Site name

Izvori Danasa potvrdili da je poseti prethodila akcija srpskih službi

Nekoliko ruskih državljana proterano zbog špijunaže

*Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ćuti o dešavanjima u Crnoj Gori i optužbama da su ruski državljani umešani u planiranje terorističkih akcija * Patrušev ponudio sporazum o uzajamnom razumevanju Saveta bezbednosti Rusije i MUP Srbije koji treba da bude potpisan 2017.

Nekoliko ruskih državljana proterano je iz Srbije, zbog učešća u pripremama terorističkih akcija u Crnoj Gori, saznaje Danas u krugovima bliskim vrhu vlasti u Srbiji.

11

Piše: S. Čongradin

Beograd 27. oktobar 2016. 12:20

Osim ove informacije o proterivanju ruskih državljana, nismo uspeli da dobijemo odgovore na pitanja o kojim je tačno licima reč, koliko njih je proterano, da li je jučerašnja poseta sekretara ruskog Saveta bezbednosti u vezi sa tim postupkom srpskih vlasti, odnosno da li su proterani državljani Rusije u vezi sa ruskim vlastima ili pripadaju grupacijama koje se ne mogu identifikovati sa namerama ruske zvanične politike.

Da će u Beograd danas doputovati sekretar ruskog Saveta bezbednosti ovdašnja javnost obaveštena je preko sajta Sputnjik. Naime, juče se na tom internet portalu pojavila vest o dolasku Nikolaja Patruševa, ne kao saznanje, već u formi koja implicira da je poseta ranije ugovorena. Međutim, izvesno je da ostali mediji o tome nisu bili obavešteni, pa se ta vest sa Sputnjika prenosila sa znakom pitanja na kraju naslovnog bloka. Ostalo je nejasno da li je ruski obaveštajac došao u Beograd upravo povodom onoga što je naš list saznao - deportacije ruskih državljana zbog učešća u pripremama terorističkih napada u Crnoj Gori.

Na Andrićevom vencu, takođe, nismo uspeli da dobijemo komentar najpre optužbi koje je izneo premijer Srbije Aleksandar Vučić o "elementu inostranosti" u izazivanju nereda u Crnoj Gori, kao ni o tome da li je predsednik Srbije obavešten o proterivanju ruskih državljana iz Srbije. Imajući u vidu tumačenje velikog dela stručne javnosti o zastupanju proruskih interesa u Srbiji, koje je u poslednje vreme dodatno intenzivirano, ćutanje predsednika Srbije u javnosti o najnovijim događajima u vezi sa crnogorskim slučajem može se tumačiti dvojako - kao izbegavanje sukoba sa premijerom Srbije koji bi se mogao javiti usled iznošenja jasnog stava, ili kao malo duža priprema za zauzimanje jasne pozicije.

Tokom jučerašnjeg dana beogradski mediji su objavili vest o lociranju ruskih državljana zbog učešća u pripremi terorističkih napada u Crnoj Gori. List Večernje novosti objavio je da su srpski obaveštajni i istražni organi "izolovali" grupu od desetak ljudi, za koju se sumnja da su se povezali na tlu Srbije, kako bi sproveli akcije protiv vlasti u Crnoj Gori. Među njima su, navodi list, pripadnici desničarskih organizacija, nekadašnji članovi paravojnih organizacija, ali i borci koji su ratovali na strani Rusa u Donbasu. Oni su, pored ostalog, bili opremljeni najsofisticiranijim spravama, pomoću kojih su pratili kretanje crnogorskog premijera Mila Đukanovića, ali i aparaturom koja je sprečavala pokušaje crnogorskih tajnih službi da budu otkriveni. Ova grupa, kako se ističe, još nije pohapšena, ali im je presečen svaki vid komunikacije i stavljeni su pod prismotru. Na ovom slučaju se još radi i narednih dana bi nadležno tužilaštvo trebalo da donese odluku o pokretanju istrage. U međuvremenu uzete su njihove izjave, a zaplenjena im je oprema za prisluškivanje, ometanje telefonskih komunikacija, uniforme, oko 125.000 evra... Do sada, međutim, još nije otkrivena konkretnija veza ove ekipe sa grupom srpskih državljana uhapšenih u Crnoj Gori tokom nedavnih izbora 16. oktobra, pišu Novosti.

Kako su za Danas istakli izvori iz vrha vlasti, ceo postupak državnih organa usmeren na ruske državljane je već okončan i ruski državljani su proterani iz Srbije. Spekulacije da je juče u Beogradu boravio sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev, kako bi odveo proterane, ni na koji način nismo uspeli da proverimo, kao ni da li njegov dolazak spada u "kontramere" Moskve. Pojedini izvori sa političke scene smatraju da ti događaji nisu ni u kakvoj direktnoj vezi i da Kremlj samo pokazuje moć i prisustvo u ovom delu regiona.

Prema zvaničnim informacijama, Nikolaj Patrušev je u Beogradu predložio da se 2017. godine potpiše memorandum o uzajamnom razumevanju Saveta bezbednosti Rusije i MUP Srbije. Od sagovornika iz vrha vlasti nismo uspeli da dobijemo potvrdu o tome kakva je reakcija Patruševa bila na proterivanja državljana Rusije iz Srbije zbog navodnog učešća u pripremi terorističkog akta u Crnoj Gori, odnosno da li je povod njegove posete upravo optužba za učešće Rusije u planiranju hapšenja i ubistva Mila Đukanovića. Ono što je javnost saznala sa sastanka Patruševa sa ministrima unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i odbrane Zoranom Đorđevićem, kao i rukovodstvima službi bezbednosti i policije Srbije, jeste informacija o predlogu ruskog obaveštajca za potpisivanje navedenog memoranduma, koji, kako je naglasio Patrušev, ne bi imao pravno obavezujući karakter niti status međunarodnog ugovora, ali bi "stvorio formalno neophodne uslove za redovne konsultacije od obostranog interesa".

- Imamo tipski nacrt takvog dokumenta, koji imamo sa najpoverljivijim partnerima. Ja se nadam da ćemo uspeti i sa vama da usaglasimo takav nacrt i da ga potpišemo sledeće godine, na marginama međunarodne konferencije o bezbednosti - rekao je Patrušev. On je podsetio da se o tome razgovaralo još 2013. u Beogradu.

On je naveo da se od poslednjeg sastanka sa delegacijom iz MUP Srbije geopolitička situacija u svetu menjala, da je vrlo dinamična, uključujući dinamične promene na Balkanu. Kako je naveo, Srbija je postala tradicionalan učesnik međunarodnih sastanaka visokih predstavnika koji nadgledaju pitanje bezbednosti.

Nikolaj Patrušev je podsetio da je poslednji sastanak ruskog Saveta bezbednosti sa delegacijom MUP-a Srbije održan ove godine u Groznom, kada se razgovaralo o problemima međunarodne i regionalne bezbednosti. Kad je reč o potpisivanju memoranduma o uzajamnom razumevanju, gost iz Rusije je izrazio da će nacrt tog dokumenta biti usaglašen kako bi bio pripremljen za potpisivanje na marginama međunarodne konferencije o bezbednosti, koja će biti održana 2017. u Rusiji.

Zanimljivo je da ovo nije prvi sporazum koji treba da bude potpisan na nivou ministarstava unutrašnjih poslova - u istoj nadležnosti je i eventualno potpisivanje sporazuma o diplomatskom statusu za osoblje Rusko-srpskog centra u Nišu. Patrušev se juče sastao i sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a bio je najavljen i njegov susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Vučić o navodnom proterivanju ruskih državljana

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne “komentariše naslove tabloida” povodom informacija da su ruski državljani proterani iz Srbije zbog učešća u pripremanju napada u Crnoj Gori.

Na pitanje N1 da prokomentariše pisanje Danasa da su ruski državljani proterani iz Srbije zbog učešća u pripremama terorističkih akcija u Crnoj Gori Vučić je odgovorio:

“Nije sve u vašem pitanju netačno, jedan deo je netačan. Nisam hteo da odgovaram ne samo zbog onoga što sam već rekao već i zbog još jedne stvari a to je da o tim stvarima nemam pravo da govorim u skladu sa zakonom. Inače sam imao još bezbroj detalja o kojima bih vam govorio i o stvarima u Crnoj Gori i o stvarima u Srbiji. O nekim stvarima sam želeo da govorim da bi ljudi znali težinu naše pozicije a sve drugo bilo bi, rekao bih, preterano uznemiravanje javnosti”, rekao je Vučić nakon učešća na konferenciji o zaštiti uzbunjivača.

Takođe, ističe da bi u nekim stvarima prekršio zakonske norme jer su neke stvari državna tajna. N1

Nikolić o tački oslonca

"Srbija je postala veoma važna tačka oslonca u geostrateškim razmišljanjima Rusije, koja je bila jedan od naših najvažnijih oslonaca tokom gotovo cele naše istorije. Izuzetno sam počašćen i srećan što me je Razvojni centar Ruskog geografskog društva uvrstio među svoje članove", napisao je predsednik Tomislav Nikolić na svom Fejsbuku. Savetom pokrovitelja društva predsedava predsednik Rusije Vladimir Putin, dok je predsednik društva ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Gost šef svih ruskih službi

Ovo nije prva poseta Nikolaja Patruševa Srbiji. Kako prenosi Sputnjik, za njega bi se moglo reći da je glavni ruski bezbednjak, šef svih ruskih tajnih službi. Reč je o čoveku koji je 1999. nasledio Vladimira Putina na čelu ruske obaveštajne službe i na toj funkciji ostao je tokom dva Putinova predsednička mandata. Na mestu šefa Federalne službe bezbednosti bio je skoro devet godina, što je duže nego bilo koji drugi rukovodilac FSB, pa čak i KGB-a. Podneo je ostavku posle inauguracije predsednika Dmitrija Medvedeva (2009), a na tom mestu zamenio ga je Aleksandar Bortnikov, aktuelni šef FSB. Od maja 2008. Patrušev je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

U delegaciji sa njim su i zamenik ministra unutrašnjih poslova Ruske Federacije Igor Zubov i zamenik direktora ruske Federalne službe obezbeđenja Viktor Tulupov.

povezane vesti

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

***

27. oktobar 2016.

"Nekoliko ruskih državljana proterano je iz Srbije, zbog učešća u pripremama terorističkih akcija u Crnoj Gori" ...Dobro je da su proterani ruski špijuni, a srpski "teroristi" nisu ni dokazani. Tako će magarac pojesti vuka!

Charli

27. oktobar 2016.

Treci Putinov sekretar Patrusev, dosao je u obilazak ruske gubernije Srbije da vidi da li su tacne informacije premijera Srbije A.Vucka da ovoj guberniji "prete i sa istoka i sa zapada".Ako budu "oni sa zapada" Patrusevu ce "zbog sigurnih razloga" biti "postavljen crveni tepih" tamo negde kod Groznog na Kavkazu.

Njet

27. oktobar 2016.

Serbsko Njet ruskim kgbeovskim bitangama i njuhovo proterivanje je prvi pravi potez ove vlasti,a potpisivanje dokumenta o onlajn vezi kgb-a i mupa Serbije bila bi kapitulacija Sebije pred ruskim pretnjama !!

Relax

27. oktobar 2016.

Ako "proterani državljani" nisu imali diploamtski imunitet onda je onaj ko ih je proterao izvršio teško krivično delo, pomaganja u vršenju terorizma. Teroristi se hapse i sude a ne proteruju. Proteruju se samo ljudi koje štiti diplomatski imunitet.

dragan

27. oktobar 2016.

To su izmišljotine vašeg pro zapadnog novinara koji nije mogao da istrpi otkrivanje američkog špijuna.A ovakvim tekstom se i dodvorava Vučiću jer bi i on hteo da zadrži kakvu takvu ravnotežu pred amerikancima.Zna se da je on pro američki prdsednik vlade.Zašto američki visoki predstavnik nije proglašen za persona non grata.Lepo je zamajavati ovaj narod a bogami i za nekog i korisno.A možda je i čitav tekst naručen od Vučića, što verujem da rusi dobro znaju.

dovidjenja, prijatno!

27. oktobar 2016.

Rusi odlazite, daleko vam lepa kuca!! Samo prvo vratite oteti NIS, a mi cemo vama vasih 400m evra sve sa kamatom!

bivsi socijalista

27. oktobar 2016.

Spijuni ako isi sa diplomatskim pasosem se hapse, a ne proteruju. Ovo mni sve lici na circus gde Srbija izigrava klovna. Sef ruskih tajnih sluzbi se docekuje kao da je predsednik drzave sa pocasnom cetom , pa to nema nigde u svetu. Pocasna ceta pripada svuda u scetu samo suverenu-predsedniku ili kralju.. Poseta sefa obavestajaca je tajna ili diskretna I o tome se ne pise niti raspreda. Kod nas sve je na izvolte. Ocekujem da nasi rukovodioci objasne razloge za tu posetu, rezultate razgovora kao I motiv ya predlozeni memorandum o saradnji. Kada je poseta tako javna I tako p[ompezna onda javnost ima pravo da zna o cemu se tu radi. Kako sadasnji napreduju ne iskljucujem mogucnost da nas mimo nase volje uvuku u neke igre izmedju svetskih mocnika iz koje cemo izaci malo ugruvani.

prosto ne zelim da verujem

27. oktobar 2016.

U komentarima, ne samo ovde, se spekulise da su proterani diplomatsko osoblje, logikom, da nisu diplomate bili bi uhapseni a ne proterani. Voleo bih da mi neko kaze da li je po nasim zakonima moguce proterati nekog bez sudskog procesa. Pouzdano je moguce nekog vratiti sa granice, ali nisam siguran za proterivanje. Ako su zaista proterani diplomate, tj. ako su zaista diplomate ucestovovale u organizaciji nekakve teroristicke aktivnosti, to je onda skandal nad skandalima, kakav se nije u skorije vreme desio u Evropi.

Evo zore,evo ....

27. oktobar 2016.

Treba da ih proterate što više,možda i sve.Takvi rusi su rak-rana srpske države a glume vaše velike prijatelje, "pravoslavnu braću" koja će vam zabiti nož u leđa prvom prilikom. Naravno da su u vezi sa zvaničnom ruskom politikom,njeni su predstavnici na Balkanu.Gotovo neprimetno je prošla vest da je nedavno iz Hrvatske proteran jedan službenik ruske ambasade,zbog otvorene špijunaže.Tomislav,kao deklarisani rusofil,ćuti o svemu pošto njegova eventualna povezanost sa tim ruskim personama može ozbiljno kompromitovati njegovu ličnost i funkciju. Što dalje od rusa,ko je mogao i hteo od njih je pobegao i niko se nije vratio u njihov tutorski zagrljaj ! "Ljubav" sa njima podrazumeva potčinjavanje njihovim interesima.

crni domino

27. oktobar 2016.

Ma, da li je potpisan memorandum!? Dosta ste nas zavlacili kojekakvim koskama da glodjemo dok Srbiji radite iza ledja!

Брана

27. oktobar 2016.

Па ови све знају