Predsednik Srbije Boris Tadićboravi danas u zvaničnoj poseti Bosni i Hercegovini, tokom koje će sa zvaničnicima u Sarajevu razgovarati o saradnji dve zemlje i evropskoj integraciji.


Nakon svečanog dočeka na sarajevskom aerodromu, Tadićće se sastati s predsedavajućim Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićema i članovima tog tela Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem. Tadićevi sagovornici biće i predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, čelni ljudi Parlamentarne skupštine BiH, kao i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Hido Biščević. Evropski pokret u BiH uručiće predsedniku Srbije orden za doprinos dobrim odnosima u regionu.

Ukoliko želi da dobije status kandidata za članstvo u EU i datum pregovora, Srbija mora da ima uspešnu saradnju sa svojim susedima, jer je to jedan od važnih kriterijuma za pristupanje Uniji, ukazuju Danasovi sagovornici. Prema njihovom mišljenju, glavne teme sarajevskih razgovora biće politički i ekonomski odnosi dve zemlje. Kako procenjuju, zarad „balansa odnosa“, uskoro bi se mogla očekivati i poseta nekog od srpskih zvaničnika Banjaluci.

Jelica Minić, zamenica generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju, ocenjuje za Danas da je Tadićeva poseta značajan događaj za Srbiju i BiH, ali i za ukupne odnose u regionu. Kako kaže, poslednjih nekoliko godina saradnja u regionu „napreduje“, a ovo je prilika da se konsoliduju i bilateralni odnosi dve zemlje.

Naša sagovornica ukazuje na to da regionalna saradnja spada u kriterijume za članstvo u EU i dodaje da je ova poseta dobra praksa za unapređenje dobrosusedskih odnosa, kao što je to većslučaj s Hrvatskom.

Na pitanje kako će Tadićeva poseta Sarajevu uticati na odnose Beograda s Republikom Srpskom, Minićeva objašnjava da Srbija mora da uspostavi „jasne i definisane odnose sa BiH, što omeđuje prostor za Republiku Srpsku“. Ona je potvrdila Danasu da će predsednik Tadićposetiti Savet za regionalnu saradnju, „što je direktna poruka opredeljenosti Srbije da pruži punu podršku daljem jačanju veza sa susedima“.

Vehid Šehić, kopredsednik Igmanske inicijative za BiH, ističe za Danas da je svaka poseta Sarajevu od izuzetnog značaja, jer se tim potezima intenziviraju bilateralni i multilateralni odnosi zemalja u regionu. Kada je rečo Tadićevoj poseti, Šehićse nada da će građani BiH dobronamerno prihvatiti dolazak predsednika Srbije, „jer sam siguran da Tadićvuče najbolje konce kada je u pitanju stepen razumevanja i poverenja u regionu“.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, ističe za Danas da poseta predsednika Tadića simbolički predstavlja promovisanje Srbije u regionu, jer EU upravo to i očekuje. On ukazuje da, ukoliko želi da dobije status kandidata za članstvo u EU i datum pregovora, Srbija mora da ima uspešnu saradnju sa svim zemljama u regionu.

„U narednom periodu možemo da očekujemo veću aktivnost vlasti u Beogradu na regionalnom planu, pre svega s BiH. U tom smislu, ovakvih poseta biće sve više u mesecima i godinama pred nama“, navodi Simić. Prema njegovom mišljenju, Tadićće s Predsedništvom BiH razgovarati o ekonomskoj i regionalnoj saradnji i bilateralnim odnosima. Na pitanje kako će ova poseta uticati na odnose s Republikom Srpskom, Simićodgovara da će, ako Tadićuskoro ne ode u Banjaluku, „to sigurno učiniti neki njegov saradnik, a možda i ministar spoljnih poslova Jeremić“.

Kako je Danasu ranije rečeno u Tadićevom kabinetu, zvanična poseta srpskog predsednika glavnom gradu BiH dogovorena je na trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Turske, 26. aprila u Karađorđevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari