Site name

Mekalister: Rusija u Srbiji sledi politiku destabilizacije

Rusija u Srbiji sledi politiku namerne destabilizacije i to daje povoda za veliku brigu, upozorio je član Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestilc za Srbiju Dejvid Mekalister za list Velt.

11

Piše: Fonet

Beograd 20. mart 2017. 13:15

Foto: EPA/ PETER STEFFEN

Kako danas prenosi Dojče vele, Mekalister je ocenio da u mnogim državama Zapadnog Balkana – kuva.

Rusija i Turska, ali i Kina, Saudijska Arabija i posebno Katar, pokušavaju da prošire svoj uticaj u regionu. Opasna mešavina. Balkan je eksplozivan region gde bi za najkraće vreme mogli da ožive konflikti za koje se smatralo da su davno prevaziđeni, rekao je Mekalister. On je istakao da EU svim silama pokušava da se tome suprotstavi. Prema Mekalisteru, Moskva pokušava da izvrši masivan uticaj na medije, deo političara kao i na civilno društvo.

Rusija u Srbiji sledi politiku namerne destabilizacije. To daje povoda za veliku brigu, upozorio je Mekalister. On je naglasio da je EU u Srbiji sa oko 1,5, milijarde evra finansijske pomoći do 2020. najveći davalac novca za reforme i privredne projekte.

Mekalister je napomenuo i da se na Rusiju u srpskom društvu istovremeno gleda kao na onog ko je najviše podržava.

Za Evropsku uniju to može da znači samo da naše angažovanje uz pomoć srpskih političara i civilnog društva mora da se učini primetnijim, zaključio je Mekalister.

povezane vesti

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

savamalac

20. mart 2017.

Dobro jutro! I to od 12.03.2003.

Aleksandar Adzic

20. mart 2017.

Naravno da "kuvamo" i to na osiromaseni uranijum po poslednjoj tehnologiji. Pa dade nam citav spisak zemalja koje eto hoce da prosire uticaj na balkanu i sve su "badass" naravno. Oni kad su bombardovali 1999 nisu to zbog uticaja nego da nas snabdeju osiromasenim uranom da imamo na sta da "kuvamo". Ni trupe koje su rasporedili u BiH, Makedoniji i AP Kosovo nisu tu zbog sirenja uticaja iako su oni "good guys" naravno. Ajd malo da oni nas puste da se "kuvamo" bez njihove pomoci. Oni imaju preca posla kao recimo Article 50 a mi neka propadnemo bez njihove pomoci jer kome su Englezi pomagali kukala mu majka. A ja ocekivao vece razumevanje od Engleza jer smo se i mi eto navodno uclanili u grupu "genocidnih" naroda a kada se o toj raboti radi njima niko ravan nije (Severna Amerika, Australia, delovi Azije i Afrike). I sve to u ime "civilizacije". Na mene najveci uticaj imaju bezobrazne izjave kojekakvih "zvanicnika" i to kontraproduktivno - to se u Srbiji zove INAT. Ajde sikter bre

Milorad Mrdja

20. mart 2017.

Bože kakav lažov. Pa samo pogledajmo istoriju. englezi su na ovim prostorima uvek spletkarili i zavadjali narode, izazivali krize, samo sa svojim sebičnim ciljem. Prvi svetski rat, drugi svetski rat mešetarili sa svim neprijateljima Jugoslavije, noviji ratovi uvek su bili upleteni. Sad čitam o ratu u Makedoniji, njihovi specijalci su obučavali albanske teroriste u Makedoniji.

Mima

20. mart 2017.

Mekalister je Nemac. Pozdrav ostalim komentatorima ovog teksta :D

Stevan Mišković @Aleksandar Adžić

20. mart 2017.

Lepo ti ocrni truli Zapad, koji je bombardovao Srbiju, ni jednog trenutka se ne zapitavši za razlog tog bombardovanja. A bilo je razloga za možda još ranije bombardovanje, koje bi zaustavilo ratne namere Slobodana Miloševića , o stvaranju tzv "Velike Srbije"i zločine koji će u tom ratovanju velikosrba sa svim drugim narodima EX YU. Iznosiš i svoju ocenu o pomoći engleza, kao jao onom kome su oni pomogli, a čovek iznosi egzaktne cifre koliko je EU do sada uložila u Srbiju i koliko planira da uloži ( što kao nepovratnu pomoć, što kao investicije.A gde je tu tvoja ljubljena Rusija i gde je njena pomoć, osim što preko vlasništva u NISu izvlači kapital iz Srbije. Zapitaj se na momenat zašto sve normalno uređene zemlje žele da imaju dobre odnose sa EU i Velikom Britanijom, a od Rusije beže "ko đavo od krsta"...

Ne verujem

20. mart 2017.

Ma laze ovaj Englez ......da nam ne bi '''' brace Rusa, NATO bi nas bombardovao 1999-e ......

Dusan Spasic

20. mart 2017.

Bez obzira sto je McAlister Nemac britanskog porekla, EU gubi uticaj na Balkanu sopstvenom krivicom. Mogherini prvo izjavi da EU nikad nece povuci priznanje Kosova a ono ustvari uopste ne postoji jer 5 zemalja EU ga nisu priznale. U Makedoniji savetuje predednika da da mandat zeljenom premijeru pa je izvisila jer joj je sastanak odbijen. U Srbiji je u Skupstini izvikana, u BIH niko od 3 clana Predsednistva ije hrteo da kaze bilo sta pa je sastanak propao. Ocigledno EU ima kadrovski problem kad postavlja dekretima nesposobne politicare koje nije izabrao narod. Brani Juzni tok a odobrava Severni II i tako u nedogled. Onda investira naravno Kina, Rusija, Turska i UAE. Sve svi znaju i nemocni su u EU!

Aleksandar Jovanovic

20. mart 2017.

Sramno je sve ovo od Mekalistera, sta je vredna 1.5 Milijarde Eura za ona zla i matrijalnu stetu sto su nam naneli.Vucica pozvati na odgovornost za Briselski sporazum i klizeci pristup Natou bez pitanja naroda. Ja Vucicu ne verujem nista on je tako perfidan a naivni iprfiteri ga podrzavaju.Svima nama sa sa njim i posle njega lose pise tek onda cemo shvatiti gde nas je doveo?!

Ivan Grozni

20. mart 2017.

Stevan Miskovic je ocigledno pristalica bombardovanja. Verovatno su nas bombardovali ZA NASE DOBRO. Pobacali osiromaseni uranijum ZA NASE DOBRO. Gadjali voz u Grdelickoj Klisuri ZA NASE DOBRO. Pobise sesnaest novinara RTSa ZA NASE DOBRO. Uveli sankcije srbiji ZA NASE DOBRO.Porusili fabrike,mostove, zgrade, radio tv repetitore ZA NASE DOBRO. Sto se tice VELIKE SRBIJE. Milosevic je bio naj veci Jugosloven medju Jugoslovenima. Ni Haski tribunal nije mogao da kaze da je bio nacionalista. Zato ta floskula ne pije vodu. I tebi su oprali mozak pricom o SRPSKOM HEGEMONIZMU.

Zoran

21. mart 2017.

Blago nama,ako je ovo sto ste vi uradili stabilizacija!Vucic,Milo,Taci,Izetbegovic,HDZ,to su vazi piuni i cist "faktor stabilnosti"!?Na sve strane " ljubav"!Malo pred izbore jedni drugima pomazu oko drzavnih udara,atentata,nestabilnosti,a onda na tim PREVARAMA uzjasu drzavnu kasu i sirotinju!Ako su oni dobri,vodite ih u EK,neka vam pomognu da uredite EU!

Stevan Mišković @Ivan Grozni

21. mart 2017.

Naravno da nisam pristalica ni jedne vrste ratovanja, pa ni bombardovanja Srbije. Ali bih da te podsetim Vukovara, Dubrovnika, Šibenika, Sarajeva, vezivanja predstavnika mirovnih snaga UN za mostove, najvećeg zločina posle ll svetskog rata (genocida nad bošnjacima) u Srebrenici, zločini na Kosovu i pokušaj etničkog čišćenja proterivanjem i ubistvima albanaca sa Kosova. I to sve osuđujem, kao i što je učinila međunarodna zajednica, primenivši jedini efikasan model, za privođenje S. Miloševića pameti, a to je bilo bombardovanje, koje je moglo trajati mnogo kraće, da je bilo i malo zdravog razuma kod čoveka koji je je o svemu odlučivao u Srbiji, kod SM. Što se tiče (na žalost) poginulih radnika RTSa, oni su namerno žrtvovani, jer je NATO uvek dan ranije objavljivao koji će biti ciljevi. A Milošević najveći jugosloven, ta nemoj se šaliti. On je želeo Jugoslaviju po svom diktatu, što ostali narodi nisu hteli da prihvate i odcepili su se. Da li si se nekada zapitao zašto jedino u Srbiji nije održan referendum o osamostaljenju, dok je u svim republikama EX YU i Pokrajini Kosovo održan (uspešno). Dobili smo ssmostalnost tako što su svi pobegli od nas. Razmisli malo i u tim koordinatama, pa zaključi kome je ispran mozak...