Prvi veliki evropski festival u godini počeće večeras projekcijom filma „Ave Cezare“ američkih režisera Džoela i Itana Koena, a glavni protagonisti Džordž Kluni, Čening Tejtum i Tilda Svinton očekuju se na crvenom tepihu. Ove godine u konkurenciji za Zlatnog medveda je 18 ostvarenja, a najbolji film odabraće sedmočlani žiri kojim predsedava Meril Strip.

 Među filmovima u takmičarskoj selekciji je i novo ostvarenje BiH reditelja Danisa Tanovića „Smrt u Sarajevu“, već nagrađivano na ovom festivalu („Epizoda u životu berača željeza“ osvojila je dva Srebrna medveda). Film govori o 28. junu 2014. godine kada delegacije iz celog sveta dolaze u Sarajevo povodom obeležavanja stogodišnjice od atentata na Franca Ferdinanda, dok kolektiv hotela Evropa planira da stupi u štrajk zbog neisplaćenih plata.

Najviše se očekuje od debitanskog ostvarenja britanskog pozorišnog reditelja Majkla Grendidža „Genius“, u kome oskarovac Kolin Firt igra Maksa Perkinsa, urednika u izdavačkoj kući koja je objavila dela nekih od najznačajnijih američkih pisaca 20. veka. Pažnju privlači i adaptacija bestseler romana „Alone in Berlin“ („Svako umire sam“ u izdanju Lagune) Hansa Falade iz 1947. godine, baziran na istinitoj priči o nemačkom paru koji se suprotstavlja nacističkom režimu.

Prema rečima direktora festivala Ditera Koslika, sveobuhvatna tema ovogodišnjeg festivala je pravo na sreću – pravo na dom, ljubav, samoopredeljenje, pravo na život i opstanak. Migrantima će biti posvećena posebna pažnja na Berlinalu, kako na velikom ekranu tako i van njega. Desetak filmova u različitim selekcijama festivala imaju u fokusu ljude koji beže od rata i represije, među kojima je i novi dokumentarac „Fire at sea“ Đanfranka Rosija, dobitnika Zlatnog lava u Veneciji. Tokom manifestacije biće organizovan i niz inicijativa kako bi pomogli azilantima, koji su u ogromnom broju došli u Nemačku tokom prošle godine. Festival koji se završava 21. februara, poseban omaž program prirediće i nedavno preminuloj rok zvezdi Dejvidu Bouviju, kao i glumcu Alenu Rikmenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari