Dačić: Nismo razgovarali o novom premijeru 1Foto: SPS

U sedištu SPS održana konferencija za novinare na kojoj je aktuelni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao pobedu Vučiću ističući da će odluka o funkciji novog premijera biti doneta u korist građana Srbije.

Pobeda Aleksandra Vučića sa 55 odsto glasova birača u prvom krugu, u uslovima kada je ukupna izlaznosta manja nego prošle godine na parlamentarnim izborima, je ogroman uspeh, ocenio je danas predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić i dodao da sa Vučićem nije razgovarao o novom premijeru.

Na pitanje novinara da li bi prihvatio da bude premijer Srbije, Dačić je odgovorio da mu niko ne bi verovao kada bi rekao da ne bi prihvatio da bude premijer.

„Ne bi trebalo na tu temu sada razgovarati. Odluka treba da bude doneta u najboljem interesu Srbije, kao što je bila odluka da Vučić bude zajednički kandidat“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u sedištu SPS.

„Nismo razgovarali o novom premijeru“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare održanoj u sedištu SPS.

On je objasnio da Vučić mora da podnese ostavku na mesto premijera Srbije pre polaganja zakletve za predsedenika države i dodao da će nakon polaganja zakletve „funkcionisati tehnička Vlada“.

Tada, kako je rekao Dačić, počinje procedura za izbor nove Vlade.

– Ali o tome ćemo tek razgovarati, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da nije podržao Vučića da bi on bio premijer, već zato što je „SPS razmišljala državotvorno“.

Na pitanje novinara da li bi prihvatio da bude premijer Srbije, Dačić je odgovorio da mu niko ne bi verovao kada bi rekao da ne bi prihvatio da bude premijer.

– Ne bi trebalo na tu temu sada razgovarati. Odluke treba da budu donete u najboljem interesu Srbije, kao što je bila odluka da Vučić bude zajednički kandidat, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u SPS.

On je rekao da je veoma značajno za Srbiju što je Vučić pobedio u prvom krugu i „što se sada okreću onome što je ključno, a to je kontinuitet politike i što je sačuvana politička stabilnost u Srbiji“ i dodao da očekuje da će Vučić na kraju imati više od dva miliona glasova.

Dačić je rekao da izborni rezultat govori o tome koliko su socijalisti ozbiljno pristupili poslu i koliko je odluka SPS da podrži Vučića kao kandidata za predsedenika Srbije bila ispravna.

Dačić je napomenuo da je biračko telo SPS poslušalo odluku rukovostva stranke što se vidi po ukupnom Vučićevom izbornom rezultatu.

Prema njegovim rečima, taj izborni rezultat ne bi bio ostvaren bez glasova biračkog tela SPS.

– Naše biračko telo je poslušalo naše stavove i to je značajno doprinelo zajedničkoj pobedi na predsedničkim izborima, rekao je Dačić.

On je čestitao Vučiću i dodao da podrška stranačkih organa ne bi bila dovoljna da nije u pitanju kvalitetetan kandidat koji uživa najveću podršku građana i koji sam po sebi garantuje da će ljudi glasati za njega.

Dačić je rekao da neki govore da SPS gubi svoj identitet i upitao kako SPS gubi identitet kada se „tačno matematički mogu sabrati glasovi SNS i SPS“.

On je upitao šta je sa drugim strankama i naveo da se Demokratska stranka (DS) i Socijaldemokratska stranka nisu oglašavale kao da nisu bili izbori.

– Šta je sa identitetom onih koji su u parlamentu, a koji su doživeli debakl na izborima. Oni su propali što se tiče identiteta. Neko misli da će Saša Janković sada da se učlani u DS, rekao je Dačić.

On je dodao da je očigledno da će Saša Janković i Vuk Jeremić praviti stranku i upitao šta je sa identitetom stranaka koje su njih podržale.

– Nemoj da se neko brine o nama. Dok je nas u rukovodstvu i dok sam ja predsednik SPS sigurno taj identitet neće biti izgubljen, istakao je Dačić.

Dačić je rekao da se pokazalo da SNS i SPS imaju kvalitetan odnos međusobnog poštovanja i zajedničkog rada, što je veoma važno i za ono što će ih čekati u budućnosti.

Upitan šta će značiti za građane Srbije to što će od ponedeljka, 7. aprila početi sistematske provere na spoljnim granicama Šengena za sve putnike zbog usvojenih amandmana na Zakon o šengenskim granicama, Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova, odgovorio je da to ne bi trebalo da utiče na sistem koji sada postoji.

– I dalje je na snazi vizna liberalizacija. To je samo vraćanje nečega što je možda ranije bilo ukidano i nije nikakvo ograničenje putovanja.Taj sistem se neće menjati u ovom trenutku, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari