Site name

Objavljen raspored učenika po obrazovnim profilima i srednjim školama

Informatička odeljenja ostala prazna

Upis u specijalizovana odeljenja za učenike obdarene za informatiku i računarstvo doživeo je debakl, jer je od 13 gimnazija u kojima postoje ova odeljenja kvotu uspelo da popuni samo četiri.

7

Piše: V. Andrić

Beograd 03. jul 2017. 21:52

Foto: Vesna Andrić

Izuzetno loši rezultati su zabeleženi u Beogradu, gde je od oko 130 učenika, prijemni ispit položilo samo 33. U beogradskog gimnaziji "Sveti Sava" od 20 planiranih, upisano je samo pet učenika, u Osmoj samo jedan, a u Zemunskoj troje. Kvotu je uspela da popune jedino Prva beogradska gimnazija, a van prestonice novosadska gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj", Šabačka i Mitrovačka.

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, od planiranih 40 učenika, upisano je 22, a po jedno odeljenje će uspeti da formiraju niška gimnazija "Bor Stanković" i "Svetozar Marković" u Jagodini. U Užičkoj gimnaziji upisana su samo dva đaka, u gimnaziji u Somboru troje, a u Gimnaziji "Sveti Sava" u Požegi 12, od predviđenih 20.

U Ministarstvu prosvete juče nismo dobili odgovor šta će biti sa ovim đacima, s obzirom da je uslov za formiranje odeljenja da ih ima najmanje 15. I u drugim srednjim školama sa specijalizovanim odeljenjima ima dosta praznih mesta. Među matematičkim odeljenjima, kvotu je u potpunosti ispunila samo Matematička gimnazija u Beogradu, dok, recimo, u ivanjičkoj gimnaziji u odeljenje za obdarene nije upisan nijedan đak.

Irena Brajević, direktorka Osme gimnazije u Beogradu, kaže za Danas da su odeljenja za učenike obdarene za informatiku i računarstvo ove godine beogradske gimnazije dobile prvi put, ali da je informacija o tome stigla kasno, svega dva dana pre početka prijavljivanja učenika za polaganje prijemnog. Drugi problem je što ni škole, ni učenici nisu bili detaljno obavešteni o načinu polaganja prijemnog ispita, odnosno da netačan odgovor donosi negativne bodove.

Brajevićeva kaže da su deca bila zatečena, jer nisu znala pravila, te da se ranije nikada nisu sreli sa takvim načinom ocenjivanja, niti je to objašnjeno u Konkursu za upis učenika u srednje škole Ministarstva prosvete. U tom konkursu samo piše da se za upis u ova odeljenja polaže test iz matematike, na kojem se može ostvariti maksimalno 240 poena, a da bi se položio prijemni potrebno je najmanje 120 bodova.

S druge strane, Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije u Beogradu, kaže za Danas da su beogradske škole prvi put ove godine dobile ta odeljenja, ali da je očigledno da se ni one, ali ni učenici nisu dovoljno spremili. Ognjanović kaže da je prijemni za informatička odeljenja bio neuporedivo lakši od prijemnog za matematička odeljenja, te da se sistem sa negativnim bodovima i kod njih primenjuje i da, čak i da su učenici bili detaljno upoznati sa njim, to ne bi mnogo promenilo sliku. On objašnjava da su zadaci na prijemnom ispitu sa višestrukim izborom, te da su negativni bodovi uvedeni kao jedna vrsta korekcije da se ne bi desilo da učenik nasumičnim pogađanjem zaradi poene. Ognjanović je uveren da učenici nisu bili dovoljno informisani o uvođenju informatičkih odeljenja, jer je, s obzirom na popularnost IT struke, nemoguće da se u Beogradu prijavilo samo stotinak zainteresovanih. On smatra da će već iduće godine biti neuporedivo više kandidata. Prva beogradska gimnazija je uspela da popuni kvotu za informatičko odeljenje, jer su se upisali đaci koji su u Matematičkoj gimnaziji položili prijemni (koji se priznavao i za informatička odeljenja), ali su ostali ispod crte.

Neraspoređeno samo 1.470 đaka

Juče je objavljen raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima, a danas i sutra raspoređeni đaci će se upisivati. Kako nam je rečeno u Ministarstvu prosvete, 84 odsto učenika je raspoređeno po nekoj od prve tri želje. U prvom krugu je raspoređeno 64.337 učenika, od toga po prvoj želji 39.084, po drugoj 10.142, a po trećoj 4.858 đaka. Neraspoređeno je 1.470 učenika, a za njih je preostalo 2.946 mesta u trogodišnjim i 5.334 mesta u četvorogodišnjim obrazovnim profilima.

U trogodišnje obrazovne profile je upisano 10.515 učenika, a u četvorogodišnje 53.822, od čega je u gimnazijama 15.763 učenika. U Ministarstvu kažu da su i ove godine najtraženiji obrazovni profili iz područja rada zdravstvo i socijalna zaštita. Među najpopularnijih 16 obrazovnih profila u Srbiji, polovina je u medicinskim školama. Veliko interesovanje je vladalo i za elektrotehničara informacionih tehnologija u elektrotehničkim školama, kao i profile u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu, gde je bilo mesta samo za najbolje učenike. 

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

katica

03. jul 2017.

A šta je tu čudno....vraćamo se unazad, sad smo u 19 veku...danas sam bila u jednoj pošti...službenice se "plaše" računara,...,eh taj računar kad se uzjoguni "oće da ujede"...šta će srbadiji ta tehnika....za nas su opančići na kljunčiće...

Мирослав Б Младеновић Мирац Власотинце, математичар у пензији

03. jul 2017.

Miroslav Mladenovic Miroslav Mladenovic Није све у компјутерима-има нешто и ИЗМЕЂУ у дечјим главама у школи!

Snezana Janjic

04. jul 2017.

Ucenici koji su rasporedjeni u Gimnaziju " Sveti Sava" ,VIII i Zemunsku sada su osteceni ,jer iako su polozili ovaj vrlo tezak prijemni ispit iz matematike za posebno nadarene ucenike,ne mnogo laksi od prijemnog u Matematickoj,sada ce biti rasporedjeni koje kude ! Moje dete je polagalo prijemni i u Matematickoj i u I gimnaziji,oba je polozilo,ali kaze da mu je u Matematickoj cak bilo lakse. Sada ce morati da upise nesto drugo sto nismo planirali,jer nema dovoljno ucenika ni za dva informaticka odeljenja . Ministarstvo bi trebalo da ima korektan odnos prema ovih nekoliko ucenika i da ih sve upise u odeljenje u I gimnaziji.Ispit je bio tezak,zato ostali ucenici nisu mogli da ga poloze,a interesovanja je bilo dovoljno da se popune sva odeljenja...medjutim,nije bilo dovoljno znanja da bi se polozio ispit za posebno nadarene ucenike...Ako je vec tako,ispostujte bar pokazano znanje ovih ucenika koji su polozili prijemni ,a zele da ostanu na ovom smeru...Nije fer prema tim nadarenim ucenicima da sada ne znaju gde ce se upisati !

Snežana Tijanić

04. jul 2017.

Obrazovanje?

it

06. jul 2017.

Bruka i sramota. Srpska mladjarija toliko poznata po svojim informatickim skilovima... (surfuju inernet, tvituju ko niko, ganjaju pokemonove, o selfijima sto prave da ni ne pricamo). Kad tamo cvrc milojko. A Vucic stalno zovka razne Zukerberge da investiraju u srpski IT. ...

Zoran M.

07. jul 2017.

Dovoljno je pomenuti Banke. Danas odem u Banku koja je promenila naknade za pravna lica i kazu ovako: održavanje računa bez e-bankinga je 350 dinara mesečno a sa e-bankingom 500 dinara mesečno. Koja je logika: ukidam e-banking u 2017 godini koji koristim od 2007 godine. To je Srbija i njen napredak kao i svet IT. Ne daj samo Bože da je Srbija izmislila internet!

Misliša

07. jul 2017.

"Teško nogama pod ludom glavom". Nisu deca neobrazovana ni kriva za ovu sramotu. Naprotiv, ovaj ispit nisu položili oni koji su osmislili sistem koji u praksi ne funkcioniše. Neko prima platu u ovoj zemlji da unapredi sistem obrazovanja a kada se podvuče crta, rezultat njegovog rada je da se ukidaju odeljenja koja nisu uspela ni da budu stvorena. Pa ćemo iduće godine da probamo ponovo. A ko je kriv za to ? Deca koja nisu dovoljno pametna ?