Za 25. avgust u Briselu najavljeni nastavak političkih pregovora Beograda i Prištine mogao bi da se završi potpisivanjem četiri nova sporazuma, tvrde Danasovi izvori u sedištu EU.


Oni navode da bi premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa trebalo da potpišu dogovore o energetici, telekomunikacijama, zajednici srpskih opština i dokument koji se tiče principa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, za koji se još ne zna da li će biti drugi briselski sporazum. Taj „papir“, navodno, bi trebalo da sadrži rezime već postignutih sporazuma, kao i teme o kojima tek treba da se pregovara: imovina, platni promet, međusobna potraživanja, položaj SPC i prava srpske zajednice, podsticanje prekogranične saradnje i saradnje u međunarodnim organizacijama.

Kako je Danasu nezvanično rečeno, najspornije pitanje je saradnja u međunarodnim organizacijama, jer ukoliko bi to ušlo u sporazum 25. avgusta, automatski bi obesmislilo diplomatsku akciju Beograda protiv članstva samoproglašene kosovske države u Unesku. Istovremeno u uticajnim političkim krugovima u Beogradu šire se priče da forsiranjem problema Unesko, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i SPC žele da spreče Vučića da stavi potpis na nove „principe“.

U Briselu napominju da se pregovori o saradnji i međusobnom neometanju u učlanjivanju Beograda i Prištine u međunarodne organizacije vode od ranije, ali da je u prvi briselski sporazum ušla samo odredba o regionalnim organizacijama. Diplomatski izvori tvrde da je potpisivanje ovih sporazuma važno kako Beogradu zbog otvaranja poglavlja 35 u pregovorima sa EU, tako i zbog Bečke konferencije na kojoj bi 27. avgusta nemački kancelar Angela Merkel trebalo da kruniše svoj angažman na unapređenju saradnje na Zapadnom Balkanu.

U Prištini, uz pomenute teme, najavljuju da će dvojica premijera u Briselu razgovarati i o sudbini „Parka mira“ u severnom delu Kosovske Mitrovice, čije se izmeštanje nezvanično najavljuje odmah po potpisivanju sporazuma o ZSO.

Iako se planiraju novi sporazumi, ni oni koji su počeli da se sprovode ne funkcionišu najbolje. Memorandum o osiguranju, koji je iz drugog pokušaja počeo da se sprovodi 12. avgusta, završiće se, najverovatnije, novim sporazumom oko registarskih tablica, mada su i Beograd i Priština, u julu, kada je odložen početak sprovođenja ovog dogovora, tvrdili da je reč o dve različite pregovaračke teme.

Edita Tahiri, ministar bez portfelja u Vladi Kosova zadužena za tehničke pregovore sa Beogradom, izjavila je za prištinski dnevnik Zeri da će „Kosovo u septembru uvesti probne tablice za vozila iz Srbije, ako do kraja avgusta Srbija ne ukine obavezu da vozila sa oznakama RKS prilikom ulaska u Srbiju dobijaju probne tablice za koje se dnevno plaća pet evra“. Tahiri je ranije rekla za Danas da je Priština tražila od EU da se u septembru održi sastanak o registarskim tablicama.

U diplomatskim krugovima spekuliše se da bi cela priča o osiguranju i tablicama mogla da se završi ukidanjem srpskih tablica na severu KiM. Prema tehničkom Sporazumu o slobodi kretanja iz 2011, previđeno je da „svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koriste RKS i KS registarske tablice“. Priština je trebalo da „produži važenje KS tablica na početni period od pet godina posle kog će obe pregovaračke strane uz posredovanje EU ponovo razmotriti ovo pitanje“. Borislav Stefanović, bivši glavni beogradski pregovarač u tehničkom dijalogu sa Prištinom, ranije je objasnio za Danas da se „deo tog sporazuma koji se tiče tablica ne odnosi na sever KiM, a da je sve ostalo tumačenje Prištine“.

Tokom vikenda prištinski mediji javili su da je Priština, posle višegodišnjih aktivnosti podnela zahtev „za punopravno članstvo u Interpolu, o kom bi trebalo da se raspravlja u novembru, na 84. zasedanju Generalne skupštine ove organizacije. Kosovski ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni potvrdio je da je zahtev podnet i očekuje „pozitivan odgovor, čak i ukoliko bude doneta odluka da Kosovo prethodno mora da ispuni standarde koji se tiču legislative“.

 

Oliveru Ivanoviću narušeno zdravlje zbog štrajka glađu

– Konzilijum Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici ocenio je juče da je zdravstveno stanje lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića narušeno i da se ne isključuje mogućnost da dođe do pogoršanja, jer je Ivanović nastavio štrajk glađu. Prema rečima direktora ZC Milana Ivanovića, stanje Olivera Ivanovića je stabilno, mada „pokazuje znake anemije, slabosti, malaksalosti, dehidratacije, psihičke uznemirenosti i nesanice, krvni pritisak mu je nizak, a puls usporen, ima virusnu infekciju“, prenosi Radio Kontakt plus. Ivanoviće je smešten na intenzivnoj jedinici kardiologije i „uzima potrebne lekove i infuzioni fiziološki rastvor“. Lekari negoduju što KPS juče nije dopustio da lidera SDP posete članovi porodice, advokat i sveštenik. Porodica optužuje KPS da „pokušava da izoluje Olivera Ivanovića“. Rada Trajković, lekar i bivši poslanik u Skupštini Srbije, pozvala je juče Olivera Ivanovića da prekine štrajk glađu jer je „Srbima potreban živ i zdrav“. Ona je rekla da je „svima jasno da je Ivanović politički zatvorenik, iako je svih ovih godina na KiM potpuno bio u službi opstanka i omogućavanja normalizacije života“, prenosi FoNet.

Tokom vikenda Apelacioni sud je povukao odluku o potvrdi produžetka pritvora Ivanoviću. Na snazi je ostala odluka o produžetku pritvora do 26. avgusta kada bi Euleksovo sudsko veće trebalo ponovo o tome da odlučuje. Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić najavio je da će podneti novi zahtev da se Ivanoviću dopusti da se brani sa slobode. Suđene Ivanoviću i još četvorici Srba, od kojih je sa njim u zatvoru ostao samo penzionisani oficir MUP Srbije Dragoljub Delibašić, nastavlja se 10. septembra.

Sporna literatura, putnik nepoznat

Srpski carinici na graničnom prelazu Horgoš otkrili su u autobusu koji saobraća na relaciji Beč-Prizren osam knjiga na albanskom jeziku „Teror okupatorske Srbije nad Albancima 1844-1999“, kao i 17 primeraka knjige o pripadniku OVK Agimu Zeneliju, saopštila je Uprava carina. Sporna literatura pronađena je u prtljagu nepoznatog putnika, u kartonskoj kutiji ispod posteljine. Niko od 16 putnika nije se prijavio kao vlasnik tog prtljaga, pa je prekršajni postupak pokrenut protiv vozača albanske nacionalnosti, a knjige su privremeno zadržane.

 

Bataković: Povlačenje iz briselskog dijaloga zbog Uneska

– Koraci koji predstoje u proceduri prijema Kosova u Unesko malo zavise od Srbije. Sila određuje nova pravila, koja onda, vremenom, postanu deo međunarodog prava. Stoga sam, oko čitavog procesa koji se zahuktao oko prijema Kosova u Unesko, veoma skeptičan. Koraci koji predstoje u proceduri prijema malo zavise od Srbije. Jedini opipljivi način da se to spreči je da se ozbiljno, a ne samo formalno, zapreti povlačenjem Srbije iz Briselskog dijaloga – izjavio je u intervjuu novosadskom Dnevniku diplomata i istoričar Dušan T. Bataković, direktor Balkanološkog instituta SANU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari