Site name

Kome je Vlada Srbije raspodelila dve milijarde dinara iz budžetske rezerve

Vlada deli milione crkvi, Dodiku, Rejfu Fajnsu, svojim gradonačelnicima...

* Mesec dana pošto je Boško Ničić prešao u SNS, Zaječar, na čijem se čelu nalazi, dobio od Vlade 380 miliona dinara; Grad Beograd dobio 110 miliona dinara * Rejfu Fajnsu poklonjeno 62 miliona za film "Bela vrana" * Rusko-srpskoj produkciji poklonjeno 29 miliona dinara za film o ruskom zauzimanju aerodroma u Prištini

Od početka godine Vlada Srbije finansirala je iz budžetskih rezervi šaroliki niz aktivnosti - od izgradnje hramova i snimanja filmova preko otvaranja kulturnih centara u regionu do višemilionske pomoći susednim državama.

26

Piše: Milica Radenković

Beograd 26. oktobar 2017. 13:30

Vlada deli milione crkvi, Dodiku, Rejfu Fajnsu, svojim gradonačelnicima...

Foto: Fonet/AP

Novca u rezervama bilo je i za gradove u Srbiji koji su imali umanjene prihode, nekima manje, nekima više, kao i za pomoć sportskim savezima i isplate nagrada sportistima. Od budžetskih rezervi korist su takođe imala i ministarstva i razne državne kancelarije kojima je novac prosleđivan kako za plate tako i za projekte.

U ukupnim rezervama Srbije koje za ovu godinu iznose dve milijarde i dva miliona dinara, dva miliona čine stalnu rezervu, koja se koristi u nepredviđenim slučajevima poput elementarnih nepogoda, dok ostatak predstavlja tekuću rezervu. Kako Zakon dozvoljava Vladi da tekuće rezerve koristi za namene za koje novac ili nije predviđen u budžetu ili nije u dovoljnoj meri, bilo je moguće donirati Srpsku pravoslavnu crkvu, kao nevladinu organizaciju, sa oko 122 miliona dinara i to za izgradnju Hrama svete Trojice u Mostaru, uništenog tokom rata 1992. godine, sa 59,8 miliona, kao i izgradnju Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama sa 62,2 miliona dinara.

Po principu izdvajanja sredstava za "neplanirane svrhe", Vlada je dala i oko tri i po miliona evra za kupovinu objekta od preko hiljadu kvadrata u Podgorici u kojoj će biti smeštena "Srpska kuća" - "sedište kulturnih i društvenih dešavanja" srpskog naroda u susednoj državi. Iako je otvaranje ovog objekta koji je po navodima medija kupljen od crnogorskog biznismena Miodraga Davidovića, najavljeno za septembar, srpski kulturni centar u prestonici još nije zaživeo. Više nego u Crnu Goru, novca je otišlo u Republiku Srpsku - oko pet i po miliona evra - I to na ime jednokratne pomoći koja je u medijima protumačena kao podrška Srbije Miloradu Dodiku. Govoreći o ovoj pomoći predsednik Aleksandar Vučić kazao je da je odluka o donaciji doneta na njegovu inicijativu u skladu sa zakonima Srbije i njenom željom da podrži "svoj narod zapadno od Drine", kako u RS tako u četiri opštine BiH. Predsednik je tada i rekao da će se ovim parama finansirati izgradnja vrtića, studentsko-đačkog doma, rekonstrukcija sportske dvorane, izgradnja trga... Inače, ova dva izdvajanja, za Srpsku kuću i Republiku Srpsku, jedna su od najvećih iz budžetskih rezervi od početka godine.

Kultura nije samo vrednovana u regionu već i u Srbiji pa je tako Muzej savremene umetnosti, koji je dotiran sa 88 miliona za rekonstrukciju, dobio i dodatnih 30 miliona za svečanost otvaranja. Inače, ukupan budžet Muzeja za nabavku umetničkih dela samo je 10 miliona dinara godišnje. Istovremeno, Filmskom centru Srbije otišlo je 24,8 miliona dinara za film Balkanska linija, koji je u medijima predstavljen kao srpsko-rusko ostvarenje čija je tema "600-kilometarski jurišni marš ruskog mirovnog bataljona iz Bosne na vojni aerodrom na Kosovu", ali i film odskora srpskog državljanina Rejfa Fajnsa "Bela vrana" sa 62 miliona.

Na lokalnom nivou, iz budžetskih rezervi novac se slivao kako u siromašnije tako i u bogatije gradove, mada ne u istoj meri. Dok je Nova Crnja dobila deset miliona dinara, a Sjenica i Tutin po 20, Zaječar je dotiran sa 380 miliona u oktobru, što je najveća pomoć nekoj lokalnoj samoupravi iz budžetskih rezervi od početka godine. Zaječarcima je pomoć stigla u oktobru, mesec dana nakon što je predsednik opštine Boško Ničić postao član Srpske napredne stranke. Ničić je tada kazao da ranije takva pomoć nije stizala zato što je Vlada "znala sa kim ima posla" misleći na prethodnog gradonačelnika, objasnivši takođe da će pare biti potrošene za dugove za struju, pomoć javnim preduzećima, humanitarne projekte... I Beogradu je u dva navrata prebačeno ukupno 110 miliona dinara iako su se gradski čelnici prethodnih meseci hvalili suficitom. Ovo izdvajanje obrazloženo je kao izdvajanje za dugove opštine Grocka.

Na kraju, među veoma čestim korisnicima budžetskih rezervi pojavljuje se i Ministarstvo sporta kome je novac prebacivan manjim delom za pomoć različitim sportskim savezima, a većim za isplatu nagrada sportista koji su osvojili medalje poput košarkaša, odbojkaša, vaterpolisti. Značajne svote dobilo je i Ministarstvo odbrane za projekte u različitim ustanovama, ali i Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom čije su redovne aktivnosti finansirane sa 38,4 miliona dinara.

Rekonstrukcija hale u Lebanu

Iz budžetskih rezervi finansirana je i rekonstrukcija industrijske hale "15. maj - Eksporteks", u tri navrata, sa ukupno 157 miliona dinara. U ovom preduzeću u Lebanu, prema najavama, turska kompanija "Ormo grupa" treba da otvori fabriku tekstilne industrije, što se još uvek nije desilo. Iz rezervi novac je u nekoliko navrata takođe korišćen i za sprovođenje nagradne igre Uzmi račun i pobedi sa preko 100 miliona dinara, kao i projekta turističkih vaučera sa 200 miliona dinara.

Najviše para za obnovu škola i bolnica

Najviše novca iz budžetskih rezervi u jednoj raspodeli otišlo je Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, koja je dobila 1,2 milijarde dinara za sprovođenje Programa o izmenama i dopunama Programa obnove i unapređenja objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

povezane vesti

komentari (26)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

localhost

26. oktobar 2017.

380 iljada hiljada za gospodina Boška Preletačević Ničića!

Vladan Velimirovic

26. oktobar 2017.

Samokrunisani DESPOT A.V.-A.V. deli i sakom i kapom nase pare, kome stigne, dok u isto vreme se duguju radnicima neisplacene plate i doprinosi godinama, pogotovo u preduzecima ciji je osnivac upravo VLADA SRBIJE. S R A M O T A, ako za sramotu uopste zna ovaj diktator u pokusaju. Doci ce i njemu "CRNI PETAK", kao mnogima i sve sto je pokradeno ima da bude oduzeto i procesuirano. Nikakve "TETKE IZ AMERIKE I KANADE" IM NECE POMOCI.

Midrag

26. oktobar 2017.

To su pare od otetih penzija i plata

užašavajuči užas

26. oktobar 2017.

Šta rade ovi strucnjaci sa parama da ti se digne kosa na glavi,a odakle novac,opet će biti po grbači građana,veči porezi,prirezi,nameti,privatni izvršitelji...,narod se pljačka a oni se bahate.

Milisav

26. oktobar 2017.

Kad može Palma da deli kome hoće - što bi za Vučića to bilo zabranjeno voće. Javni interes -šta je to?

Radio Luksemburg

26. oktobar 2017.

Crna Gora ima svoj NATO pa neka im oni pomažu, dosta smo im pomagali a oni nam na kraju zabodu nož u leđa. Republika Srpska je prirodno okrenuta nama i mi njima, a Rejf Fajns je državljanin Srbije koji je svoj patriotizam prema nama pokazao više nego neki Srbi.

mima

26. oktobar 2017.

Penzionerima ne vraćaju što su ih pokrali, ali zato dodvoravamo se Rejfu i ostalima. Delimo kapom i šakom dok naš narod po kontejnerima traži hranu, deca nam umiru jer za njih moramo da prosjačimo i sakupljamo od građana, a bolesni ne mogu da se leče jer lekovi uglavnom se kupuju. Samo dijabetičari svaki mesec moraju da izdvoje za lekove oko 9000 dinara. Onda čudimo se zašto nestajemo svaki dan.

Filip,72

26. oktobar 2017.

Bas mi je drago sto je izdvojeno 29 miliona dinara za snimanje filma o ruskom zauzimanju aerodroma u Pristini, licno, mozda smo mogli jos vise da damo.

Alajbegova slama!!

26. oktobar 2017.

Svi mi, građani, kao Njihovi poslodavci morali bi se, debelo, razmisliti, ne samo u vezi s ovim, nego i po mnogo drugih pitanja i izreći im poslednju opomenu pred isključenjem iz radnog, im, odnosa zbog ovako neodgovornog odnosa prema našim parama koje smo im, samo privremeno, poverili da s njima domaćinski raspolažu i to isključivo u našem interesu i za naše potrebe. Ako nastave, a sva je prilika da hoće, onda bi morali da im (svima njima) damo otkaz i zabranimo im bilo kakav pristup našem zajedničkom novcu i oduzeti im svako pravo daljeg raspolaganja sa istim. U suprotnom oni će nam i kožu oguliti, i to bez i malo obzira. Fudbalskim ili sportskim rečnikom rečeno - crveni karton moramo već imati u ruci spremnog za pokazivanje. Ne u džepu, ponavljam u ruci. Dosta je više za ime Boga!

blago tebi

26. oktobar 2017.

@:Radio Luksemburg: iz Laze na vikend?

Marko Obradovic

26. oktobar 2017.

Naravno da mogu da se razbacuju kad od penzionera oduzmu, i ne misle da vracaju, vec jos kazu da povecavaju penzije. Zaista sramota.

Zemunac

26. oktobar 2017.

U decjim bolnicama nema potrebnih aparata, gradjani moraju da skupljaju dobrovoljne priloge...

vitez

26. oktobar 2017.

Iznesite te činjenice na RTS ako već ne možete na Pinku i Studiju B

Djordje

26. oktobar 2017.

Bolje da deli, nego da oduzima.

Jovan

26. oktobar 2017.

Ovo je vec drugi clanak danas koji nema razloga da bude ilustrovan fotografijom Vucic Aleksandra. To je moje isljenje. Hvala vam sto imate demokratskog razumevanja za licne stavove.

😈

26. oktobar 2017.

Banditi.

Jovan

26. oktobar 2017.

Znaci hteo sam da kazem da je ovo vest o izvesnim tikovima Vlade Srbije i da ne vidim ni jedan valjani argumenat zasto bi fotografija Predsednika trebala da ilustruje ovaj tekst. Hvala na razumevanju.

vesel ramizi

26. oktobar 2017.

A šta da kažemo mi stari devizni šdediše koji svoje devize ne možemo podiči već preko 35 god. Srbija donela Zakon sa zakašnjenje od dve godine, znači nije se pridržavala i poštovala Presudu Evropskog suda za ljudska prava u Srazburgu i sa rokom plaćanja od 5 godi. sa godišnjem kamatnom stopom od 0.5 a koja ranije bila 2%. Vladavine prava sa diskriminacijom i suprotno osnovnim načelima Ustava Srbije i međunarodnim pravnim normama.Bruka za Srbiju što se ovako ponaša kraj nje neodgovorna prema nama .No izgleda da postoju neki dogovr između neke banke koja bih odmah kupila devize i bih plasirala sa većom kamatom a možda i nije nevorovatno da i da ih podele međusobno . mislim na državu Srbijum i neke banke .Šta dalje da kažemo za ovo što mi stradamo jer smo verovali da neće doći do raspada biv.SFRJ.I može se predpostaviti za koje ciljeve su korišćene naše devize ..

Zos

26. oktobar 2017.

Ima se...moze se...

26. oktobar 2017.

Baš kao Superhik!

Predrag

27. oktobar 2017.

Što bi se gnevio na ovako raskalašno ponašanje Vučiċa i Brnabiċke,pa zar ih dradjani nisu birali i imaju i dalje veliko poverenje u njih? Ali Baba i njegovih četrdeset razbojnika se obavezno treba uvesti u obrazovnu literaturu. Pragmatizam.

Jery

27. oktobar 2017.

PALMA = AV

Дуле

27. oktobar 2017.

А сваки дан по медијима и по друштвеним мрежама апели за помоћ, за лечење деце, за егзистенцију сиромашним вишечланим породицма, који малтене ни струје ни воде немају. Зар је важније изградити цркву, храм или неки други верски објекат или омогућити породицама достојанствен и пристојан живот, пружити руку ономе ко болује од тешке болести?

prst na čelo

27. oktobar 2017.

Kako to SNS deli svojim gradonačelnicima pare. Nije SNS kriv što drži vlast u preko 90% opština i gradova u Srbiji. Šta bi ste hteli vi koji imate promile prodrške naroda da jedan projekat tamo jedan ovamo, pa to bi značilo da vlada ne bi radila ništa.

Marko

30. oktobar 2017.

Kake smo to koristi imali od Ruskog zauzimanja Pristinskog aerodroma?

Zora Dowty

30. oktobar 2017.

@blagotebi, svaka cast za komentar za ovaj radioluxemburg. Nasmejao si me i osvezio mi dan!