Site name

Zašto je Šabac slobodan

Posle šest godina od "dolaska Vučića", od 26 gradova u Srbiji samo je Šabac ostao grad gde nije na vlasti SNS, što bi se reklo slobodni grad.

2

Piše: Dragan Eraković

11. januar 2018. 16:30

Zašto je Šabac slobodan

Foto: FreeImages / Cierpki

Čak ni prestonica gde su univerziteti, nacionalne kulturne i druge institucije, slobodarska tradicija, postao je prestonica nemogućih misija, Beograda na vodi, šljaštećeg kiča, krađe na veliko, rušenja vrednosti...

Šabac za tu slobodu može da zahvali delom i svojoj čivijaškoj tradiciji, nepristajanju na udvorištvo i podilaženje vlastodršcima. Pa tako Šabac zvanično nikad nije posetio ni Slobodan Milošević, zato što je ovde predsednik organizacionog odbora obeležavanja 150 godina Šabačke gimnazije bio Ivan Stambolić. Takođe tadašnji opozicioni odbornik Zoran Gvozdenović Rendža je tužio Miloševića zbog uvrede kada je opoziciju nazvao janičarima, i to je dospelo i u Četvrti opštinski sud u Beogradu. U Šapcu su na vlasti stranke koje nisu pristale na ultimatum svojih centrala iz Beograda, pa je tako formirana stranka Zajedno za Srbiju od ogranka DS, a pokret Zapadna Srbija nastao je iz URS-a. Upravo zbog toga poverenje građana dobila je široka koalicija sa DS, SPO, Zeleni Šabac, Levica Srbije, NS, JS, Nova stranka, Udruženje "Selo-grad". I u centru te politike je građanin, a velika novina u političkom životu je referendum o projektima koji se finansiraju iz poreza. Ove godine o tome će odlučivati građani u svih 60 mesnih zajednica. A da bi se došlo do sredstava i ekonomskog razvoja mnogo je uloženo u severozapadnu industrijsku zonu, najveću u Srbiji. Tu je došla i najveća grinfild investicija u Srbiji, japanska korporacija Jazaki, i gde će posao dobiti 1.700 radnika. Za poslednje tri godine zaposleno je više od tri hiljade radnika, i prvi put posle nekoliko decenija u Šapcu manje je od deset hiljada nezaposlenih. A da bi bila najpovoljnija destinacija za investiranje osnovni preduslov je efikasna uprava, a radi se po međunarodnom sistemu kvaliteta ISO 9000. Geslo lokalne politike, na čemu su i dobijeni izbori, da niko neće biti zaboravljen, da niko neće biti gladan, da će oni koji hoće da rade biti zaposleni. I ovde su najbolji studenti, stipendisti grada, savetnici gradonačelnika. Ne manji značaj ima i ulaganje u kulturu, čak sedam odsto iz gradskog budžeta. Za medijske projekte Šabac izdvaja 40 miliona dinara, iz budžeta od oko tri milijarde dinara, a poređenja radi Beograd sa budžetom od sto milijardi dinara dao je 80 miliona, i to medijima bliskim gradskoj vlasti.

Autor je novinar iz Šapca

povezane vesti

Novi fenomen: Cenzura bez komisija

0

Piše: Nebojša Bradić

Lažna scena

0

Piše: Jasmina Lukač

Javno servisiranje vlasti

0

Piše: Rade Veljanovski

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Anastasija Marković

11. januar 2018.

Ipak sve pare za medijske projekte dobili su mediji iz Beograda, jedino list/portalal DANAS objektivno i stalno prati život i rad u Šapcu, ostali su uzeli pare na lepe oči.

Sveti Vid

12. januar 2018.

Sramota je gospodine Erakoviću da pišete to što pišete. Jer je sve to samo poluistina. Pre svega da objasnim da ja nisam pristalica SNS i Vučića, cak veliki protivnik. A Šabac je ogledalo centralnoj vlasti. Iste sisteme vrednosti imaju istim se prtiscima i ucenama bave. Održavaju biračko telo ucenama i pritiscima na zaposlene u javnom sektoru. Na vlasti su ljudi koji nemaju dana radnog staža a od bavljenja lokalpolitikom su stekli veliko bogatstvo. Tehničko osoblje na tv Šabac nije primilo platu sest meseci. Podrinske novine su tu kao privatne. Nikada ne bi izdrzale trzisnu utakmicu da nema zasipanja para u njih iz gradskih, javnih, preduzeca. Sloboda o kojo pises placenicki novinaru je daleko od realnog stanja koje vidim ja kao gradjanin ovog grada. Zivela Srbija!