Očekuje se skroman odziv na ponovljenim izborima u sredu 1

Skoro 20.000 građana na 15 biračkih mesta u Srbiji imaće u sredu 4. maja, prvog radnog dana posle praznika, priliku da ponovo glasaju za neku od 20 izbornih lista na republičkom nivou, pošto je Republička izborna komisija poništila zbog nepravilnosti glasanje od 24. aprila na tim mestima. Analičari smatraju da se očekuje znatno manja izlaznost na ponovljenim izborima nego što je bila u „redovnom“ terminu za glasanje koji je „padao“ u nedelju.

Na pitanje Danasa zašto se ponovljeni izbori održavaju radnim danom, predsednik RIK-a Dejan Đurđević kaže da je zakonski rok sedam dana i da zato pada u sredu 4. maja, imajući u vidu da su izbori poništeni u sredu 27. aprila.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) navodi za Danas da zakonski okvir ne predviđa dan za održavanje izbora, već samo krajnji rok, ali da je praksa da su izbori obično nedeljom.

– Generalno, izlaznost na biračkim mestima je manja, jer nema kampanje i birači su slabije motivisani. Kada na to dodamo i činjenicu da su izbori u sredu, a ne neradnim danom kakva je bila praksa, za očekivati je skromnu izlaznost, za nijansu manju i od ponovoljenih izbora nedeljom. Na to će uticati i činjenica da će nemali broj građana „spojiti“ praznike sa vikendom – objašnjava Klačar.

Podsetimo, članovi RIK su u petak 29.aprila doneli Rešenje o ponavljanju glasanja na biračkim mestima na kojima su poništeni izbori za narodne poslanike Narodne skupštine. Ponovno glasanje održaće se u sredu, 4.maja, na 15 biračkih mesta, i to:

– na biračkom mestu broj 22, Novi Beograd, Beograd

– na biračkom mestu broj 48, Palilula, Beograd

– na biračkom mestu broj 9, Bačka Topola

– na biračkom mestu broj 5, Sremski Karlovci

– na biračkom mestu broj 29, Jagodina

– na biračkom mestu broj 57, Jagodina

– na biračkom mestu broj 24, Kladovo

– na biračkom mestu broj 86, Užice

– na biračkom mestu broj 4, Medijana, Nišu

– na biračkom mestu broj 28, Palilula, Niš

– na biračkom mestu broj 13, Pantelej, Niš

– na biračkom mestu broj 16, Pantelej, Niš

– na biračkom mestu broj 23, Pantelej, Niš

– na biračkom mestu broj 24, Vranje

– na biračkom mestu broj 65, Vranje.

Glasački listići će se štampati u dve jezičke varijante i u dva formata, i to na srpskom (ćirilica), na hartiji formata A-4 i na srpskom (ćirilica i latinica), mađarskom, rusinskom i slovačkom, na hartiji formata A-2. Glasački listići će se štampati na hartiji bele boje, a kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije na hartiji svetlo ljubičaste boje.

Utvrđen je broj od 19.729 glasačkih listića, što obuhvata konačni broj birača na biračkim mestima na kojima se glasanje ponavlja i rezervu glasačkih listića od 0.5 odsto od konačnog broja birača na tim biračkim mestima.

RIK je tada donela i Odluku o naknadi troškova sprovođenja ponovljenog glasanja, prema kojoj članovima i koordinatorima radnih tela Republičke izborne komisije u gradovima i opštinama gde se izbori ponavljaju, pripada jednokratna naknada u iznosu od po 2.500,00 dinara.

S druge strane, Pokrajinska izborna komisija, na sednicama održanim 27. i 28. aprila, odlučivala je o greškama u zapisnicima o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja, te je donela Odluku o ponovljenom glasanju na biračkom mestu 42 u Subotici, na biračkom mestu 9 u Bačkoj Topoli i biračkom mestu 9 u Sremskim Karlovcima, kojom je određeno da će se ponovljeno glasanje na pomenutim biračkim mestima održati u nedelju 8. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari