Čuveni brodvejski mjuzikl, nastao na osnovu priča „Tejvje i njegove kćeri” Šolema Alejhema, „Violinista na krovu”, nakon velikog uspeha i popularnosti u Novom Sadu gde se izvodi u koprodukciji SNP i Novosadskog pozorišta, 19. februara biće premijerno izveden pred beogradskom publikom u Sava centru.

Kako je istakla glumica Gordana Jošić Gajin, koja tumači Golde, Tejvjevu ženu, ovo je topla ljudska priča koja se događa u malom mestu, i o ljudima koji moraju da napuste svoje domove. Prema njenim rečima, SNP retko radi ovu vrstu predstava, ali kada je uradi, ona je dugovečna i uspešna.

Prethodni put kada je igran „Violinista” u SNP glavna uloga poverena je Zafiru Hadžimanovu, a ovoga puta Aronu Balažu.

Kako ističe Aleksandar Milosavljević, direktor SNP, ovoga puta se ne radi o operi već o dramskoj predstavi u kojoj učestvuje operski ansambl, kao i baletska trupa. Muzička potka je svedena, prilagođena priči, a još jedna posebnost ovog komada je što muziku uživo izvodi čuveni Budapest klezmer bend.

Mjuzikl je delo Džozefa Stejna i kompozitra Džerija Boka, sa autorom songova Šeldonom Harnikom. Violinista je priča o svakodnevici i sudbini siromašnih Jevreja u carskoj Rusiji početkom prošlog veka. Tejvje, mlekadžija i otac pet kćeri, bori se na dva fronta ne bi li očuvao stare jevrejske običaje. S jedne strane, on se odupire željama svoje tri kćeri da se udaju iz ljubavi umesto da prihvate muževe koje su im namenili roditelji. Sa druge, Tejvje zajedno sa ostalim stanovnicima trpi represiju carske vlasti koja će ih i prognati iz zavičaja.

Na komentar pomoćnika direktora SC Vuka Žugića da je SNP doneo pravi brodvejski duh u Beograd, Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta, je rekao da se zapravo radi o još lepšem duhu: „Odese i Ukrajine”…

Ansambl i autorski tim

Prevod i prepev „Violiniste na krovu” uradio je Ivo Juriša, reditelj je Atila Bereš, muziku izvodi Budapest klezmer bend, kostim je radila Mirjana Stojanović Maurič, koreografiju Đerđ Kramer.

Tejvjea igra Aron Balaž a njegovu suprugu Golde, Gordana Jošić Gajin. Cajtel igra Emina Elor, Hodel Agota Ferenc, Have Judit Laslo, Šprince Sara Todorić, Bjelke Marija Mia Mirosavljev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari