ovim dosežemo dno kulturne scene u zemlji opscenog rijalitija kojom vladaju nišči duhom. Nema više naroda Crnjanskog, Isidore Sekulić i Nikole Tesle – izjavio je Mladenović.

Upravnik Ateljea 212 još je rekao da se ustanove kulture tretiraju kao statisti u predstavi vladajuće koalicije, da se budžetska sredstva raspoređuju partijskim namigivanjem i da je smanjenje od 30 odsto dokaz nemanja nikakve svesti.

– Budžet za osam predstava koliko smo dužni da iznesemo, iznosi 14 miliona dinara, a „Kosa“ je prošle godine zaradila 11. Da li je moguće da mi više zaradimo nego što oni mogu da nam daju? Ministarstvo kulture obavezno je da do 15. marta donese sva podzakonska akta koja će najzad da urede oblast kulture. Mi ne tražimo smenu čelnih ljudi nadležnih ustanova, našeg osnivača, već samo da poštuju pravila koja su sama propisali i da nam daju deo koji nam pripada. Sa zakašnjenjem i neredovno, „mesečno“ dobijamo milion dinara kojim treba da pokrijemo i predstave i puko tehničko opstajanje pozorišta. Nama treba bar četiri i po miliona za sve – navodi Mladenović.

Kao još jedan akt pobune i apela nadležnim ustanovama, Mladenović je najavio da će Atelje 212 prihod od dve predstave ustupiti Ministarstvu i Sekretarijatu za kulturu.

– Predstave kojima ćemo finansirati naše osnivače nose simbolične naslove „Dokle“ i „Dugo putovanje u noć“ budući da je ovo put ka kulturnom mraku. Mi statiramo na sajmu nekulture i zločin je obustaviti rad u pozorištu. Moram da pomenem i da smo za vreme Miloševića za znatno manje sistemske propuste izlazili na ulice, a od demokratskih promena – ovo je najmanji budžet za kulturu – reči su Mladenovića.

Dve decenije legalizacije – i ništa

Atelje 212 već 19 godina vodi proces legalizacije objekta u kojem se nalazi i ove godine je nadomak stavljanja tačke na to. Čekaju još samo uplatu od 300 hiljada dinara od osnivača, koje nikako da dobiju.

Paradoks

Kokan Mladenović na konferenciji za novinare rekao je paradoks da Atelje u protekloj sezoni ima čak 120.000 gledalaca, ali i dug od pet i i po miliona dinara na ime neplaćenog računa za struju zbog čega će „da ih iseku“. Mesečno oni moraju da sami zarade oko pola miliona evra da bi opstali. S druge strane, sami otplaćuju novu tonsku opremu, kako im ne bi bila oduzeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari