Site name

Aleksandar Crkvenjakov, šef resornog odbora DS za spoljnu politiku, govori za Danas

Musav i zarozan Beograd pokazuje koliko je izgubio smenom Đilasa

* Ja sam Savamalac, i znam da taj deo obale nikada nije imao to zašećereno i strano ime "Promenada", već mu je naziv Traj-la-la. Taman se sada takvim manirom i gradi * Crkvenjakov je stava da bi DS i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića i te kako trebalo da sarađuju

Aleksandar Crkvenjakov, šef resornog odbora DS za spoljnu politiku, i prema pisanju medija jedan od mogućih kandidata ove stranke za prvog čoveka glavnog grada, za Danas kaže da ne zna koliko su ozbiljne informacije da bio on mogao biti kandidat za gradonačelnika DS.

19

Piše: L. V.

Beograd 02. oktobar 2017. 14:00

"Iskreno rečeno - ni ja ne znam. Čuo sam, kao i Vi", kaže on.

Na pitanje da li bi prihvatili odluku stranke da to budete, ukoliko do toga dođe, odgovara da je pitanje hipotetičko i da će na njega odgovoriti kada, i ako ikada, bude konkretnog povoda.

Za bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa, o kojem se takođe spekuliše da bi mogao da bude kandidat opozicije, navodi da se sada vidi koliko je Beograd izgubio njegovom smenom.

- Mislim da se na musavom i zarozanom Beogradu danas najbolje vidi koliko je izgubio njegovom smenom. A on je, opet, nastavljao ono započeto u vreme njegovog prethodnika, isto iz Demokratske stranke, Nenada Bogdanovića. Dodajmo tome i period u kome je Zoran Đinđić bio gradonačelnik, nažalost kratak, ali pun značajnih strateških inicijativa, i biće jasno da doprinos Demokratske stranke razvoju Beograda zaslužuje sjajan beleg u njegovoj savremenoj urbanoj istoriji - ukazuje on.

S obzirom na to da su razgovori i dogovori opozicionih predstavnika oko nastupa na predstojećim gradskim izborima u toku, Crkvenjakov je stava da bi DS i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića i te kako trebalo da sarađuju. Upitan da prokomentariše reakciju Jankovića na to što je DS spremna da sa svima pa i sa predsednikom države razgovara o izmenama Ustava, on kaže da mu se čini da su vladajući mediji jedva dočekali da spor i nerazumevanje amplifikuju do konflikta koji bi trebalo da potvrdi razdor i odsustvo sinergije u opoziciji.

- Nikada nisam bio za to da radimo u korist zajedničke štete - kaže on. A na pitanje treba li posle stava Jankovića da prekida saradnju sa DS, strankom koja ga je podržala na predsedničkim izborima, da se nastavi saradnja, on navodi: "Još kako! U pitanju su srodne politike i još bliži interes."

Kao arhitektu po obrazovanju, koji je napisao nekoliko knjiga o Beogradu, pitali smo ga treba li budući gradonačelnik Beograda da nastavi projekat izgradnje Beograda na vodi. On odgovara da se boji "da je političkim inženjeringom taj projekat izvučen iz ingerencija Beograda, iako mu je u srcu".

- To je, pretežno, privatni poslovni poduhvat nastao nasiljem nad urbanizmom i zakonima. Šta se radi s decom koja se rode u takvoj sredini? Pa, pomognete im da odrastu u dobre, pristojne ljude... Ja sam, inače, Savamalac, i znam da taj deo obale nikada nije imao to zašećereno i strano ime "Promenada", već mu je naziv Traj-la-la. Taman se sada takvim manirom i gradi - navodi naš sagovornik.

Upitan očekuje li izbore u decembru imajući u vidu radove po celom gradu, on kaže da ne veruje da će izbori čekati završetak kozmetičkih radova.

- Znajući da je trebalo skoro godinu da se poploča plato kod "Pobednika"; da je bila potrebna godina da se kaldrma na Kosančićevom vencu vrati na mesto... nisam sklon da poverujem da će beogradski izbori čekati na finalizaciju gradske kozmetike - navodi on.

Na pitanje ide li Vučić u pravcu rešavanja pitanja Kosova ili ne, on odgovara da ne ide on sam.

- Ne ide Vučić sam. Idu ključni strani faktori, sve držeći Vučića za vrat - smatra Crkvenjakov, koji je i bivši ambasador Srbije u Bugarskoj.

Upitan zašto su demokrate kritikovale odluku da kosovski Srbi uđu u Vladu Kosova na čelu sa Haradinajem, ako je to znak koji Zapad očekuje od Srbije u cilju normalizacije odnosa i rešavanju pitanja Kosova, da li Srbija ne treba da sarađuje sa EU, pre svega Nemačkom, i da li to možda smatra slepim slušanjem naredbi, on kaže da "niko pametan ne može ignorisati ekonomski i politički značaj Nemačke".

- Ipak, mislim da bi se razlikovao njen dijalog s nezavisnim, slobodnomislećim političarem, od razgovora sa sopstvenim čedom. Stav Demokratske stranka je, povodom podrške Haradinajevoj vladi, bio vrlo jasan: u pregovorima je bilo najvažnije razgovarati o platformi za Srbe na Kosovu. Šta su oni dobili zauzvrat? Srpska lista je bila u poziciji da pomogne ljudima koji na Kosovu žive, a umesto toga pomogli su samo sebi i svojim stranačkim kolegama tako što su predstavnici SNS na Kosovu dobili par ministarskih i pomoćničkih mesta. Tako ozbiljno pitanje ne treba da služi nikome za uhlebljenje - ističe Crkvenjakov.

On podržava spoljnu politiku Srbije koja nastoji da održi dobre odnose sa Amerikom, Rusijom, Kinom i EU, ali dodaje da EU mora da bude na početku, da se zna šta je prioritet.

- Inače, takva politika nije naš "patent", iako je naši političari, za unutrašnju upotrebu, predstavljaju kao nešto specijalno, praveći, potom, sebi problem da to moraju da objašnjavaju na spoljnom planu. Grčka ima mnogo razvijenije odnose s Kinom nego što su naši, a Bugarska s Rusijom, a ne vidim da za to moraju da se pravdaju - zaključuje Aleksandar Crkvenjakov.

RTS talac Skupštine

Upitan kako kao bivši generalni direktor RTS vidi poziciju i ulogu RTS na medijskoj sceni poslednjih godina, on kaže da je njegova pozicija posledica odsustva volje svih političkih snaga da mu se trajno reši pitanje finansiranja. "RTS je talac Skupštine. Nevolja RTS-a je što se meri kroz Informativni program, zaboravljajući na njegov značaj kulturne i prosvetne institucije", smatra Crkvenjakov.

povezane vesti

komentari (19)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dada Marković

02. oktobar 2017.

Problem sadašnjih političara je što glasno pričaju kako imaju dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom. To je glupo. Ćuti i radi, ne moraš to da javno ističeš svakog dana, pa time izazivaš i Ruse i Amerikance. Što se Demokrata tiče treba da rade na uspostavljanju koalicije u opoziciji.

Marko

02. oktobar 2017.

Auuu...a za vreme vas je cvetao?? To možete pričati nekom ko je iz Australije.

Set

02. oktobar 2017.

Musav i zarozan? Možda je bio čistiji za vreme onih očajnih podzemnih kontejnera koji su toliko kvalitetni bili da ih pola nije bilo u upotrebi, sa sve deponijama oko njih?

gole

02. oktobar 2017.

Dokle više ovi samoproklamovani intelektualci?

Nevena Velikic

02. oktobar 2017.

Meni je zao sto vi ne vidite nista lepo,kazu doduse,lepota je u oku posmatraca.

Ljupca65

02. oktobar 2017.

Pa moj predlog za prvog coveka Grada je Crkvenjakov

Ceca

02. oktobar 2017.

On mocan ovo je stvarno smesan , naravno da ne moze da bude gradonacelnik , jer bi onda propao Beograd skroz.

Commodus

02. oktobar 2017.

Covek bivsi autokrata sa RTS-a.

Gordana

02. oktobar 2017.

Sta na sve to kaze Mali Sava ?

ljuba

02. oktobar 2017.

dolaskom ovog režima na vlast, cela srbija je postala musava i zarozana, pa kako nebi i beograd

Boki lovac na botove

02. oktobar 2017.

Botovi SNS izgleda zive u nekom drugom gradu ne u Beogradu. Ili su zatvoreni u prostoru bez prozora dok kucaju ove nebulozne komentare. Ako ih puste videce raskopane ulice, pevajucu fontanu koja sluzi nicemu, te ogromne guzve svaki dan, zakrcenja saobracaja. Petkom nekada dovedu policiju da zablokira grad. I onda botovi iz tame njihovih radnih mesta komentarisu o "lepom Beogradu" koji samo oni vide. Dno ste dostigli sandwichmen.

miloš

02. oktobar 2017.

Imam sreću ili nesreću što malo duže pamtim, pa mogu i da poredim. Najbolji i najuspešniji gradonačelnik Beograda do sada je bio Branko Pešić, a onda odmah uz njega je Dragan Đilas. Njegovim povratkom verujem da bi Beograd opert povratio one obrise pravog grada i metropole, što je pod ovom vlašću izgubio.

milija suzović

02. oktobar 2017.

SLUŠAJ,ŠTA SU/STE BILI PRE "5 OKTOBRA",TO STE BILI POSLE,TO STE I SADA.JEDNO JE EVIDENTNO DA STE SE NAKRALI,A OVI VAS NEDIRAJU,DA LEPO ŽIVITE,A NAJISKRENIJE NIT STE,NIT SAD VREDITE PO PIČ*E VODE.

Siniša Škarica

03. oktobar 2017.

Muška Olja Bećković.

Mladen Savovic

03. oktobar 2017.

Ja sam nedavno boravio u Beogradu i bio sam zaista neprijatno iznenadjen prljavstinom koju sam zatekao i vidjao na svakom koraku. I to na najreprezentativnijim mestima grada. Obilazio sam oko Skupstine, oko Predsednistva, setao po Pionirskom parku i cudom se cudio videvsi neverovatne primere nemara i nebrige odgovorne vlasti. Milion puta sam u sebi ponovio:" ljudi, zar je ovako nesto moguce u danasnje vreme?" Zatim sam se vration u Moskvu, da uzivam u cistoci njenih ulica i parkova i brizi vlasti za njene stanovnike i goste.

Kako mu nije dosta

03. oktobar 2017.

Dokle vise samo Kurta i Murta sarajte malo, nije on valjda jedini u Beogradu koji je sposoban za to mesto. Djilas je vec bio na toj funkciji, napunio se on valjda dovoljno, ostvario se i poslovno i politicki. Napravite malo mesta i za druge......

SLOBODAN VELJKOVIĆ

03. oktobar 2017.

Ma dajte, kao čovek koji se bavio kulturom u to vreme u Beogradu optužujem Đilasa da je direktan krivac za umanje budžeta za celu trećinu u odnosu na vreme Bogdanovića. Umesto da raste i dostigne procenat koji se izdvaja u Evropskim metropolama. Čovek nije svestan da je kultura stanovništva pokretač stvaranja bogatstva i novih vrednosti društva. Ovi njegovi naslednici otišli su još dalje. Prepolovili su taj iznos na nesreću svih nas. "Nemačka je danas bogata država jer je kulturna razina naših ljudi na visokom nivou", reči su nemačke pomoćnice ministra za kulturu upućene mi na priređenom ručku u Berlinu sredinom 90tih kada sam bio gost Nemačke vlade. Naše mišljenje o tome dubi na glavi. "Nema novca za kulturu jer smo siromašni" . Ne gospodo, nismo bogati jer smo zanemarili kulturu!

Stojan

03. oktobar 2017.

Naravno uvazavam gospodina Crkvenjakova. Ali problem nije u tome da li je Janko ili Marko gradonacelnik. Sustina je (to je planetarno) u tome sto je priroda stvorila mnogo mnogo malo ljudi da se bore za opste dobro (univerzalni napredak). Pogledajte da nam je ceo svet (planeta) musava i zarozana i to je jednostavno tako. U njegovom DS-u takodje ljudi (vecina) nema kapacitet da se bori (radi) za opste dobro, nego su prvenstveno orijentisani ka svom dzepu. Ali takve nas je priroda stvorila i to mozemo saznati samo ako nismo tako stvoreni. Ne verujem da ovde postoji kritican broj ljudi koji nas moze osloboditi musavosti i zarozanosti i to vazi za celu planetu. Mozemo samo verovati da je to moguce ali praksa i istorija ljudskog roda pokazuje suprotno. Svet ce uvek biti musav i zarozan...

ljubo

03. oktobar 2017.

Da naročito mi je žao Djilasa zbog onih bezveznih podzemnih kontejnera i replike Beograda