Srbija je ostvarila veliki napredak u pregovorima, o čemu govori i zvanično otvaranje pregovora u januaru ove godine održavanjem prve Međuvladine konferencije.

To je bila zvanična potvrda svim naporima koje je država Srbija uložila u sprovođenje reformi u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, državne uprave, finansijskog sektora, kaže za Danas Vesna Marković, poslanica SNS i članica Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije parlamenta Srbije. Prema njenim rečima, parlament ima značajnu ulogu, posebno Odbor za evrointegracije, jer usvaja pregovaračku poziciju za poglavlja i prati usklađenost zakonodavstva Srbije, sa pravnim tekovinama EU.

Kada očekujete otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja?

– Što se tiče otvaranja prvih poglavlja, važnije je efikasno sprovođenje započetih reformi od toga kada će biti otvoreno prvo poglavlje. Smatram da bi otvaranje poglavlja bilo još jedno priznanje Srbiji za sprovođenje reformi, ali je u ovom trenutku važno da se ceo proces odvija bez zastoja. Cilj svih nas koji učestvujemo u ovom procesu, i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, jeste omogućavanje boljeg standarda našim građanima, pravne sigurnosti, boljeg investicionog ambijenta.

Nemačka zahteva da među prvim poglavljima bude otvoreno 35 o Kosovu. Da li je Srbija spremna za to poglavlje?

– Smatram da je potpisivanje Briselskog sporazuma, ali i njegovo usvajanje u Narodnoj skupštini, veoma važno za Srbiju u rešavanju problema koji su godinama unazad stavljani pod tepih. Implementacija tog sporazuma je dugotrajan proces i sigurna sam da su svi svesni te činjenice. Za nas je ovom trenutku važnije otvaranje poglavlja 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu i koje je direktno povezano sa jednim od glavnih ciljeva Vlade Srbije, a to je borba protiv korupcije. Dobili smo pozitivnu ocenu Evropske komisije za ovo poglavlje nakon skrininga, a u izveštaju EK se navodi da je postignut napredak na ovom polju.

Srbija ima punu podršku Nemačke na putu evrointegracija, jer je Nemačka najveći donator i jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije. S obzirom na veoma razvijene ekonomske, bilateralne odnose, ali i značaj u EU, Nemačku vidim kao ključnog partnera Srbije u budućnosti.

Kakvi su Vaši lični utisci kada je reč o saradnji sa evropskim parlamentarcima?

– Pored nacionalnih parlamenta država članica Evropski parlament ima značajnu ulogu u procesu pridruživanja novih članica EU. Saradnja sa poslanicima Evropskog parlamenta je veoma intenzivna, što ocenjujem kao veoma korisno za obe strane. Prošle nedelje je Narodna skupština bila domaćin evropskim parlamentarcima. Održana je i zajednička konferencija na temu građanskog zastupanja manjinskih prava. Izdvojila bih i sastanke sa Dejvidom Mekalisterom, izvestiocem EP za Srbiju, i sa Johanesom Hanom, komesarom za susedstvo i proširenje, što predstavlja pozitivan signal za Srbiju. Očekujem u narednom periodu unapređenje naše saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari