Od 30 direktora ustanova kulture Beograda kojima je istekao mandat, Privremeno veće, u sastavu Nebojša Čović, Goran Vesić, Nikola Nikodijević i Andrija Mladenović, odlučili su da smene direktore Bitefa, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Turističke organizacije Beograda.

Na pitanje Danasa ko je od četvorice članova Privremenog veća kvalifikovan da procenjuje rad kulturnih radnika i donosi odluke u vezi sa njihovom smenom, odnosno imenuje nove ljude na njihova mesta, Nikola Nikodijević, član Veća ispred Socijalističke partije Srbije, kaže za Danas da to nije tema, već činjenica da više od 30 direktora kulturnih ustanova obavlja tu dužnost ilegalno, odnosno bez formalno pravnog odnosa, jer im je odavno istekao mandat.

Upitan na osnovu kojih kriterijuma je ipak doneta odluka o postavljanju novih direktora, odnosno prekidanja dužnosti starih, Nikodijević kaže da nijedan od direktora kulturnih ustanova u Beogradu nije došao na to mesto nekim drugim putem, već isključivo na osnovu političke pripadnosti ili predloga. „Zbog čega je to tek sad problem?“, pita Nikodijević.

Na konstataciju da četvorica članova Privremenog organa nemaju veze sa kulturom, pa se zbog toga postavlja pitanje o kredibilitetu njihovih odluka, Nikodijević ističe da bi pažnju javnosti trebalo da zaokupi činjenica da je Sekretarijat za kulturu potpuno zapustio svoje nadležnosti i stvorio situaciju u kojoj Privremeno veće pokušava da reši problem u vezi sa isteklim mandatima najvećeg broja direktora ustanova kulture.

Na pitanje zbog čega je Veće donelo odluku da smeni dramaturškinju i balerina Jelenu Kajgo, direktorku Bitefa i postavi na to mesto šefa socijalista u Kikindi, politikologa Miloša Latinovića, Nikodijević kaže da je to zbog procene da bi Latinović bolje obavljao tu funkciju od Kajgo.

„Pitate me ko je to tako procenio? A ja vas pitam zašto Latinović ne bi bio bolji od Kajgo?“, kategoričan je naš sagovornik.

Odgovarajući na pitanje zbog čega je od svih direktora baš ona smenjena, Nikodijević ističe da je Bitef „slučajno bio među prva tri koja su članovi Privremenog organa (Čović, Vesić, Nikodijević i Mladenović) razmatrali, odnosno da će Privremeni organ nastaviti da se bavi ovom temom u narednim danima“. „Nekim direktorima ćemo produžiti mandat, neke ćemo zameniti novim ljudima, i to se sve može očekivati u narednim danima“, zaključuje Nikola Nikodijević.

Na spisku direktora ustanova kulture čiji je osnivač Beograd, a u koji je Danas imao uvid, nalazi se čak 33 imena. Recimo, Dušanu Kovačeviću, direktoru Zvezdara teatra mandat je istekao još 29. 11. 2010, Tamari Vučković Manojlović, vršiteljki dužnosti Jugoslovenskog dramskog pozorišta mandat je istekao 15. 12. 2012, Danici Jovović Prodanović, direktorki Muzeja grada Beograda mandat je istekao 26. 05. 2013…

Bez odgovora iz Sekretarijata za kulturu

U Sekretarijatu za kulturu grada juče nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega direktorima kulturnih ustanova u Beogradu nisu pravovremeno obnavljani mandati, odnosno kako se došlo u situaciju da više od trideset direktora formalno pravno nema uporište za donošenje odluka i upravljanje u tim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari