Site name

Borba sa albanskom mafijom - nulta tačka unutrašnjeg dijaloga

Parović: Trenutak za obračun

Pokrenuto pitanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji mnogi su iskoristili da srpskoj javnosti ukažu kako je neophodno što pre osloboditi se tog "balasta".

17

Piše: Miroslav Parović

01. avgust 2017. 14:30

Neko je to uradio vulgarno, a neko se potrudio da to akademski uvije u priču po kojoj je ratni huškač svako onaj ko se i usudi da ne prizna "realnost".

Nazovite me naivnim, ali ja sam unutrašnji dijalog doživeo kao poziv da zajedno nađemo rešenje kako da dosta tešku realnu situaciju makar malo popravimo i preokrenemo u našu korist. Stoga, smatram da mi kao društvo moramo definisati mehanizme kojima ćemo ojačati naše pozicije ne samo oko kosovskog pitanja već generalno oko gorućih problema koje kao narod imamo.

Ne smemo zaboraviti da je ništa manji izazov za Srbiju pitanje zaštite Republike Srpske ili pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, te da ukoliko budemo srljali i ne budemo našli adekvatne poluge može da se desi da zatvaranje "pitanja Kosova" bude uvertira za otvaranje novih pitanja poput recimo pokušaja unitarizovanja BiH i ukidanja Srpske. Takođe, ukoliko se baci pogled na planove za tranzitne saobraćajne i energetske puteve može se videti da konačno priznanje Kosova otvara mogućnost da NATO do kraja konfiguriše "južni koridor" i da time u potpunosti u drugi plan baci putni koridor 10 (od Istanbula do Zapadne Evrope) kao i gasovod Turski tok (od Rusije ka Srednjoj Evropi), a što bi onda značilo da bi se Srbija umesto na tranzitnim pravcima našla na periferiji i tako bila trajno onemogućena da se ekonomski razvije.

Iz tog razloga kao nultu tačku unutrašnjeg dijaloga predlažem dogovor o početku radikalnog obračuna sa albanskom mafijom na onoj teritoriji nad kojom imamo faktički suverenitet. Momenat za to je idealan, imajući u vidu da je nedavno predsednik Francuske, Emanuel Makron upravo označio teritoriju Kosova kao glavnu uporišnu tačku i logistički centar za terorističke grupe koje haraju Zapadnom Evropom. Slične tvrdnje iznose i nemačke i ruske bezbednosne agencije, a da stvar bude još povoljnija po nas, čak je i u novom izveštaju Stejt departmenta bezbednosna situacija na Kosovu označena kao zabrinjavajuća. Važnost obračuna sa mafijaškim i terorističkim grupama sa Kosova leži u činjenici da su upravo ove grupe u samom temelju te kvazidržave i da na taj način i faktički doprinosimo jačanju naše pozicije time što slabimo protivničku.

Hajde da zamislimo koliko bi se još dodatno usložnili odnosi među Albancima ukoliko bi im Srbija presekla tranzitne puteve za šverc oružja i droge? Koliko bi njihovi klanovi među sobom počeli da ratuju kada bi počeli radikalno da im se smanjuju prihodi? Koliko bi tek onda bili negativni izveštaji o bezbednosnom stanju na Kosovu!

Vreme i okolnosti konačno rade za Srbiju jer Evropa neće mafiju i teroriste sa Kosova pod svojim okriljem. Baš zbog toga mi i moramo otvoriti dijalog o našoj ulozi kao naroda i države u okolnostima u kojima se interesi Evrope i NATO razilaze po mnogim pitanjima, uključivši i pitanja Kosova i Metohije. Zato dok razgovaramo o svemu, pa i o ustavnoj preambuli hajde da zatvori u Srbiji počinju da se popunjavaju članovima kriminalnih klanova sa Kosova. Sve ovo bi nam davalo sve veći manevarski prostor u tom svojevrsnom parničnom postupku oko Kosova i Metohije, a što bi svojevremeno rekao Brana Crnčević: "Barem mi Srbi umemo da se parničimo."


*Autor je predsednik Narodnog slobodarskog pokreta

povezane vesti

komentari (17)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

dop

01. avgust 2017.

Bot!

Мiloš J. Kosovac

01. avgust 2017.

Gde da nađemo tako pametne Srbe koji nam se nude da vode državu? Ovo što Vi predlažete je temeljito ozbiljno i stručno, a treba kao prvo sruštiti i stopiti spomenik najvećeg lažova i lopova Nikole Pašića, pa još lep Trg nosi ime tog hokštaplera! Ali kako to uraditi pored Vučića koji radi jedino na tome da mu srpske budaletine nekada podignu spomenik ispred Skupštine za da gleda svog radikala Pašića.

Toma

01. avgust 2017.

A šta je sledeće posle priznanja Kosova? Sandžak, Vojvodina, Preševo...?

misko

01. avgust 2017.

Odavno je dosao taj trenutak, samo niko to njeca da prizna.

mica

01. avgust 2017.

pa dijalog je ključ svega. dok se mi ne dogovorimo ništa se neće rešiti. ovako samo možemo da sedimo i da čekamo da neko drugi odlučuje umesto nas.

Hedona

01. avgust 2017.

Ma koji trenutak za obručan ovo je strašno šta se radi.

zlatka

01. avgust 2017.

Srbija ima snage, pametnih ljudi i ideja da pronadje resenje za Kosovo i sebe samu.

Ivona

01. avgust 2017.

A sta se radi? Do sada se samo pricalo o tome, niko nista nije preduzeo, konacno se neko osmelio da resi taj problem i opet ne odgovara pojedinima...

Dušica

01. avgust 2017.

Jedinstveni I slozni moramo naci resenje

Kalča

01. avgust 2017.

Slažem se, treba u potpunosti razbucati i zgaziti albansku mafiju. Ali, autor ništa ne reče o tome šta treba činiti sa srpskom mafijom na Kosovu. Albanska i srpska mafija na Kosovu čine jedinstveni kriminalni blok. Međusobno sarađuju i štite.se. Nacionalist, kao i svaki nacionalist, prihvata samo polovinu slike. Jednu stranu bi da razbije, drugu bi da zaštitnički prigrli. Zato i propadamo već 30 godina.

Goran

02. avgust 2017.

Paroviću svaka čast, svako ko želi dobro ovoj zemlji prihvatio je spomenuti dijalog kao rešenje za problem koji traje isuviše godina unazad.

Haris

02. avgust 2017.

Retko ko želi da prizna da je dijalog do sada možda i najbolje rešenje za Kosovo.

Бојана Ћосић

02. avgust 2017.

Врло,врло занимљива прича! Господин Паровић увек има занимљиве ставове и другачије патриотске погледе од свих других! Његова прича свакако завређује пажњу и допринела би дијалогу! Увек је добро чути сваког ко уме да осветли неки проблем из другачијег угла! То је Паровић и сада показао! Свака част на том аналитичком промишљању!

Lun

02. avgust 2017.

Vucic ce naci najbolje resenje

misljenje

02. avgust 2017.

Dijalog je jedino resenje koje moze doneti upotrebljiv ishod. Sve ostalo bi bilo uzalud.

ZAF

02. avgust 2017.

Poziv na dijalog je poziv da se nadje najbolje moguce resenje za Kosovo.. ne da priznamo Kosovo, kao sto neki pricaju..

bogdan trojkaš

03. avgust 2017.

Preče od dijaloga o Kosovu je dijalog u ukidanju diktature u Srbiji.