Site name

Predlog sindikata da se poslodavci koji ne isplaćuju plate krivično procesuiraju

Zbog nedavanja plata država goni okruglo jednog poslodavca u Srbiji

Ako nema političke odluke da se nekome gleda kroz prste, država kontroliše ono za šta je ona zainteresovana

Po ko zna koji put sindikati će sledeće nedelje pripremiti i poslati nadležnim institucijama predlog da se izmeni zakonska procedura kako bi poslodavci koji ne isplaćuju zarade zaposlenima snosili krivičnu odgovornost, odnosno išli u zatvor.

4

Piše: M. Obradović

Beograd 22. april 2017. 13:39

Foto: Fonet

Prema rečima predsednice Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije Ranke Savić tražiće izmenu dela krivičnog zakonika kako bi, ukoliko se ispune uslovi, poslodavci koji u dužem periodu ne isplaćuju zarade bili krivično gonjeni.

Oni će predložiti i osnivanje službe pri Poreskoj upravi ili posebne agencije koja bi kontrolisala uplate zarada i doprinosa, slično onome što je nekada radila Služba društvenog knjigovodstva (SDK).
Iako Zakon o radu određuje u članu 16 da je poslodavac dužan da zaposlenom za obavljeni rad isplati zaradu, osim prekršajnih nema drugih sankcija. U Ministarstvu pravde podsećaju da član 163 Krivičnog zakonika predviđa da će se onaj ko se svesno ne pridržava zakona ili drugih propisa o pravima po osnovu rada kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

"Koliko znamo, a istražili smo sudsku praksu u Srbiji, niko nikada nije krivično odgovarao za neisplaćene zarade zaposlenima. Prema našim podacima 300.000 ljudi u Srbiji, zaposlenih i u državnim i privatnim firmama ne prima plate na vreme, odnosno kasni se od 30 dana pa do nekoliko godina. Koliko kasne uplate poreza i doprinosa ne znamo, jer nema evidencije. Saznamo samo kada odemo sa papirima za penziju", kaže Savić.

Ipak, prema podacima Ministarstva rada i socijalne zaštite u prva tri meseca ove godine inspekcija rada je protiv odgovornog lica kod jednog poslodavca podnela i krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, na osnovu odredbe člana 163. Krivičnog zakonika, zbog svesnog nepridržavanja Zakona o radu, čime je zaposlenima uskratio pravo na zaradu.

Prema rečima Ranke Savić, a koje potvrđuje i Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, danas Poreska uprava revnosno kontroliše naplatu poreza i doprinosa i posle mesec dana kašnjenja blokira račun firme.

"Ako nema političke odluke da se nekome gleda kroz prste, država kontroliše ono za šta je ona zainteresovana. Ono što je nas iziritiralo je što nikoga nije briga ako firma ne uplaćuje zaradu zaposlenom. Jedino reaguju kada mi pošaljemo prijavu ministarstvu rada ili Poreskoj upravi. Pošalju tamo inspekciju i onda se vrate sa odgovorom da je firma u teškom stanju i ostane na tome", kaže Savić, dodajući da razume tešku situaciju u kojoj se nalazi privreda, ali da je pitanje da li su nam potrebne firme koje ne plaćaju plate.

Nebojša Atanacković smatra da neisplaćivanje zarada ne bi trebalo da bude tretirano kao redovno krivično delo, jer za to treba dokazati nameru.

"Ako se firma nađe u lancu nelikvidnosti i ne može da naplati svoje potraživanje, normalno je da će doći u situaciju da nema novca. Mnogi se zadužuju kod banaka da bi isplatili obaveze, ali dosta njih ne može da dobije kredit. Posebno mala i srednja preduzeća koja država već opterećuje toliko da im samo još to fali da idu u zatvor", kaže Atanacković dodajući da svakako treba kazniti svakog ko zloupotrebljava zaposlene i namerno ih ne plaća.

U slučaju Goše u kojoj su radnicima u četiri godine ostali dužni 15 do 20 plata i kojima nije uplaćen ni dinar za doprinose Atanacković postavlja pitanje kako je uopšte moguće da toliko dugo nisu plaćane obaveze i da bi na to pitanje prvo država trebalo da odgovori, pa onda da tera poslodavce u zatvor.
Za Željka Veselinovića, predsednika sindikata Sloga, najveći problem su državni funkcioneri koje partija postavlja da upravljaju državnim firmama koje posle zaduže, oteraju u dubiozu i ne plaćaju zarade zaposlenima, a njihove dugove pokrivaju svi građani Srbije.

Kazna do dva miliona dinara

Kako objašnjavaju u Ministarstvu rada, ako poslodavac ne isplati zaposlenom zaradu, inspektor rada protiv poslodavca podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u kojem se mogu izreći kazne od 800.000 do 2.000.000 dinara. Ministarstvo upućuje zaposlene da prijave inspekciji rada nepravilnosti vezane za isplatu zarada bilo telefonom, pismom ili imejlom. Oni pozivaju da pored inspekcije zaposleni kojima se isplaćuje zarada manja od minimalne minimalne treba da se obrate nadležnom sudu.

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Zrenjaninac

22. april 2017.

Zrenjaninska "Beohemija" koja je nedavno iz bankrota prodata za 20 miliona Eura (a sa dugom prema bankama i malim poveriocima od 130 miliona Eura),duguje radnicima tri (3) plate i nekoliko godina neplacenog radnog staza !! Toliko o "pravnoj drzavi" tj. o vladavini prava u ovoj "banani" !!!

Непоштено објашњење

22. april 2017.

Какве везе има "ланац неликвидности" са исплатом зарађене плате?! Зашто радник да испашта због газдиних проблема? Нека газда лепо распрода аутомобиле, станове, нека се одрекне луксуза- да би исплатио оно што је дужан. Сталним изговарањем да "и њему дугују", ствара се ланац непрекидне финансијске дисциплине. Да скратим: да ли би нпр. ЕПС прихватио изговор г. Атанацковића: Не могу да платим рачун, није ми исплаћена плата, јер Пера дугује Жики, а Жики дугује Мика....па, зато и пропада Агрокор, због стварања империје непрекидним задуживањем, уз финансијску неликвидност.

djordje1953

22. april 2017.

gospodine atanackovicu potpuno ste u pravu jadni poslodavci objavite ziro racun ili sms za pomoc poslodavcima da im neplene imovinu zbog ne placenih racuna za struju info stan da imaju da plate lekara i lekove jek nije overena zdrvsvena da imaju za laba i uz leba a te nerazumne radnike koji traze plate doprinose i overene zdravstvene knjzice poslati na goli otok da se nauce pameti ko kosi a ko vodu nosi

Konfabulator

23. april 2017.

Ja znam za slucaj firme "Strakon" koja se bavi idalje privatnim obezbedjenjem iako joj je izrečena zabrana, u njoj je skoro pedeset radnika tužilo poslodavca koji svesno nije isplaćivao zarade jer je odlučio da gradi kuću na 4 sprata i vikendicu. Sud je doneo odluku da mu se zapleni imovina i isplati radnicima plate, al sve je prebacio na treća lica uze familije tako da nema osnova za naplatu. SRAMOTA "pravne države"