Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da izjava Hašima Tačija o ekspanzionističkom mentalitetu Srbije pokazuje da Priština ne zna šta hoće, dijalog ili njihov monolog i slepo prihvatanje onog što oni žele.


U situaciji kada je briselski dijalog statusno neutralan, potpuno je besmisleno odgovarati na ovakve Tačijeve provokacije, poručio je Dačić, saopštava Ministarstvo spoljnjih poslova. „Optuživati Srbiju za ekspanzionizam kad se pokušava legalizovanje nasilnog i jednostranog narušavanja njenog teritorijalnog integriteta i kad se skoro svakodnevno govori o Velikoj Albaniji, čime bi se narušio teritorijalni integritet još nekoliko zemalja, vrhunsko je licemerje“, rekao je Dačić. On je dodao da se Srbija jasno opredelila za dijalog i stabilnost u regionu, ali izgleda da se naša konstruktivnost u Prištini tumači kao naša slabost.

„Tačiju mora da bude jasno da su prošla vremena kada se sa Srbijom razgovaralo po principu ‘uzmi ili ostavi’“, rekao je Dačić.

On je ovim saopštenjem reagovao na stavove ministra spoljnih poslova Kosova, koje je Hašim Tači izneo u statusu na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk. „Srbija pokušajima podizanja političke galame o navodnim planovima za Kosovo pokazuje da ne može da prevaziđe svoj ekspanzionistički mentalitet iz prošlog veka, napisao je Tači dodajući da je razočaran takvim pristupom „susedne zemlje koja pretenduje da postane deo evropske porodice“. „Kad god Srbija namerava da učini političku galamu za navodno prezentovanje njenih planova za konačno rešenja o Kosovu, to još više učvršćuje naše ubeđenje koliko je njoj teško da prevaziđe ekspanzionistički mentalitet iz prošlog veka“, naveo je Tači. Ukazao je i da se „odlično zna zašto je formirana EU i koji su principi na koje se ona zasniva“, navodeći da će Kosovo „pomoći našem susedu da izađe iz tog mentaliteta prošlog veka“.

U pravcu EU i NATO

Hašim Tači je naveo i da je Kosovo odlučno da krene „u pravcu učlanjenja u EU i NATO“ i izrazio nadu da će „političari u Beogradu brzo da se probude iz svog sna i da shvate da je Kosovo kao formirani košmar u njihovim mislima sada završena stvar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari