Najboljim dugometražnim filmom šestog Grossmann festivala filma i vina u Ljutomeru proglašen je „Život i smrt porno bande“ mladog reditelja Mlađena Đorđevića iz Srbije, koji je proteklih dana osvojio nagrade i na festivalima u Brazilu i Kanadi. Žiri Grossmann festivala, završenog 31. jula „Srpskim filmom“ Srđana Spasojevića, dodelio je Zločestog mačka Đorđevićevom filmu za hrabro putovanje kroz srpsku psihu, sa crnim humorom i kontroverznim snimcima i emocijama, koji čine to ostvarenje „veoma neobičnim i ispunjenim debitantskim celovečernjim filmom“.

Posebna pohvala žirija, koji su činili direktor Muzeja Jugoslovenske kinoteke Dinko Tucaković (predsednik), engleski filmski kritičar Filip Bergson i švedski producent Kristian Halman, dodeljena je nemačko-kanadskom filmu „Rampage“ Uvea Bola.

Nagradu za životno delo, Stari zločesti mačak, dobio je legendarni brazilski reditelj, scenarista, glumac i producent Hoze Mojica Marins, koji je alter egom „Coffin Joe“ predstavio svetu jednog od najoriginalnijih i najharizmatičnijih filmskih monstruma. Nagradu za izuzetan doprinos žanru fantastičnog filma uručili su mu slovenačka ministarka kulture Majda Širca i Tucaković.

Nagradu za najbolji kratki film dobio je španski „Fearful John“ Daniela Romera, dok su posebna priznanja dodeljena Dariu Lonjaku iz Hrvatske za filmove „Zorgasm“ i „Day of the Dead“, uz napomenu da predstavlja budućnost filmskog horora u regionu. Žiri su činili Sašo Podgoršek, Magnus Paulsson i Alin Ludu Dumbrava.

Najboljim muzičkim dokumentarcem proglašen je američki „Until the Light Taks Us“ (Aaron Aites, Audrey Ewell), za radikalno protresanje stereotipa o blek metalu i dosezanje do samih izvora kulturološke borbe između dominantnog hrišćanskog sveta, podržanog američkim konzumerističkim imperijalizmom, i paganske pre-Evrope. S obzirom na to da je Grossmann festival posvećen i vinskoj kulturi, nagradu za najbolju vinariju, koju su dodelili gosti tog festivala, dobio je „Šipon 2009“ (Puklavec & Friends – Jeruzalem Ormož). Pobednik „Male radionice strave“ je slovenački film „Balada“ Matevža Jermana. Na kraju festivala upriličena je i tradicionalna parada monstruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari