Optužbe o korupciji izrečene na račun zvaničnika Euleksa treba da budu shvaćene veoma ozbiljno. Potrebno je da takve optužbe u potpunosti istraže nezavisni istražitelji, poštujući procedure i pretpostavku nevinosti.

Ipak, bojim se da su navedene optužbe već uzdrmale kredibilitet misije pokrenute u cilju uvođenja vladavine prava na Kosovu, izjavio je za Danas Eduard Kukan, šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, povodom tvrdnji da su postojali pokušaji zataškivanja slučajeva kojima se bavi Euleks.

Kukan ističe da razmatranje svih pitanja koja se odnose na optužbe u vezi sa korupcijom u okviru Euleksa i ukupnog učinka te misije treba da budu prioritet. „Odgovornost za situaciju treba da bude jasno utvrđena, a mehanizmi za istragu u okviru misije treba da budu unapređeni“, smatra on.

Sagovornik Danasa ističe da će se postarati da se istraga u vezi sa optužbama sprovede „bez odlaganja i na transparentan način“.

– Neprihvatljivo je da tako ozbiljne optužbe ne budu procesuirane i da se o njima brže ne komunicira. Uprkos takvim optužbama, verujem da je osoblje misije posvećeno svom poslu i ciljevima koji se odnose na unapređenje vladavine prava na Kosovu – ukazuje Eduard Kukan.

Istraga OLAF?

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini razmatra mogućnost da evropska Kancelarija sa suzbijanje korupcije OLAF istraži optužbe na račun Euleksa, saopštila je juče portparolka Mogerinijeve Maja Kocijančić. „Visoka predstavnica veoma pažljivo prati dešavanja u vezi sa Euleksom i razmišlja o svim opcijama“, rekla je Kocijančićeva novinarima u Briselu, govoreći o zahtevu grupe poslanika EP da OLAF preuzme istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari