U septembru 2011. godine Beograd će biti domaćin skupa povodom 50. godišnjice od održavanja prvog sastanka Pokreta nesvrstanih, odlučeno je na sastanku Koordinacionog biroa Pokreta, na čijem se forumu obratio šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Iako je tokom prošle godine bilo najava da bi u organizaciji ovog skupa mogle da učestvuju i druge države nastale raspadom SFRJ, koja je bila jedna od osnivača Pokreta nesvrstanih, čini se da je Srbija u ovom poslu ostala usamljena.

Naredne godine održaće se dva jubilarna skupa, prvi u maju 2011. u Indoneziji, a drugi u septembru u Beogradu. O nivou na kojem će biti održan skup u Beogradu biće odlučeno septembra ove godine na sledećem sastanku Koordinacionog biroa, ali se očekuje da sastanak bude na nivou šefova država i vlada. Predlog o održavanju skupa u Beogradu su podržali Alžir, Maroko, Indonezija, Indija, Kuba, Jamajka, predstavnici Palestinske uprave, Egipat i Vijetnam, a Malezija je bila uzdržana.

Vuk Jeremić je na Forumu istakao da sve zemlje treba da budu ponosne na rezultate rada Pokreta nesvrstanih u promovisanju pravičnog ekonomskog napretka, okončanju Hladnog rata i promenama u parametrima globalnog upravljanja.

– Moja zemlja je ponosna na ulogu koju je odigrala u istoriji Pokreta. Mi želimo da nastavimo našu vezu za nesvrstanim prijateljima još puno, puno decenija, rekao je Jeremić.

Prošle godine zvanični Beograd je bio veoma zainteresovan i aktivan kada je reč o dobijanje podrške za organizovanje samita nesvrstanih u šta su bile uključene i druge države nastale raspadom SFRJ. Osim Beograda, u diplomatsku aktivnost je intenzivno bio uključen i kabinet tadašnjeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića, budući da je jedan od Mesićevih savetnika bio Budimir Lončar, iskusni diplomata koji je bio veoma aktivan u Pokretu nesvrstanih od 1988. do 1991. godine.

Iako je Mesićev kabinet bio veoma zainteresovan za održavanje skupa, u vladi je postojao otpor, tako da se na sastanku ministara država bivše Jugoslavije, koji je inicirao ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, a koji je održan u Njujorku prošle godine, ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Jandroković nije pojavio, a Hrvatska je verovatno odustala od učestvovanja u organizaciji skupa.

Jadranka Šturm Kocjan, otpravnica poslova Ambasade Slovenije u Srbiji kaže za Danas da Slovenija podržava ideju da skup bude održan u Beogradu, ali da ta država neće učestvovati u organizaciji.

– Principijelno podržavamo tu odluku i možemo da učestvujemo na tom skupu kao jedna od država koje su nastale raspadom Jugoslavije, ali ne kao organizatori, ističe Kocjan.

U diplomatskim krugovima prethodnih godinu dana se govorilo da su među državama članicama Pokreta nesvrstanih postojale rezerve i bojazan da bi beogradska konferencija mogla da bude instrumentalizovana u političkoj borbi Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odnosno Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Pripreme počele lane

Podsetimo da je prošle godine Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, u saradnji sa američkom fondacijom Vudro Vilson, organizovalo u u Beogradu međunarodnu konferenciju „Istorija i nasleđe za miroljubivi svet“, čime je počelo otvaranje političke, diplomatske i akademske diskusije u susret obeležavanju 50. godišnjice Pokreta nesvrstanih. Ovaj skup je otvorio Vuk Jeremić, on bio na nižem nivou od ministarskog i nije bio preterano uspešan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari