Dizanje tenzije u javnosti oko toga da li će i kada će Srbija priznati ili ne nezavisnost Kosova i da li će odlučno nastaviti evropske integracije ili ne, koje poslednjih meseci svojim često kontradiktornim izjavama podgrevaju predsednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić posledica su nedostatka jasne i konkretne politike prema Kosovu, a samim tim i prema EU, a istovremeno se biračko telo SNS i SPS podseća da ove stranke nisu odustale od svoje dosadašnje retorike i principa, kažu za Danas Miljenko Dereta, poslanik LDP u Skupštini Srbije i Borislav Stefanović, poslanik DS.


Posle niza krajnje zbunjujućih, a nekada i „patriotski“ zapaljivih izjava najviših čelnika države o članstvu u EU i (ne)priznavanju Kosova, postavlja se pitanje kojim putem ova vlast namerava da vodi Srbiju. Nejasno je i šta zapravo predsednik Republike i predsednik Vlade misle, pogotovo kada na primer Nikolić jednog dana kaže da EU nema alternativu, a onda ničim izazvan usijava atmosferu pričom o izboru između Kosova i Evrope. Da li se retorika pojačava jer nas iza ugla čekaju novi izbori ili je, pak, reč o skretanju pažnje javnosti ne bi li se pripremila za nepopularne korake u vezi s Kosovom, poput mogućeg Dačićevog rukovanja s Hašimom Tačijem?

Miljenko Dereta za Danas kaže da se javnost „pumpa“ iz dva razloga. „Prvi je što se Nikolić i Dačić najzad mogu opušteno vratiti svojoj autentičkoj retorici i zamagljivanju stvarnosti oko Kosova, a drugi što se svakodnevno suočavaju sa sve većom sopstvenom nesposobnošću da rešavaju ekonomske probleme, te skreću pažnju javnosti s gorućih problema. To smo imali i u nedavnoj prošlosti, kada je Kosovo bilo izgovor za sve, odnosno za nesprovođenje reformi“, navodi Dereta.

POGUBNA IGRA

Na pitanje Danasa da li iza izjava predsednika i premijera možda stoji ozbiljna namera da se povuku potezi u cilju normalizacije odnosa s Kosovom, kao što je puna primena do sada postignutih dogovora s Prištinom, Dereta odgovara da će ova vlast, i ako bude povlačila te poteze, to raditi kako bi dobila ekonomsku pomoć iz EU.

„Takođe, sve što bude konstruktivno urađeno oko Kosova objašnjavaće se kao da je reč o nečemu drugom. To će biti igra reči koja je pogubna za Srbiju, a koja se i danas vidi“, objašnjava Dereta.

On smatra da su novi izbori jednako blizu i daleko. „Odluka o izborima biće doneta kada se bude videla realna snaga najveće stranke u vlasti, SNS, i kada bude rešen sukob u DS. Ako DS posle Izborne skupštine izađe s dobrim rešenjem, vlast se neće tako lako odlučiti za izbore. Lično bih voleo da dođe do izbora, jer mislim da su ljudi u Srbiji većinski shvatili da su pogrešili i da bi izlaznost bila visoka“, zaključuje Miljenko Dereta.

Borislav Stefanović za Danas navodi da retorika državnog vrha najviše odgovara biračkom telu njihovih stranaka, koje suštinski nije za evropske integracije.

TRAŽI SE ALIBI

„Vlast poručuje da nije promenila stav prema EU. Vidimo da predsednik Nikolić priča jedno, premijer Dačić drugo, a potpredsednik Vučić treće. To je posledica nedostatka jasne politike. Vlada treba da se uozbilji i napravi realan plan za Kosovo. Država ne može da se vodi tako što ćemo pred preprekama, koje nisu lake, dići ruke i reći – mi nećemo da se igramo ako vi hoćete to i to. To se uvek završi pogubno po Srbiju“, upozorava Stefanović.

On kaže da je moguće da se tenzija diže zbog bolnih kompromisa koje treba načiniti, ali i da bi se obezbedio alibi jer – ništa neće biti urađeno. „Jasno je da strani faktor više ne želi status kvo. Čini mi se da Aleksandar Vučić to dobro razume, ali se premijer prepodne bavi populizmom, a popodne reterira“, kaže Stefanović.

LUD I ZBUNJEN

Poslednjih mesec dana nemoguće je razumeti šta, a pogotovo zašto, predsednik Nikolić i premijer Dačić poručuju i građanima Srbije i Zapadu. Pogotovo kada se njihove izjave uporede s onim što govore prvi vicepremijer Vučić ili šef Kancelarije za EU Milan Pajević.

Tomislav Nikolić tako „ničim izazvan“ svakodnevno potencira temu priznanja nezavisnosti Kosova, dok Aleksandar Vučić govori da to pitanje uopšte nije na redu i da čak, „oni koji tvrde da se sada od Srbije traži ugovor s Kosovom o dobrosusedskim odnosima rade protiv ulaska Srbije u EU“. Sličnu izjavu dao je juče i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, rekavši da se priznanje kosovske nezavisnosti „neće tražiti ni od ove ni od sledeće vlade, pa je bespredmetno o tome govoriti“. Pajević je, takođe, upozorio da „ako Srbija neće da žuri u EU, koliko će tek žuriti Nemci i ostali iz Unije (da nas prime)“.

Čedomir Jovanović, predsednik LDP, povodom Nikolićeve izjave da će Srbija izabrati Kosovo ako od EU dobije zvaničan zahtev da se izjasni, optužio je predsednika Republike da je krenuo opasnim putem uzurpacije vlasti, pokušavajući da svakodnevnim antievropskim ispadima i izjavama trajno uništi perspektivu zemlje.

„Kada danas govori o odustajanju od Evrope, Nikolić zapravo ponavlja svoje stare teze o Srbiji kao rupi na evropskom ćilimu. Kada nam kao alternativu obećava integraciju s Rusijom i zemljama Afrike i Latinske Amerike, Nikolić samo reciklira promašaje Miloševićeve vlade u kojoj je bio i koja je proglašavala konfederaciju sa Rusijom i Belorusijom“, upozorio je lider LDP.

Odgovor sa Andrićevog venca je odmah usledio. Čedomir Jovanović nanosi štetu Srbiji, radi protiv njenih nacionalnih interesa i daje antiustavne izjave jer podržava nezavisno Kosovo, rekla je medijima Stanislava Pak, savetnica Tomislava Nikolića.

Grubješićeva govori na Kongresu EPP

Beograd – Članica Predsedništva URS Suzana Grubješić učestvovaće na izbornom kongresu Evropske narodne partije (EPP) danas i sutra u Bukureštu.

Istovremeno, Grubješićeva će u Bukureštu učestvovati i na redovnom samitu šefova država i vlada koji dolaze iz stranaka članica EPP. Samit je organizovan u sklopu pripreme za sastanak Evropskog saveta, 18. i 19. oktobra u Briselu. Na okupljanju EPP učestvovaće šefovi država ili vlada 16 zemalja EU, među kojima su Angela Merkel (Nemačka), Donald Tusk (Poljska), Marijano Rahoj (Španija) i Antonis Samaras (Grčka).

Suzana Grubješić će se i obratiti učesnicima Kongresa, na kojem će govoriti i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Kako saznaje Danas, među ključnim ciljevima boravka Grubješićeve, koja je i potpredsednica srpske vlade zadužena za EU, na okupljanju lidera EPP je lobiranje protiv uvođenja šengenskih viza za građane Srbije. P. D.

Danas anketa: Koliko sve „tvrđe“ izjave srpskih zvaničnika o Kosovu i EU podsećaju na predizbornu retoriku?

Vukašin Pavlović

Fakultet političkih nauka

Delom da, sve to podseća na predizbornu retoriku. Očigledno je da ovo odugovlačenje, rezerva i odlaganje prijema novih članica u EU otvara prostor domaćim političkim akterima da stvarno ili virtuelno radikalizuju svoj stav prema Kosovu. Možda tako neće ostati u budućnosti, ali se daju signali za moguću predizbornu kampanju.

Đorđe Vukadinović

Nova srpska politička misao

Pritisci sa Zapada su osnovni razlog što je Kosovo ponovo tako prisutno u javnosti. Iako iz EU tvrde da nema novih uslova za članstvo Srbije, ipak su stvari oko Kosova radikalnije formulisane. Moguće je da je reč i o predizbornoj retorici, ali mene mnogo više druge stvari asociraju na moguće nove izbore, kao što su nervoza i napetost unutar vladajućih krugova. B. C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari