Kao da je odrastao na engleskom dvoru, a školu pohađao na Kembridžu, upravo se tako Luka Mitrović ponašao na terenu i van njega tokom serije večitih derbija u polufinalu plej-ofa ABA lige. Ulog vredan plasmana u Evroligu naredne sezone nije poneo kapitena Crvene zvezde, izveo ga van sportskog okvira, u čijem su središtu dozvoljeni svi potezi koji neće naružiti košarku kao igru i obesmisliti takmičarski smisao i poentu igre pod obručima. Ponos svoje porodice, posle trijumfalne serije i prolaza u finale plej-ofa ABA lige, Mitrović je postao i dika ne samo Zvezdinih navijača, već i svih onih kojima je košarka apsolutno sport broj jedan u Srbiji, samim tim i selektora Aleksandra Đorđevića kome je celokupno ponašanje kapitena crveno-belih među najjačim utiscima polufinalne serije između večitih rivala.


– Nažalost, zbog stvari koje se odvijaju oko košarkaškog terena došli smo u situaciju da se dešavanja na večitom derbiju posmatraju kroz drugačiju prizmu. Mi smo, kao i igrači Partizana, tokom sezone odigrali više od 50 utakmica posle kojih smo normalno čestitali rivalu na pruženoj partiji. Time sam se rukovodio i tokom utakmica polufinalne serije. Kao kapiten svoje ekipe smatrao sam da imam obavezu i dužnost da pružim ruku rivalskim igračima posle svake utakmice u polufinalnoj seriji. S tim u vezi, prijaju mi pohvale selektora Aleksandra Đorđevića, ali bih još jednom ponovio da je to načelo kojeg ću se uvek pridržavati – poručio je Mitrović na početku razgovora za Danas.

* Na primeru vašeg odnosa sa Nikolom Milutinovim iz Partizana možda se i najbolje vidi u kojoj ste meri uspeli da prijateljstvo ne pomešate sa takmičarskim nabojem, a da istovremeno vaše drugarstvo ostane ne okrznuto?

– Ne znam koliko je javnosti poznato Milutinov i ja smo druženje započeli još kao klinci, s obzirom da smo išli u istu školu košarke u Novom Sadu. Obojica smo potom prešli u Hemofarm, gde smo produbili naše prijateljstvo u mlađim kategorijama, često smo bili cimeri ili u susednim sobama. Za mene je bilo potpuno normalno da mu se nađem posle svakog derbija tokom polufinalne serije. Na terenu se nismo štedeli, što se videlo, ali smo pre i posle utakmica prijateljstvo stavljali u prvi plan. U Beogradu se takođe družimo, viđamo kada nam obaveze to dozvole.

* Sa još jednim nekadašnjim članom Hemofarma imali ste naporne duele za vreme polufinalne serije. Kako je bilo nositi se sa fizički snažnim i iskusnim Milanom Mačvanom, koji ima dobru leđnu tehniku, kao i šut sa distance?

– Od samog starta bio sam svestan koliko Partizan na polju taktike polaže u Mačvana. Njega takođe poznajem iz perioda kada sam kao junior dolazio na treninge seniora Hemofarma, u periodu kada je Mačvan bio najkorisniji igrač ABA lige u dresu vršačkog kluba. Izuzetno je teško nositi se sa tako iskusnim i snažnim igračem, koji poseduje kompletnu tehniku na mestima u centarskoj liniji. Njega ne možete u potpunosti zaustaviti, naročito zbog činjenice da je imao veliku minutažu, ali mu možete smanjiti procente šuta, broj skokova…. Nadam se da sam u tome i uspeo, uz pomoć timskog pristupa u odbrani.

* Spomenuli ste skokove, segment igre u kojem je Partizan godinama dominirao. Otkrijte nam tajnu vaše dominacije u tom delu, pogotovo u prelomnom, trećem meču?

– Posle druge utakmice, u kojoj smo podbacili u svim segmentima, u trećem meču smo bili rešeni i motivisani da vratimo prednost domaćeg terena. Iz te velike želje došli su i skokovi, pogotovo ofanzivni, koji su zaista proizvod entuzijazma. Jeste fraza, ali je tačna. „Napad može da te ne ide, ali je odbrana stvar želje“. Zbog činjenice da u prva dva meča nisam puno igrao, bio sam i odmoran za treću i četvrtu utakmicu, želeo sam da se nadmećem sa Mačvanom i uz pomoć saigrača, timskom odbranom, sveli smo njegov učinak na pristojnu meru.

* Ostvarili ste najvažniji cilj u , u čemu ćete pronaći motiv do kraja sezone?

– U tome da nam se pruža prilika da postanemo prva Zvezdina generacija koja će osvojiti regionalnu ABA ligu. Imamo priliku da postanemo deo slavne istorije što je preveliki motiv, kao i da prekinemo post od 1998. kada smo poslednji put bili državni šampioni. Zar postoji nešto veće i značajnije od tih izazova i ciljeva – retorički je odgovorio Mitrović.

* Opšti je utisak da ste ove sezone doživeli potpunu afirmaciju u Zvezdi, postali ste interesantni i pojedinim evropskim velikanima. Navijače sigurno zanima da li će vas i sledeće takmičarske godine gledati u istom crveno-belom dresu?

– Odmah posle završene polufinalne serije počele su priče ko će ostati, a ko otići na kraju sezone. Rano je za takvu vrstu razgovora u ovom trenutku, ono što mogu da kažem jeste da sam bliži ostanku, nego odlasku iz Zvezde. Ovo je moja prva sezona u kojoj sam doživeo igračku afirmaciju, mišljenja sam da je još uvek prerano za odlazak, sešću sa ljudima iz kluba na kraju sezone i verujem da ćemo se dogovoriti o daljoj saradnji – završio je Mitrović u optimističnom tonu koji će sigurno prijati pristalicama Zvezde.

 

Počinje prodaja karata za finale protiv Cedevite

Klub sa Malog Kalemegdana saopštio je da će karte za finalnu seriju, u kojoj će Zvezda imati prednost domaćeg terena, početi da se prodaju u četvrtak od 10 časova u svim poslovnicama Eventima, a svaka osoba će moći da kupi najviše četiri ulaznice. U četvrtak i petak prodavaće se samo kompleti karata koji će važiti za sve tri eventualne utakmice u Beogradu. Pojedinačna karta na tribinama koštaće 600 dinara, a komplet ulaznica za sve tri utakmice 900 dinara. Pojedinačna karta u parteru B koštaće 900 dinara, a komplet ulaznica 1.400 dinara. Pojedinačna ulaznica za mesto u Plavoj i Beloj loži 1.200 dinara, a komplet ulaznica 2.200 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari