Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastavlja konsultacije sa parlamentarnim strankama o formiranju vlade, a jedina preostala je koalicija okupljena oko naprednjaka sa Aleksandrom Vučićem na čelu. Prema najavi iz Predsedništva, Nikolić će u utorak, 22. aprila, odrediti mandatara za sastav buduće vlade Srbije, a već je poznato da će to biti Vučić.

Nakon jučerašnjih konsultacija lidera političkih stranaka sa predsednikom Republike, javnost je izgleda dobila odgovore na nekoliko pitanja oko kojih je postojala određena doza neizvesnosti.

Predsednik socijalista Ivica Dačić rekao je da u vladu sigurno neće ući samo on ili samo SPS, već cela koalicija koja uključuje PUPS i Jedinstvenu Srbiju. Lider NDS Boris Tadić definitivno je, bar kako je istakao, odlučio da ne sedi u istoj vladi sa SPS, a predsednik demokrata Dragan Đilas ponovio je raniji stav da će DS biti opozicija. SVM je za narednu sedmicu najavila potpisivanje koalicionog sporazuma sa SNS, dok SDA Sulejmana Ugljanina i PDD Rize Haljimija i dalje očekuju poziv za razgovore sa Aleksandrom Vučićem.

Prvi na Andrićevom vencu kod Nikolića juče pre podne bili su socijalisti, a Dačić je potom izjavio da je koalicija okupljena oko SPS informisala predsednika Srbije da je spremna da bude deo parlamentarne većine. „Sigurno je da neću samo ja ili samo SPS biti u vladi“, naglasio je Dačić, komentarišući mogućnost da ostale članice koalicije okupljene oko socijalista budu deo vlade.

Ivica Dačić, za koga se spekuliše da je budući ministar spoljnih poslova, naveo je da će se o kadrovskim rešenjima razgovarati tek posle Uskrsa i da o položaju pojedinaca u budućoj vladi, bar što se tiče koalicije oko SPS, još ništa nije dogovoreno. Konačnu odluku, kako je istakao, treba da donesu organi SPS, od kojih se juče već sastalo Predsedništvo, a posle uskršnjih praznika održaće se i sednica Glavnog odbora. Na Andrićev venac su iz ove koalicije juče otišli još Žarko Obradović i Slavica Đukić Dejanović (SPS), Milan Krkobabić (PUPS) i Petar Petrović (JS).

DS NEĆE U VLAST

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas obavestio je Tomislava Nikolića da DS ne može biti deo nove vlade, kao i da nije ni dobila poziv za pregovore o njenom formiranju. Đilas je rekao da su predstavnici DS – a pored njega još su bili Bojan Pajtić i Vesna Martinović – na konsultacijama o formiranju nove vlade izrazili bojazan o nekim merama koje najavljuju budući članovi vlade, jer će one izazvati smanjenje životnog standarda i dalje otpuštanje ljudi.

Delegacija demokrata obavestila je Nikolića i da se žestoko protivi ideji da se predsednik parlamenta „rotira“ na godinu dana. „Smatramo da je to neozbiljno i da se time unižava Skupština Srbije“, poručio je Đilas, navodeći da je tražio da se od takvog zahteva odustane.

NDS NEĆE SA SPS

U opoziciji će biti, po svemu sudeći, i Nova demokratska stranka Borisa Tadića, koji je juče ponovio da neće ući u vladu u kojoj bi bila SPS, jer smatra da ta vlada ne bi bila delotvorna. „Naša lista ne ulazi u vladu ako vlada nema perspektivu da reši temeljne probleme društva. Naše mišljenje je da vlada u kojoj bi bio SPS ne bi bila delotvorna“, rekao je Tadić nakon razgovora sa Nikolićem. Tadić je kazao i da iz NDS u vladu neće ući niko, uključujući Miodraga Rakića i Tinde Kovač Cerović, koji su bili neformalni „kandidati“ za mesta u bezbednosnom sistemu i prosveti.

Pojedini mediji objavili su tvrdnju da među Tadićevim koalicionim partnerima – LSV Nenada Čanka i ZZS Dušana Petrovića, ali u samoj NDS – raste nezadovoljstvo zbog njegove „samostalne i tvrde odluke“ da se ne uđe u vladu u kojoj bi bili socijalisti. Međutim, Danasu je iz više izvora potvrđeno da u koaliciji nema raskola. „Ništa se u našim odnosima nije promenilo i ja ni sa kim ne pregovaram o ulasku u vladu, pa ni sa SNS“, istakao je za Danas Dušan Petrović. Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, rekao nam je da medijske spekulacije nisu tačne i da Ligi iz SNS „nije stigao konkretan predlog“ za ulazak u vladu.

Nenad Čanak je nezvanično pominjan i kao novi predsednik Narodne skupštine, ali je on to juče demantovao, tvrdeći da mu to mesto niko nije ponudio, mada je dodao i da je „spreman da pomogne ako bude trebalo“. Tadić je u vezi s tim kazao da će LSV imati autonomiju delovanja u Skupštini, budući da će imati svoj poslanički klub, ali je podsetio na predizborni dogovor da u koaliciji „postoji čvrsta koordinacija o pitanjima od interesa za razvoj Srbije“.

A ŠTA ĆE MANJINE

„Koalicioni sporazum sa SNS o formiranju buduće vlade najverovatnije ćemo potpisati sredinom sledeće sedmice“, najavio je juče predsednik SVM Ištvan Pastor nakon sastanka sa predsednikom Nikolićem, koga je, kako je rekao, obavestio da će ta stranka biti deo vladajuće većine. Na pitanje novinara da li je koalicija SVM sa SNS uvod u rušenje aktuelne vlasti u Vojvodini, Pastor je odgovorio da „u ovom momentu ne vidi nijedan novi element na bazi koga bi čovek ozbiljno trebalo da razmišlja o prevremenim pokrajinskim izborima“.

Kod predsednika Srbije juče su bili i lideri SDA i Partije za demokratske delovanje Sulejman Ugljanin i Riza Haljimi, koji kažu da očekuju da će ih Vučić pozvati na razgovore o eventualnoj saradnji, ali i da nemaju ambicija da po svaku cenu uđu u vladu. Ugljanin traži da se u program vlade „uvrste osnovna načela SDA, odnosno veće uključivanje Bošnjaka“, dok je Haljimi saopštio da je PDD zainteresovana da sa budućom vlašću radi na rešavanju životnih problema u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Na konsultacije zovu i Mali i Vesić

Predsednik i sekretar Privremenog organa Beograda Siniša Mali i Goran Vesić zakazali za utorak, 22. april, konsultacije sa šefovima odborničkih grupa u Skupštini grada o formiranju nove vlasti u prestonici. Konstitutivna sednica gradskog parlamenta održaće se dan posle. Konsultacije kod Malog i Vesića biće posvećene, kako su objasnili, organizovanju konstitutivne sednice, rasporedu sedenja odborničkih grupa i uspostavljanju skupštinskih radnih tela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari