Čudo se, ipak, nije desilo. Partizan nije odoleo moćnom Arsenalu u meču drugog kola H grupe Lige šampiona, ali nije se ni obrukao u duelu s višestruko skupljim, jačim i objektivno mnogo boljim engleskim velikanom – 1:3 (1:1). Naprotiv, crno-beli su osvetlali obraz srpskog fudbala, bili ponosni i hrabri u porazu, a navijačke ovacije na kraju meča i dugo skandiranje posle toga daju im pravo da se uzdignuta čela jednog dana sećaju ovog (tek posle isključenja Jovanovića) prelomljenog susreta.

Partizan – Arsenal 1:3 (1:1)

STADION: Partizana. GLEDALACA: 29.348. SUDIJA: Volfgang Štark (Nemačka). STRELCI: Kleo 33 pen – Aršavin 15, Šamak 71, Skilaći 82. ŽUTI KARTON: S. Ilić (Partizan). CRVENI KARTON: Jovanović (Partizan).

PARTIZAN: Stojković, Stevanović, Jovanović, Krstajić, Lazevski, Petrović (od 68. Smiljanić), Tomić (od 58. Savić), Kamara, S. Ilić, Kleo, Boja (od 83. Iliev).

ARSENAL: Fabijanski, Sanja, Đuru, Skilaći, Gibs, Denilson, Song, Vilšir (od 74. Nasri), Rosicki, Aršavin (od 85. Kliši), Šamak (od 75. Vela).

 

Partizan je prkosno krenuo na Golijata iz Londona. Sa snažnim i pokretljivim tandemom Kleo – Boja (zamenio standardnog Ilieva) u špicu i agresivnim presingom na vezni red gostiju, domaći tim imao je inicijativu tokom uvodnih petnaestak minuta, a takav hrabar i napadački pristup doneo mu je nekoliko (polu)šansi. Centarfori crno-belih dva puta su promašivali okvir gola, a obojica su se i po jednom spetljala, odnosno oklevala u šesnaestercu premijerligaša, pa je favorit preživeo početnu ofanzivu autsajdera. A, onda iz prve ozbiljne akcije došao u prednost. Andrej Aršavin proturio je loptu u srce šesnaesterca, Rosicki je vratio Rusu, a reprezentativac „zbornaje“ je s desetak metara smestio u donji levi ugao (15. minut). Istog trenutka počeo je Arsenalov prepoznatljiv sitni vez kroz sredinu. Munjevitom i do perfekcije uigranom razemenom kratkih pasova Arsenal je sve lakše osvajao prostor, češće i opasnije pratio Stojkoviću. Ređali su se ziceri londonskog kluba, ali i fantastične odbrane golmana Partizana. S dva dobijena duela „jedan na jedan“, prvo sa Aršavinom a onda i s Rosickim, najbolji srpski čuvar mreže odložio je neizbežno dupliranje vođstva protivnika, što je, ispred gol linije, uklizavanjem u jednom trenutku (na pokušaj Aršavina) uspeo i štoper Jovanović. Partizan se, međutim, nije predavao, do iznemoglosti se trkao i tukao sa bržim, snažnijim, poznatijim i skupljim rivalom, koliko je bilo moguće amortizovao njegove atake i, kad god bi mu se pružila prilika za to, pretio izjednačenjem. Zaslužio ga je, i dobio u 33. minutu. Denilson je rukom zaustavio centaršut Petrovića, a sudija Štark (tek na sugestiju pomoćnika) pokazao na belu tačku. Poljak Fabijanski bacio se na desnu, a Kleverson Kordova Kleo preciznim udarcem po zemlji pogodio suprotni ugao.

I produžio nadu u osvajanje prvog boda u Ligi šampiona. Posle još nekoliko sjajnih intervencija Stojkovića i pre svega majstorskog čitanja šuta Aršavina iz penala (58) činilo se da je čudo nadohvat ruke. Ali, odvažni „parni valjak“ nije izdržao više od pola sata igre bez isključenog Jovanovića (dobio crveni karton zbog povlačenja Rusa kao zadnji igrač Partizanove odbrane). Borili su se Stanojevićevi izabranici kao lavovi, na mahove demonstrirali sjajnu tehniku i čak dolazili u prilike za pogodak, ali su Šamak (71) i Skilaći (83) iskoristili brojčanu nadmoć, podsetivši, ipak, ko je „stariji“ u ovom duelu. Prvo je Marokanac spremno dočekao odbitak o prečku posle svog šuta i iz vazduha matirao, do tada, „storukog“ Stojkovića, a onda je Francuz glavom s peterca zakucao (kada se sve sabere i oduzme) očekivanu pobedu Arsenala, nakon jednog kornera. Ni naš prvak nije podigao belu zastavu. Šta više, još dva puta je stavio na velika iskušenja Fabijanskog. Gostujući golman je, međutim, zaustavio šut Klea iz jedanaesterca (84), a Iliev u nadoknadi vremena propustio šansu za ublažavanje poraza. Sledeći meč crno-beli igraju 19. oktobra u gostima protiv Brage, ekipe sa kojom će, po svemu sudeći, odlučivati o trećem mestu u grupi i putniku u Ligu Evrope.

 

Bogatstvo za kartu

Tapkaroši su sinoć imali pune ruke posla i dobro zaradili. Primera radi, cena karata za uvek najtraženiju, južnu tribinu tri sata pre početka meča išle su i do neverovatnih 100 evra. U redovnoj prodaji, iste ulaznice, i to komplet za sve tri utakmice u grupi, koštale su 2.500 dinara.

Tuče kod Pionira i Marakane

U dve odvojene tuče pre utakmice između Partizana i Arsenala uhapšeno je 20 navijača, dok je pet osoba povređeno. Iza južne tribine stadiona Crvene zvezde sukobili su se navijači dva naša najtrofejnija kluba, dok su se kod hale Pionir međusobno obračunali pripadnici navijačkih frakcija crno-belih.

„Parni valjak“ s Juga

Intoniranje himne Lige šampiona i vijorenje njene „mušeme“ na centru terena propraćeno je efektnom koreografijom na tribinama. Ceo stadion bio je obojen crno-belim zastavicama, Jugom je dominiralo ogromno platno sa slikom „parnog valjka“, dok je gostima sa upadljivog transparenta, na engleskom, prognozirano „pregaženi ste od strane parnog valjka“. Sa iste tribine podržana je i inicijativa za davanje imena jednoj zemunskoj ulici Dragana Mancea, po legendarnom golgeteru kluba iz Humske.

Problemi sa rasvetom

Pre i za vreme susreta organizator je imao ozbiljnih problema sa rasvetom, srećom ne toliko velikih da bi delegat UEFA odložio njegov početak. Na reflektorima nisu bile upaljene sve sijalice, na mahove je nestajalo osvetljenje u ložama, a semafor je proradio tek posle petnaestak minuta.

Jovanović: Presudio crveni karton

– Mislim da je prelomni trenutak bilo moje isključenje, jer sa ovakvim rivalom teško je igrati i 11 na 11, a kamoli sa čovekom manje. Međutim, i posle toga smo pokazali svoju snagu i veličinu, odigravši dobro čak i posle drugog primljenog gola. Šamak se sapleo o moju nogu, ali sam ja bio zadnji igrač i kao takav zaslužio crveni karton. Štark je sudija koji ne greši u ovakvim situacijama – priznaje tragičar Marko Jovanović.

Stojković: Odbrane za Jovanovića

– Arsenal je prevelika ekipa, ali su u nekim trenucima imali mnogo više sreće od nas. Pitanje je šta bi bilo da nije isključen Jovanović, kojem poklanjam svoje odbrane, jer znam kako mu je pao ovaj poraz. Meni je najteži trenutak u životu drugi primljeni gol. Da sam makar direktno savladan, a ne posle odbitka od prečku. Pre toga sam mislio da nema šanse da budem savladan do kraja utakmice – rekao je Vladimir Stojković.

Kleo: Dobri posle isključenja

– Nemoguće je protiv Arsenala igrati sa desetoricom igrača. Imali smo šanse, ali ih i promašivali. Kada grešiš porotiv takvog protivnika, on te ubije, iako smo dobro igrali čak i kada smo ostali bez Jovanovića. Ne predajemo se, nastavićemo da se borimo za zimu u Evropi – kaže strelac jedinog pogotka za Partizan, kojem je žao što navijači nisu „nagrađeni boljim rezultatom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari