Site name

Mediji iz regiona i sveta o srpskoj premijerki

Većina medija iz regiona na naslovnim stranama svojih portala izvestila je o tome da je Srbija dobila svoju gej premijerku Anu Brnabić, a o prvoj ženi na čelu srpske vlade pišu i pojedini svetski mediji.

3

Piše: B. Cvejić

Beograd 15. jun 2017. 22:25

Foto: EPA / SIMELA PANTZARTZI

Britanski Gardijan je pod naslovom „Srbija dobija prvu ženu i gej osobu za premijera“ izvestio o novoj srpskoj premijerki na naslovnoj strani ističući da je Brnabić nestranački ekspert u vladi i da je diplomirala na University of Hull u Engleskoj. Oni dodaju da je ona ujedno i prvi gej premijer na Balkanu. „Postavljanje Brnabić, koje dolazi u istoj sedmici kada je i Leo Varadkar izabran za prvog premijera Irske, je više nego pohvalno imajući u vidu veoma rasprostranjen stepen homofobije na Balkanu“, piše Gardijan.

Britanski list podseća na rastuću moć Vučića u Srbiji i navodi da se do postavljanja Brnabić za premijerku očekivalo da će imenovati na to mesto nekog bliskog saveznika – čak i marionetu – kako bi održao svoj nadzor nad svim sferama politike. Dalje se navodi da političko neiskustvo i nedostatak moći Ani Brnabić mogu dati ograničen prostor za manevar.

Independent navodi da je Brnabić kao nestranačka ličnost postala prva gej ministarka prošle godine, izazvavši naslove širom sveta zbog inače niskog poštovanja LGBT prava u zemlji.

Rojters naziva Brnabić "menadžerkom koja nije pristupila nijednog partiji", dok nemački Špigl ističe da je izbor Vučića iznenađujuć pošto Brnabić nije ni godinu dana u politici.

Radio-televizija Crna Gore na svom sajtu na naslovnoj strani donosi ovu vest sa naslovom „Brnabić prva balkanska gej premijerka“, podsećajući da je Brnabićeva i dobitnica nagrade "Duga" Gej strejt alijanse za 2016/2017.

Zagrebački Večernji list piše da je Brnabić, poreklom s Krka, rođena 1975. godine u Beogradu, a da je njen izbor za ministarku u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je pažnju u regionu i svetu zbog neskrivene homoseksualne orijentacije.

„Njenom imenovanju za predsednicu vlade upravo se zbog toga protivila Srpska pravoslavna crkva, a na najave njeno imenovanja za mandatarku nisu blagonaklono gledali ni pojedini koalicioni partneri vladajuće Srpske napredne stranke“, podseća Večernji.

Na njeno hrvatsko poreklo podseća i Jutarnji list koji daje veliki naslov „Priznaje da je homoseksulka, poreklom je iz Hrvatske – Uprkos protivljenju SPC, Srbija dobila svoju prvu premijerku u istoriji“.

Jutarnji je ocenjuje kao jednu od najuspešnijih ministraki u ovoj, godinu dana staroj dosad Vučićevoj vladi, koja je u tom razdoblju osigurala da građani mogu na jednom šalteru dobiti sve potrebne dokumente.

„Brnabić je posebna po nekoliko aspekata. Kao prvo, ona nije članica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) već je u vladi bila kao nestranačka osoba. Sad će voditi vladu kao nestranačka osoba“, ističe se na sajtu Jutarnjeg i navodi da je Ana Brnabić poreklom iz Hrvatske, iz Stare Baške na otoku Krku gde se njena porodica spominje u crkvenim knjigama još 1673. godine.

Slovenački list Delo javio je da će „Srpsku vladu ubuduće voditi žena“.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Orka

16. jun 2017.

Šta kažu Englezi: homofobija na Balkanu?Valjda bi bilo normalno da smo svi homoseksualci kao oni.Eto An je tamo studirala i tako se seksualno i opredelila. Nauka napreduje pa će oni i smisliti način da i muškarci rađaju kao i što više ženama ne trebaju muškarci da bi imale decu. Vama je to prirodno?

Dada Marković

16. jun 2017.

Vaš list ju je već nazvao premijerkom, ali čeka je test uSkupštini gde mora da dobije većinu glasova. Kako će za nju glasati naprednjaci (bivši radikali) to zavisi od Vučića i njegove metode "ubeđivanja". Inače mislim da je izbor Brnabićeve odličan potez, zbog njene profesionalnosti, školovanja i života u inostranstvu i mislim da će uneti više reda i znanja u Vladu, a manje politikanstva.

Žan-Luj Popijer

16. jun 2017.

Ne smeta mi ni njena seksualna orijentacija, ni njen pol, ni sto je poreklom iz Hrvatske, vec to sto je jedna obicna Vucieva reklama idiotima sa zapada! A nama ostalima u Srbiji bez obzira na seksualnu orijentaciju, pol, poreklo ostaje isto, vladavina mafije, krpljenje i pokusaja "normalnog" zivota, i tako dok nas sve ne proda za saku vladarskog fanatizma!