Nekoliko fizičkih sukoba u kojima su bar dve osobe povređene, kao i međusobne optužbe stranaka za „organizovanje batinaša“ i „zastrašivanje birača“ obeležili su jučerašnje vanredne lokalne izbore u Zaječaru, na koje je do 13 časova izašlo 36 odsto građana s pravom glasa.


Gotovo sve političke partije su u popodnevnim satima izašle sa saopštenjima da su otvaranje više biračih mesta i proces glasanja ugrozile „teške neregularnosti“, ali o tome ko je odgovora verovatno će morati da se sačeka reč policije i izborne komisije. Lokalni funkcioneri URS i LDP optužili su SNS da je u Zaječar dovela „batinaše“ iz drugih delova Srbije.

„Gomila batinaša koje je organizovala SNS zauzela je pozicije pred biralištima, presreću građane, maltretiraju ih i prete. Zgrožena sam postupcima Vučićevih formacija za uterivanje straha i sprečavanje građana da slobodno izraze svoju političku volju. Nasilje koje se događa u Zaječaru vodi u diktaturu, iako se zagrće evropskim plaštom“, saopštila je narodna poslanica LDP Radmila Gerov.

Kandidat URS za gradonačelnika Boško Ničić izneo je slične optužbe. „Ponovo se pojavio veliki broj aktivista SNS koji su dovedeni sa strane. Očigledno je da se spremaju za nešto što nije dobro“, rekao je Ničić novinarima i dodao da „onaj koji gubi koristi sva sredstva kako bi preokrenuo birače“.

S druge strane, naprednjaci su saopštili da „najoštrije osuđuju napad na Gordanu Gajić i Jovanu Mihajlović, pristalice SNS, koje su batinaši Boška Ničića najbrutalnije vređali, pretili im i isterali ih iz restorana u selu Velika Jasikova, u koji su ušle da bi popile vodu“. SNS je pozvala građane Zaječara na smirenost i uzdržanost, a nadležne državne organe da odmah reaguju „kako bi se prekinulo ovakvo prostačko i divljačko ponašanje“.

Predizbornu kampanju u Zaječaru prethodnih mesec dana obeležili su fizički sukobi aktivista stranaka, pre svega iz SNS i URS, zbog čega je i policija više puta reagovala.

Činjenice

U Zaječaru su juče održani vanredni izbori jer je vladajuća koalicija, koju su predvodili Ujedinjeni regioni Srbije i gradonačelnik Boško Ničić, izgubila odborničku većinu. Za 50 mandata u Skupštini grada takmičilo se devet izbornih lista. U birački spisak upisano je 55.296 birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari