Za Srbiju je veoma važno da u ovim danima pred odluku o statusu kandidata bude napretka u dijalogu s Prištinom, da se dogovoreno primenjuje i da imamo mirnu situaciju na terenu – kaže za Danas Milica Delević, dikrektorka vladine Kancelarije za evropske integracije, upitana na koji način će najnovije nasilje na severu KiM uticati na odluku Evropskog saveta o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji, što se očekuje 9. decembra.

Upitana kako će na Nemačku, čiji su vojnici juče povređeni u selu Jagnjenica, uticati ovi događaji, Delević kaže da nezavisno od toga čiji su vojnici povređeni, svaka situacija u kojoj se vojnici Kfora dovode u opasnost da budu ranjavani nije dobra.

Vladimir Pavićević, nastavnik Fakulteta političkih nauka u Beogradu, za Danas kaže da će najnovija dešavanja na Kosovu presudno uticati na odluku o statusu kandidata Srbije.

– U izveštaju Evropske komisije rešavanje problema s Kosovom je predstavljeno kao prioritet nad prioritetima. To konkretno znači skanjanje barikada, slobodni prolaz za Euleks bez ikakvih ograničenja i naročito to znači dogovor oko predstavljanja Kosova na međunarodnim skupovima i regionalnim forumima. Prioritet evropskih integracija Srbije je problem barikada – navodi Pavićević.

On kaže da će Nemačka i Austrija, čiji su vojnici učestvovali u akciji Kfora, s velikim nezadovoljstvom dočekati informaciju o povređenim vojnicima.

– Njihova reakcija će biti takva da će odgovornost za to staviti i na nečinjenje Beograda da se situacija na severu Kosova menja. Od 25. jula imamo istu situaciju, a 9. decembar je blizu. Sve ovo slabi mogućnosti da Srbija tada dobije status kandidata – upozorava Vladimir Pavićević.

Dačić: Ako sam kriv, ostavka

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da, ako neko misli da je svojom izjavom da Srbija ne sme da kaže da neće braniti Srbe na Kosovu narušio državne i nacionalne interese, svoju funkciju stavlja na raspolaganje predsedniku Republike Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću. „Ako sam kriv, nudim ostavku. Ako ne sme u Srbiji javno da se kaže: ‘Branićemo svoj narod’, šta sad treba da se kaže: ‘Napadnite vi Kosovsku Mitrovicu i mi ćemo da aplaudiramo jer smo korak bliže Evropskoj uniji’“, rekao je Dačić juče novinarima u Beogradu. Povodom kontroverznih izjava srpskog ministra policije, evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je juče da EK, uprkos početku izborne kampanje u Srbiji, “od odgovornih političara očekuje odgovornu retoriku”, prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari