Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva predstavilo je juče javnosti rezultate delovanja ovog resora u protekla tri meseca. Ministar Predrag Marković istakao je kao principe rada očuvanje i zaštitu ustanova kulture, kao i njihove programe a u prilog tome naveo je i da u protekloj godini, nijedno radno mesto nije izgubljeno već je povećan je broj zaposlenih u pojedinim ustanovama.


– Nezavisno od izbora koji su raspisani, mi podnosimo redovan izveštaj o radu resora koji mora da deli sudbinu društva. To znači da, ako se decenijama u nešto nije ulagalo, ne može u jednoj godini, i to u godini velike krize, da se napravi čudo i saniraju svi propusti. Ipak, ono što imamo možemo i moramo je da ulažemo u prioritetne projekte kako bi se izbegla eventualna velika šteta. Jedan od načina je realna štednja. Mi smo racionalizovali novac i poslove, izbegli smo dupla ulaganja u iste stvari i upleli smo mrežu potreba i mogućnosti. Prvo smo radili ono što je već bilo započeto i ono što je najhitnije. Kada govorimo o višegodišnjim projektima, oni su nesagledivi, ali možemo da uporedimo kako su izgledali pre nekoliko godina, pre godinu dana i dokle su sada stigli – rekao je Marković na jučerašnjoj konferenciji. Marković je istakao da je ministarstvo ostvarilo i realan skok u finansiranju ustanova kulture, ali i smanjilo udeo troškova u budžetu. Savet ministara Jugoistočne Evrope kojim Marković predsedava okupiće se 20. aprila u Beogradu kako bi zajedno sumirali učinak i planirali dalju saradnju.

– Ono što sam naučio od ministara svih tih država je da upravo u vremenima krize moramo da ulažemo u očuvanje kulturne baštine i da je unapređujemo, da ona nikako ne sme da se zapusti. Jednostavno, sada smo uslovljeni krizom, ali ona će proći, a ako u međuvremenu razorimo čitav sistem brige o kulturi, nećemo imati na šta da primenimo ekonomski skok – naglašava ministar.

Ovom prilikom, istaknute su zakonodavne aktivnosti u oblasti filma, izdavaštva, bibliotekarstva i drugima, međunarodna saradnja i promocija srpske kulture u inostranstvu, kao i radovi na ustanovama kulture u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari