Site name

Izmenjen pravilnik o vrsti stručne spreme nastavnika izbornih predmeta u osnovnoj školi

Master učitelji moći će da predaju informatiku

Informatiku kao izborni predmet ubuduće će moći da predaju i master učitelji koji su tokom studija ostvarili 90 ESP bodova iz oblasti informatike i računarstva.

12

Piše: V. A.

Beograd 13. januar 2018. 15:10

Master učitelji moći će da predaju informatiku

Foto: FoNet / BeoInfo

Njih će škole moći da zaposle ukoliko nema odgovarajućeg kadra propisanog pravilnikom o vrsti stručne spreme nastavnika koji mogu da predaju izborne predmete u osnovnoj školi. U Ministarstvu prosvete kažu da se razmišlja o mogućnosti da master učitelji mogu da predaju i informatiku od petog do osmog razreda, koja je od prošle godine obavezan predmet, ali da tome treba da prethode obuke nastavnika.

- Nama nije cilj da budemo konkurencija onima koji su završili Elektrotehnički ili Matematički fakultet, a imaju interesovanje da rade u obrazovanju. Međutim, većina njih nije motivisana da radi za platu od 45.000 dinara, a potreba da ovim kadrom postoji. Tokom pet godina školovanja i kroz izborne predmete učitelji mogu da steknu kompetencije da predaju informatiku u osnovnoj školi. Smatram da će master učitelji biti bolji nastavnici od inženjera koji su završili tehničke fakultete, jer sadržaji iz informatike u osnovnoj školi nisu komplikovani, a važniji je način predavanja, za šta su naši studenti potpuno osposobljeni - kaže za Danas Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Osim master učitelja sa 90 ESP bodova iz informatike i računarstva, ovaj izborni predmet moći će da predaju i strukovni specijalisti ako u okviru završenih studija imaju položenih najmanje pet informatičkih predmeta (od toga najmanje jedan iz programiranja i isto toliko iz oblasti objektno orijentisano programiranje) i najmanje dva predmeta iz matematike ili teorijskog računarstva. Ove novine predviđene su izmenama pravilnika o vrsti stručne spreme koji definiše koji nastavnici mogu da predaju izborne predmete u osnovnoj školi. 

Predškolci zadovoljni povišicom plata

Beograd - Prosečna plata u predškolskim ustanovama u Beogradu iznosi 40.000 dinara, a povišica od 10 odsto biće isplaćena 5. februara sa obračunom za januar, kažu za Danas u Gradskom odboru samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda.

Predsednica tog sindikata Snežana Jović za naš list ističe da su zaposleni u predškolskom obrazovanju zadovoljni najavljenim povećanjem zarada, jer je, kako kaže, to pokazatelj da nadležni misle na one koji brinu o 60.000 dece u Beogradu.

- Dogovor je postignut nakon niza sastanaka sa gradskim sekretarom za obrazovanje i dečju zaštitu Slavkom Gakom jer za stolom konačno imamo nekoga ko razume naš položaj, ko se bori da što više dece bude uključeno u predškolsko obrazovanje, ali i ko misli o uslovima rada zaposlenih - kaže Jović.

povezane vesti

komentari (12)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milan Sukovic

13. januar 2018.

Zaštito tako bitan predmet dati učiteljima, nedopustivo.

Radovan

13. januar 2018.

Ako ovako nastave master ucitelji ce poceti da predaju sve: fiziku, hemiju, biologiju,.. Sto da ne kada mogu informatiku. Uciteljski fakultet nije kompetentan da skoluje kadar za ovakve predmete. Ali kao i sve kod nas fakulteti koji su blize vlasti mogu da proguraju i da se u skoli uci da je zemlja ravna ploca. Ljudi uozbiljite se!! Moja cerka tvrdi da se njenoj nastavnici informatikle svi smeju, jer nista ne zna. Secam se svoje nastavnice engleskog u 3 i 4 razredu. Ona nije znala da se I (ja) pise uvek velikim slovom.

it inzenjer

13. januar 2018.

Pa naravno da smatra da su njegovi studenti bolji, kakav bi bio profesor da nije to rekao..... Kako inzenjeri predaju u srednjim skolama I na faksu, "nije mi jasno".. Ps. Neki inzenjeri rafe za manje pare nego profesori..

Profesor

14. januar 2018.

Nije se cuditi ovim glupostima da su ucitelji koji nemaju ni cestitu gimnaziju obrazovaniji od inzenjera elektrotehnike ili masinstva .Mnogima je promakla vest od pre par nedelja da je u jednom nasem gradu za direktora medicinskog centra umesto lekara postavljena medicinska sestra.Ako su ucitelji obrazovaniji od profesora pa su im direktori zasto ne bi i medicinske sestre bile direktori doktorima valjda su i one obrazovanije od njih? Da li neko stariji mozda zna da li je ovakvih bisera bilo 1946. ?Ja sumnjam zaista.

Višekruna

14. januar 2018.

Na šta će ličiti ta nstava? Bolje smanjite broj časova deca su preopterećena!

Informatičar

15. januar 2018.

Radim u 6 seoskih škola, predajem informatiku, na fakultetu sam položio 5 ispita matematike, a nemam prava da predajem matematiku u OŠ, a učitelj će deci predavati informatiku [programiranje~py ton] 6. razred. Pa da li je ovo moguće više, kako nema kadra, u okruzima na 100km od moje opštine ne mogu da se ukrupnim, nemam 100% a 6 škola, koga više zajebavate.

Bruka

15. januar 2018.

Da li je moguće da će učitelji koji su iz informatike polagali kuckanje u Wordu, učenje napamet par definicija, surfovanje internetom, učitelji koji na Učitečjskom fakultetu u Negotinu, istureno Vranjsko odeljenje i nemaju računarski kabinet da predaju programiranje deci... Bruka, sramota, lakrdija

Petar Markovic

16. januar 2018.

Moramo biti svesni stanja u skolama. Zaista se smeju mnogim nastavnicima informatike, jer niti znaju da predaju niti znaju sadrzaje. Mislim da ucitelji znaju da predaju, a verujem da mogu da nauce osnovne pojmove iz informatike ukljucujuci i elemente programiranja. Pogledajte programe informatike i shvaticete da to i nije slozeno programiranje, nego teorija algoritama, sa elementima programiranja. Pa to deca moraju da savladaju sa 14 godina, a da ne može zrela osoba sa 20. Treba im dati sansu i mogu zaista da budu bolji od sadasnjih nastavnika informatike.. Razumeo sam da to nece moci svi ucitelji nego mali procenat onih koji su mogli da zavrse i FON i ETF da su se tako opredelili. Najlakse je da unapred napadamo. Neka im je srecno.

Emilija

16. januar 2018.

Sistem negativne selekcije na svim nivoima će nam doći glave. Neka nam fakulteti objave podatke sa kakvim uspehom se deca upisuju i koja je prosečna ocena za vreme studija. Svi bi se uhvatili za glavu. A onda takvi kadrovi predaju sve predmete kao univerzalni znalci. Još se za njih., pošto su veoma rasprostranjeni po školama čuva nastava, da se slučajno neko stručan ne bi javio za popunu ili dopunu norme. Rezultat ovako katastrofalne obrazovne politike je nesaglediva katastrofa koja proizilazi iz neznanja, itd. Moglo bi se o ovakvim pojavama pisati još ovoliko, ali pametnom, dosta!

Savka

16. januar 2018.

Živela sam u Nemačkoj i sasvim je normalno da učitelji predaju više predmeta. Informatiku predaju u svim razredima osnovne škole i najbolje su ocenjeni, Pratila sam i rezultate uspešnosti dece na medjunarodnim testovima i deca šetvrtog razreda su među 25% najboljih u Evropi. Bravo učitelji i ne obazirite se na komentare

Aleksandar

17. januar 2018.

Hvala bogu da novinari pišu nešto afirmativno o obrazovanju. Svi očekujemo promene koje dižu kvalitet. Ovo je jedan od primera pozitivnih promena i bilo bi dobro da ih ima više. Lepa vest i drago mi je da je Danas to objavio.

Marija Novakovic

17. januar 2018.

Svi znaju da su učitelji najbolji u radu sa decom. Srednja škola je je primer lošeg odnosa nastavnika prema radu. Čudim se da neki osporavaju sposobnosti učitelja, jer to mi liči na borbu za posao onih koji ne razmišljaju o kvalitetu nego samo o diplomi. Nije samo diploma merilo kompetencija. Mislim da učitelji i sada znaju informatiku, jer je najviše primenjuju u školi. Ako su spremni da uče neka se usavršavaju i predaju sve što mogu.