Rasprostranjenost i masovnost nameštanja fudbalskih utakmica u Evropi, utvrđena istragom opsežne policijske agencije Evropske unije mnoge su zatekli, pa i predsednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića, zgranutog činjenicom da na štelovanje rezultata nisu imuni ni najjače kontinentalne lige i takmičenja pod okriljem Evropske fudbalske federacije.

– Pre dve godine, na kongresu UEFA u Izraelu, prvi čovek evropskog fudbala Mišel Platini izjavio je da su kladionice i menadžeri najveći problem i neprijatelji fudbala i najavio oštru borbu Evrope s njima. Nisam, međutim, verovao da je ta pojava toliko uzela maha. I pustila „pipke“ na sve strane. Nisu mi poznati spiskovi prvenstava i mečeva na kojima je Europol utvrdio sumnjive radnje, ali želim da verujem da nas nema na njima – rekao nam je prvi čovek srpskog fudbala dan posle objavljivanja informacije o 380 mečeva s unapred dogovorenim ishodima, od kojih su se neki desili i u Ligi šampiona, i čak 425 osumnjičenih igrača, sudija, trenera i različitih funkcionera iz 15 zemalja.

Da li je Europol tražio bilo kakve informacije ili pomoć od FSS i naše policije u ovom slučaju? Da li su i neke ovdašnje utakmice bile pod lupom Europola?

– Nije mi poznato da li su se u konkretnoj istrazi bavili i nekim utakmicama u Srbiji, ali znam da nas, kao i sve druge, stalno proveravaju. I oni i UEFA imaju svoje ljude u svim federacijama. Čim nas ne pominju znači da smo čisti, tj da insajderi nisu imali šta da im prijave.

Europol još nije izašao s konkretnim podacima, ali su zato različiti evropski mediji „provalili“ lige u kojima se namešta. Kako komentarišete to da su među njima sva nacionalna prvenstva s prostora eks Jugoslavije, osim srpskog i makedonskog?

– Ne bih da komentarišem nalaze u vezi drugih liga s prostora bivše Jugoslavije. Samo se ponosim činjenicom da nas niko ne pominje u tom negativnom kontekstu.

Rade li domaći istražni organi i Savez na otkrivanju nepravilnosti u sopstvenom dvorištu?

– Stalno smo na tom zadatku. U čemu imamo svu potrebnu pomoć odgovarajućih državnih organa. Reagovali bismo da ima dokaza. Sve ostalo su prazne priče – tvrdi Tomislav Karadžić.

Turci šampioni prevara

Mediji širom Evrope utrkuju se u razotkrivanju detalja istrage Europola. Tako ugledni engleski dnevnik Gardijan tvrdi da se od 380 nameštena meča čak 79 desilo u Turskoj. Sledi Nemačka (70), s tim što u njenom slučaju nema dokaza o takvim kriminalnim radnjama u dva najviša ranga takmičenja – Bundesligi i Cvajti. Visoko se kotira i Mađarska (20), gde je navodno namešten i susret tamošnjeg Debrecina i engleskog Liverpula u Ligi šampiona 2009.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari